آیت الله سید محمود مجد، پژوهشگر دینی در گفت و گو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، در رابطه با شناخت شخصیت امام رضا (ع) گفت: مقطعی از زندگی پربار حضرت در زمانی اتفاق افتاد که مامون عباسی جانشین هارون الرشید شد.
وی ادامه داد: زمانی که هارون الرشید از دنیا رفت اختلاف افتاد بین امین و مامون و با هم جنگیدند، سرانجام مامون امین را شکست داد و جنازه او را به صورت معلق در دروازه شهر آویخت و دستور داده بود هر کس از آنجا رد می شود به جنازه امین لعنت بفرستید، همین امر موجب منفوریت مامون در بین مردم شد.
آیت الله مجد با بیان اینکه با این کار مردم نسبت به مامون بدبین شدند، خاطرنشان کرد: مردم معتقد بودند کسی که به برادر خود رحم نمی کند چطور می خواهد بر ما حکومت کند و چنین فردی صلاحیت زعامت و ریاست بر ما را ندارد.
این کارشناس مسائل دین با بیان اینکه هر چه مردم بیشتر از خلفا رو بر می گردانیدند به ائمه اقبال نشان می دادند، اظهار کرد: در این راستا مامون برای اینکه برای خود موقعیت ایجاد کند و جلوی قیام ها را بگیرد و منفوریت به وجود آمده را جبران کند، اقدام به آوردن امام رضا (ع) از مدینه به خراسان کرد؛ آن هم با تهدید و اجبار.
وی با بیان اینکه بر این اساس حضرت ولیعهد مامون شد، تصریح کرد: امام نیز به خاطر اینکه پیام ولایت و امامت را به مردم برساند و با مردم خراسان ارتباط برقرار کند این امر را به ناچار قبول کردند.
آیت الله مجد تاکید کرد: پذیرش ولایت عهدی مانع از انجام وظایف برای امام رضا (ع) نشد و حضرت در ضمن قبول این مسئولیت امر امامت خود را انجام می دادند، به طور مثال مامون به امام دستور داد و گفت شما نماز عید فطر را بخوانید، امام آمدند و مردم بسیار نیز برای نماز و به خاطر حضور امام آمدند، از طرفی بدخواهان به مامون گفتند، اگر حرکتی نکنی امام رضا (ع) مقام تو را خواهد گرفت و این کار به مصلحت تو نیست.
این پژوهشگر دینی افزود: به این ترتیب مامون دستور داد حضرت بگردد و به نماز نرود بر این اساس عنادی که مامون به حضرت داشت و وسط راه ایشان را برگرداند موجب نفرت بیشتر مردم شد، این گونه بود که بیشتر دسیسه های مامون نسبت به امام بر علیه خود مامون به کار گرفته می شد.
وی با بیان اینکه حضرت در این شرایط چنان با مردم رفتار می کردند که همه از او راضی بودند، گفت: لذا لقب رضا از همین جهت به حضرت داده شد، ایشان سر سفره ای حاضر نمی شدند مگر اینکه افراد مستمند آنجا باشند و بسیار به فکر افراد فقیر در جامعه بود.
آیت الله مجد اظهار کرد: در این موقعیت حضرت در عین اینکه ولایت عهدی را به اجبار به ایشان تحمیل کردند تبیلغ اسلام می کردند و منشا رسوایی مامون می شدند به طوریکه سرانجام مامون اقدام به شهادت حضرت کرد.
این کارشناس دینی با اشاره به آثار و برکات دهه کرامت تصریح کرد: کرامت یعنی کمک کردن به بیچارگان و لطف و محبت به درماندگان، در این دهه باید مردم در صدد این باشند که بیشتر به ایتام و فقرا توجه و عنایت کنند تا نمونه ای از کرامت امام رضا به نمایش گذاشته شود.
نظر شما