به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان؛ هدایت تحصیلی در سال 1395 با مشکلات فراوانی رو به رو بود. به دلیل محدودیت ظرفیت اعتراض هایی از سوی دانش آموزان روانه وزارت آموزش و پرورش شد تا جایی که حسن روحانی؛ رییس جمهور نیز به این موضوع واکنش نشان داد و در یک برنامه تلویزیون به مسئولان نظام تعلیم و تربیت کشور دستور داد تا نسبت به هدایت تحصیلی دانش آموزان انعطاف داشته باشند و اختیار انتخاب را به دانش آموزان واگذار کنند.
شیوه نامه هدایت تحصیلی در سال 1396 تغییراتی پیدا کرد و مسئولان وزات آموزش و پرورش معتقد هستند که انعطاف های لازم انجام شده است و دانش آموزان می توانند رشته ای که در آن تمایل دارند را انتخاب کنند. به گفته ی مسئولان وزارت آموزش وپرورش این آیین نامه از جنبه اجباری به توصیه ای تبدیل شد ه است.
براساس نتایج حاصل از عملکرد تحصیلی دانش آموز، علاوه برنمون برگ هدایت تحصیلی (شماره 6)، نمون برگ (شماره 7) نیز، برای دانش آموز صادر و به او تحویل داده شده است. این نمون برگ حاوی اولویت ثبت نام دانش آموز مدرسه مقصد، درقیاس با سایر داوطلبان هر رشته یا زمینه و با توجه به محدودیت های منطقه ای آموزش وپرورش و الگوی توسعه متوارن است.
اولویت های ثبت نامی، به صورت گروهی تعیین می شود و در نمون برگ مذکور، به صورت اولویت «الف تا د» درج شده است.درج الویتی« الف»، به منزله احراز شرایط مطلوب توسط دانش آموز برای انتخاب آن زمینه است که باید بلافاصله ثبت نام کند. درج اولویتی« ب»، به منزله احراز شرایط دانش آموز در صورت وجود ظرفیت تکمیلی اولیه است. درج اولویتی« ج»، به منزله احراز شرایط دانش آموز در صورت وجود ظرفیت تکمیلی ثانویه و اولویتی « د »، به منزله احراز شرایط دانش آموز در صورت وجود ظرفیت نهایی است. درج گزینه حذف نیز؛ به منزله عدم احراز شرایط علمی دانش آموز است که با آزمون مجدد در برخی از دروس قابل تغییر است.
طبق دفترچه راهنمای هدایت تحصیلی، درج گزینه های «الف تا د» براساس ظرفیت هر محدوده ( منطقه) صورت گربته است لذا دانش آموزی که در یکی از شرایط « ب تا د» است در محدوده خود امکان ثبت نام ندارد. می تواند به محدوده دیگری مراجعه و باتوجه به امتیاز عملکرد تحصیلی خود رد قیاس با سایر دانش آموزان محدوده جدید در صورت کسب اولویت بالاتر با کسب مجوز از اداره آموزش وپرورش مدرسه ی جدید، نسبت به ثبت نام دراین مدرسه مشابه سایز دانش آموزان در محدوده جدید اقدام نماید.
به گفته ی برخی از دانش آموزان؛ اولویت «د» اکثر آنان با وجود معدل های بالا رشته علوم تجربی است. یعنی دانش آموز نمی تواند در محدوده منطقه ی خود در این رشته ثبت نام کند به عبارتی دیگر اولویتی « د »، به منزله احراز شرایط دانش آموز در صورت وجود ظرفیت نهایی است.
یکی از دانش آموزان پایه نهم به خبرنگار شبستان می گوید: معدلم 18.5 است. علاقه دارم به رشته علوم تجربی بروم اما اولویت رشته علوم تجربی برایم آخرین اولویت درج شده است و اولویت اولم رشته ی ریاضی است.به ستاد ثبت نام آمده ام تا این مشکل را حل کنم. آنان به من می گویند باید تا نیمه مرداد ماه صبر کنم تا ظرفیت های نهایی مشخص شود.
پدری نیز که فرزندش رشته علوم تجربی آخرین اولویتش شده است به خبرنگار شبستان می گوید: دوست دارم فرزندم بتواند رشته علوم تجربی را انتخاب کند. می خواهیم او پزشک شود. اگر پزشک هم نشود می تواند در رشته های پیراپزشکی که بازار کار و درآمد نیز دارد قبول شود.
در آزمون سراسری سال 1396، نیز تعداد ۱۴۸ هزار و ۵۰۰ نفر داوطلب گروه علوم ریاضی و فنی، تعداد ۵۸۰ هزار و 301 نفر داوطلب گروه آزمایشی علوم تجربی و همچنین ۱۸۴ هزار و ۱۹۵ نفر داوطلب گروه آزمایشی علوم انسانی، تعداد ۱۰ هزار و ۶۷۵ نفر داوطلب گروه آزمایشی هنر ، تعداد ۶ هزار و ۲۶۸ نفر دوطلب گروه آزمایشی زبان های خارجی ، بودند.گرایش دانش آموزان به رشته علوم تجربی همواره وجود دارد که این موضوع برای وزارت آموزش و پرورش دردسرهایی به وجود آورده است.
در این ارتباط ؛ محمد مصطفوی معاون اداره کل امور تربیتی و مشاوره وزارت آموزش و پرورش به خبرنگار شبستان می گوید: ظرفیت و نیروی انسانی ما برای رشته علوم تجربی در وزارت آموزش وپرورش زیاد نیست.
وی بیان کرد: در حال حاضر نیز 38 درصد دانش آموزان تمایل دارند که وارد رشته تجربی شوند.
همچنین؛ مدیرکل آموزشوپرورش شهر تهران در این ارتباط گفت: با این وجود که میدانیم گرایش به سمت رشته تجربی کارشناسی نیست، اما به دلیل نیاز ظرفیتهایی را برای ورود دانشآموزان به رشته تجربی در شهر تهران ایجاد کردهایم.
باقری عنوان کرد: اگر فردی به جای گرایش به رشته تجربی، به سمت رشته فنی و حرفهای و ریاضی برود میتواند شغل خوبی را پیدا کند. این اطلاع رسانی صحیح به خانواده و دانش آموزان باید مورد توجه باشد.
مدیرکل آموزشوپرورش شهر تهران اضافه کرد: 3 درصد افرادی که در کنکور تجربی شرکت کردهاند، به خواسته و شغل مورد نظر خود میرسند اما در رشتههای فنی و حرفهای این موضوع برعکس است.
یکی از مشکلات وزارت آموزش وپرورش؛ فرهنگ سازی در رشته های مهارتی و کمبود هنرستان ها و تجهیزات است. کمتر منطقه ای را می توان پیدا کرد تمام رشته های فنی و یا هنری را داشته باشد. اگر هنرستانی هم وجود داشته باشد تجهیزات کمی دارد.
نظر شما