اربعین همانند انقلاب اسلامی زمینه‌ساز ظهور است

خبرگزاری شبستان:همایش بزرگ اربعینی با عنوان «بر بال اربعین» شامگاه پنج‌شنبه با حضور اساتید دانشگاه و طرح مباحث علمی پیرامون موضوع اربعین در مسجد حضرت ولیّ عصر(عج) واقع در شهرک محلاتی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، محمدرضا ابن الدین عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه امام‌حسین(ع) شامگاه پنج‌شنبه در همایش بزرگ اربعینی با عنوان «بر بال اربعین» که در سالن همایش‌های مسجد حضرت ولیّ عصر(عج) واقع در شهرک محلاتی برگزار شد با اشاره به اینکه اربعین حسینی از جنس انقلاب اسلامی است، اظهار داشت: همانطور که انقلاب اسلامی زمینه‌ساز ظهور است، اربعین نیز اینگونه است.

وی ادامه داد: در متن انقلاب اسلامی عبودیت، ولایت‌مداری، عدالت‌خواهی، حبّ ولیّ و انتظار ظهور وجود دارد، در جریان اربعین نیز همگی این موارد هست. تمام محبان امام حسین(ع) نیز از رفتار عدالت خواهانۀ امام حسین(ع) تبعیت می‌کنند.

عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه امام‌حسین(ع) تاکید کرد: اینکه در مسیر راهپیمایی اربعین در وقت نماز، همگی به غیر از معدود افرادی به سرعت برای نماز آماده می‌شوند و به نماز می‌ایستند، دلیلش چیست؟ به خاطر جنسیت جریان اربعین است، این در حالی است که در کشور خودمان شاید این موضوع را به این شدت شاهد نباشیم.

ابن الدین یادآور شد: جریان اربعین حسینی(ع) باید به متن زندگی انسان‌ها وارد شود، کسی که در راهپیمایی اربعین حضور پیدا می‌کند در زمان بازگشت باید این ارزش‌های اربعینی را به وطن خود بیاورد، اگر می‌خواهیم رفتارهای اربعینی در وجودمان نهادینه شود، ابتدا باید محبت امام حسین(ع) در قلبمان بنشیند و لحظه به لحظه نیز تقویت شود.

وی افزود: پیامبر اکرم(ص) در کلامی می‌فرماید در چرخۀ زندگی ما برای تکامل شخصیت سه تا هفت سال وجود دارد؛ هفت سال اول اوقات پادشاهی و امیری است، در این ایام شرکت فرزندان در مراسمات عزاداری، مساجد می‌تواند بسیار در تربیت و رشد آنان تأثیرگذار است، هفت سال دوم اوقاتی که فرزند باید محبت ولایت را بیاموزد. هفت سال سوم، اوقات وزیری است، یعنی اوقاتی که فرزند در رشد و بلوغ فکری به حدی رسیده که مثل یک وزیر می‌تواند در مملکت خانه که پدر و مادر مسئولان آن هستند، مشورت بدهد و این یعنی مسئولیت‌پذیری.

 

اربعین برای غرب یک تهدید است/غرب در اربعین به دنبال هسته‌های ایدئولوژیک انقلاب اسلامی است

در ادامه این مراسم دکتر اسماعیلی عضو هیئت علمی دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه شهید بهشتی نیز با اشاره به پژوهش دانشگاه ام.آی.تی در سال 2015 دربارۀ اربعین حسینی(ع) گفت: این دانشگاه در سال 1801 تأسیس شد و جزو پنج دانشگاه معتبر جهان محسوب می‌شود، همچنین پژوهشگران این دانشگاه بیش از سی جایزه نوبل برنده شده‌اند.

وی ادامه داد: این دانشگاه در سال2015 مطالعات خود را دربارۀ اربعین حسینی(ع) آغاز کرد و یک گزارش جامعه‌شناختی دقیق و علمی دربارۀ اربعین ارائه نمود، جریان از این قرار بود که پژوهشگران این دانشگاه با حدود چهار هزار شیعۀ عراقی و ایرانی در مسیر راهپیمایی اربعین مصاحبه‌ کردند.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی بیان کرد: آمریکا این پژوهشگران را به همراه مترجم‌های عربی و فارسی در موکب‌های اربعین مستقر کرد، آنان دنبال مخاطبان عمومی اربعین نبودند، بلکه به شدت دنبال هسته‌های ایدئولوژیک انقلاب اسلامی بودند.

اسماعیلی با بیان اینکه آنان غالباً با افرادی مصاحبه کردند که جزو حامیان درجۀ یک انقلاب اسلامی بودند، تصریح کرد: در این مصاحبه‌ها سؤالات جزئی هم پرسیده می‌شد، از جمله اینکه مرجع تقلیدتان کیست؟ آیا خمس می‌دهید؟ ساکن کدام شهر هستید؟ نظرتان راجع به تحولات منطقه چیست؟ جالب این است که آنان هیچگونه سؤالی دربارۀ اینکه اصلاً چرا به زیارت آمدید نمی‌پرسیدند، در واقع آنان به دنبال این بودند که ببینند چه کسانی به زیارت آمدند، نه اینکه چرا به زیارت آمدند.

وی اضافه کرد: این پژوهش به سفارش نیروی دریایی آمریکا و با همکاری دانشگاه کوفه و یک دانشگاه فنی صورت گرفت، آمریکایی‌ها برای اینکه در منطقه حضور داشته باشند نیاز به تحلیل و یک سری اطلاعات داشتند، حال یک اتفاق بزرگی در جهان با عنوان «راهپیمایی اربعین حسینی» آغاز شده و آنان قطعاً به راحتی از این پدیده نمی‌گذرند، لذا به سرعت آن را به یک موضوع پژوهشی تبدیل کردند و مطمئناً این پژوهش ادامه خواهد داشت.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: هر سال پدیدۀ اربعین حسینی(ع) تکرار می‌شود، اما این پدیده در ایران آنگونه که باید به عنوان موضوع علمی و مطالعاتی مورد توجه قرار نگرفته است، اربعین برای غرب یک تهدید است، اما آنان این پدیده را به یک فرصت تبدیل کردند.

اسماعیلی با اشاره به برخی یافته‌های این پژوهش توسط دانشگاه ام.آی.تی یادآور شد: از جملۀ آن یافته‌ها عبارت‌اند از " ایرانی‌ها بیشتر از عراقی‌ها معتقند که مذهب تعیین کنندۀ تمام تصمیمات سیاسی است، شیعیان ایرانی نگران فساد نظام هستند، شیعیان عراقی بیشتر از شیعیان ایرانی از نظام سیاسی و رهبرانشان ناامید هستند، شیعیان عراقی مدعی‌اند هیچ فردی مناسب رهبری عراق چه اسلامی و چه سکولار نیست، برخی گفتند ما در چهار حوزه می‌توانیم با آمریکا رابطه داشته باشیم؛ فرهنگ، ورزش، تورسیت، ژورنالیسم، بیش از نیمی از ایرانی‌های مصاحبه شونده از همکاری نظامی ایران و آمریکا در مبارز علیه داعش حمایت کردند و بیشتر پاسخ دهندگان معتقدند حجاب بهترین پوشش است.

وی در پایان گفت: حساسیت غرب روی بُعد جمعی دین اسلام است، بر اساس گفتۀ غرب «شناسایی ریشه‌های تضاد در منطقه، تنش‌ها و بحران‌های منطقه و چگونگی کاهش این تنش‌ها»، از جمله اهداف آنان در این پژوهش‌هاست، یکی از نکاتی که برای آمریکایی‌ها در این تحقیق جلب توجه کرده، این است که چرا زائران اربعین حسینی کمتر به مکه رفته‌اند.

کد خبر 649562

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha