خبرگزاری شبستان – کردستان: کردستان از دیرباز مهد بافت و تولید فرش دست باف بوده است و نقش و نگار های ویژه فرش در این استان در سطح جهان نیز مطرح است.
بسیاری از زنان و مردان این دیار از گذشته تا به امروز در صنعت فرش بافی جایگاه شناخته شده ای دارند و با ورود فرش های ماشینی همچنان فرش دست باف کردستان جایگاه خودش را حفظ کرده است.
کردستان یکی از استان های مستعد کشور در زمینه تولید فرش دستبافت به شمار می رود و به همین دلیل توسعه و تقویت فرش دستبافت به عنوان یکی از ظرفیت های نهفته این استان میتواند در راستای کاهش نرخ بیکاری و ایجاد فرصت های جدید شغلی به ویژه در حوزه مشاغل خانگی موثر و مفید باشد.
هر چند بافت فرش در گذشته شغل بیشتر زنان این منطقه بوده است اما وجود کارگاه های متعدد فرش بافی و 90 هزار بافنده فرش در استان کردستان به خوبی گویای این واقعیت است که هنوز هم صنعت فرش بافی در این دیار جایگاه خود را حفظ کرده است.
نسبت میانگین فرش بافان در کردستان 6 نفر به آزای هر صد نفر است که آماری خوبی در مقایسه با نسبت این میانگین در کشور است و این آمار نشان می دهد مردم این استان علاقه خاصی به انجام این کار دارند و باید مورد حمایت بهتری قرار گیرند.
شاید امروز نسبت به سنوات گذشته در خانه ها کمتر شاهد فرش بافی باشیم و بیشترین بافندهها فرش در کارگاه های تولید فرش دست باف مشغول فعالیت هستند و دستمزد آنها به صورت بافت هر رج محاسبه می شود.
درست است قیمت تمام شده فرش های دست بافت بالاست، اما نباید از این موضوع غافل شد که بیشترین سود فرش بافی را دلالان این صنعت به جیب می زنند و بافنده های فرش کمترین دستمزد را می گیرند.
انواع فرش دست باف کردستان
فرش های استان کردستان در سه سبک سنه، بیجار و افشار بافته می شوند که هر سبک برگرفته از ویژگی ها و شرایط خاص منطقه بوده و به همین دلیل تنوع در رنگها و نوع بافتها نیز متفاوت است.
سبک فرش دستبافت سنه که نام قدیمی شهر سنندج است، دارای ساختار متنوع و متحول در نگاره ها و فرم شناسی است و این نوع بافت در سطح کشور و حتی جهان جایگاه ویژه ای دارد و از طرح های این سبک می توان به ماهی درهم، جقه چارگی، جقه هشت پر، گل وکیلی، گل و بلبل، گل میرزا علی و جقه چهارپر نام برد.
سبک بیجار از جمله دیگر سبک های تولید فرش دستبافت در استان کردستان به شمار می رود که بیشتر در شهرها و روستاهای اطراف شهرستان های بیجار و قروه بافته می شود و به دلیل کیفیت بالا امروز نیز این سبک در کشور دارای شهرت خاصی است که از جمله طرح های مهم این سبک می توان به نقوش ماهی درهم، مراتی، لچک و ترنج شاه عباسی، انواع گل فرنگ مستوفی و دهان اژدر اشاره کرد.
سبک افشار نیز از جمله دیگر سبک های فرشبافی در استان کردستان است که بیشتر در شهرستان های سقز، دیواندره و بانه رواج دارد.
فرش کردستان برای ارتقاء و معرفی بهتر نیازمند بودجه و اعتبارات بیشتری است
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان در دومین جلسه میز فرش دستباف استان گفت: برنامه عملیاتی فرش دستباف در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال و با توجه به ظرفیتها و مزیتهای بالقوه فرش دستباف استان کردستان در دو بخش در حال پیگیری است.
محمد بختیار خلیقی عنوان کرد: این دو بخش شامل، برنامه های عملیاتی فرش دستباف و الزامات و بایستههای تحقق اهداف فرش دستباف کردستان در سال جاری است.
وی افزود: در این راستا با در نظر گرفتن سند راهبردی فرش دستباف کشور به عنوان سند بالا دستی، در دبیرخانه میز فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان تدوین و جهت اجرایی شدن بندهای آن به ارگان ها، سازمان ها و تشکل های بخش خصوصی فرش دستباف ارسال می شود.
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان با تشریح برنامه آموزشی فرش دستباف در سال جاری افزود: در راستای ارتقای مهارت بافندگان و تولیدکنندگان فرش دستباف تعداد 170 کلاس آموزشی در عنوان های مختلف از جمله افزایش مهارت بافندگان، طراحی فرش، رنگرزی، مدیریت کارگاه ها و ... برگزار می شود.
خلیقی خاطر نشان کرد: برای تقویت و افزایش راندمان و تولید فرش دستباف در کردستان، بعنوان یک مزیت نسبتی و اشتغالزا نیازمند مساعدت و تصویب بودجه از محل اعتبارات آموزشی سازمان مدیریت و برنامه استان هستیم.
وی اذعان کرد: با توجه به وجود 90 هزار بافنده در سطح استان و درخواست های مکرر قالیبافان برای ثبت نام در سامانه بیمه تامین اجتماعی، از تمام ارگان ها بالاخص اداره کل تامین اجتماعی استان کردستان خواستار پیگیری و افزایش سهم بیمه شدگان و جایگزینی بافندگان واقعی بجای حذف بیمه شدگان در کردستان شد.
فرش دستباف کردستان به دلیل استفاده از تولیدات بومی و محلی ویژگی های منحصر به فردی از فرهنگ این دیار را در دل خود جای داده است و به همین دلیل حمایت از آن می تواند زمینه را برای اعتلا فرهنگ بومی و غنی این استان فراهم کند.
حمایت از فعالان فرش دستباف در کردستان با ارائه تسهیلات مورد نیاز به آنها، تلاش برای احیا مجدد جایگاه فرش دستباف در بین اقشار مختلف مردم برای ترغیب آنها برای فعالیت در این حوزه، راه اندازی کارگاه های مختلف فرشبافی، تلاش برای تامین مواد اولیه فرش دستباف در استان کردستان و همچنین تعیین متولی اصلی برای نظارت و هدایت هر چه بهتر این حوزه از جمله نیازهای اصلی در استان کردستان است که باید از سوی مسئولان و متولیان مورد توجه قرار گیرد.
نظر شما