«شکست تنهایی؛ یکصد بحث کوتاه در موضوع نماز ویژه ائمه جماعات مدارس دوره دوم متوسطه»

خبرگزاری شبستان:«شکست تنهایی؛ یکصد بحث کوتاه در موضوع نماز ویژه ائمه جماعات مدارس دوره دوم متوسطه» اثر«حامد تقی راد» است که موسسه «ستاد اقامه نماز» آن را چاپ کرده است.

به گزارش خبرنگار کتاب شبستان، واژهٔ نماز واژه‌ای پارسی است که ایرانیان برای واژهٔ «صلاة» عربی به کار بردند. این واژه به معنای خم شدن، سر فرودآوری برای ستایش پروردگار، احترام و اظهار بندگی و اطاعت است. واژهٔ نماز نام‌واژه‌ای از فعل نمیدن فارسی به معنی تعظیم‌کردن است.

 به عبارتی دیگر«صلاة» یا نماز به عنوان فعلی عبادی که به منظور دعا و نیز تعظیم الهی انجام می شود، یکی از مشترکات ادیان الهی است، هرچند شکل و نحوهٔ انجام آن در ادیان مختلف متفاوت می باشد. از همین روست که در قاموس کتاب مقدس در معنای واژه نماز آمده است: «نماز معروف است و یکی از واجبات دینی هر روز تمام ملل و مذاهب است، چه منفرداً و چه جماعتاً...» و پس از آن به شرح معنای نماز بر مبنای تورات و انجیل پرداخته تا آنکه می‌نویسد: «احدی جز منکرین خدا منکر نماز و دعا نیست...». همین مسئله نیز بیانگر اهمیت نماز جایگاهی است که این مهم ارزشمند در بین خدا پرستان به ویژه مسلمانان دارد .

 دربخشی از مقدمه کتاب «شکست تنهایی؛ یکصد بحث کوتاه در موضوع نماز ویژه ائمه جماعات مدارس دوره دوم متوسطه»درباره این اثر آمده است:« آنچه پیش رو دارید در نامه ای درباره نماز است که بر پایه آیات و روایات نوشته شده است. در این کتاب سعی شده علاوه بر کوتاه بودن درس ها، مطالب آن جذابیت و زیبایی خاصی برای جوانان و نوجوان داشته باشد. لذا از تشبیهات و مثال های گوناگون ومسابقات و بیان داستان هایی کوتاه و جذاب و مرتبط با روح نمازاستفاده شده است.

 در این کتاب علاوه برشناخت روح نماز یعنی ارتباط حقیقی عاشق و معشوق و با قدرت و استحکام بخشی و پیروزمندی مافوق تصور نماز، آشنا خواهید شد.

 نماز مهم ترین راه حل مشکلات و افسردگی های جامعه امروز است و از این رو اساس و پایه برنامه سعادت بشری معرفی شده است.»

 نویسنده دراین اثر از بیانی مناسب برای مخاطبان خاص خود بهره گرفته است به گونه ای که مطالعه کتاب جنبه سرگرمی و آموزشی می یابد.

 بخش های مختلف این اثر عبارت اند از :«چرا ارتباط؟ چرا ارتباط با خدا؟»، «چگونگی ارتباط با خدا»،« چرا نماز»، « راز نماز»و « نماز صحیح و مقبول».

 نویسنده در بخش های مختلف این کتاب سوالاتی  نظیر، به نظر شما کدام خدا، خدای واقعی است؟ خدایی که می شود با او راحت حرف زد یا خدایی که ارتباط با او سخت وبی فایده است.

 خدا در قرآن

 قرآن کریم ، او را این گونه معرفی می کند:

" بسم الله الرحمن الرحیم " خدایی که همیشه و همه جا رحمت و مهربانی اش شامل حال همه بندگانش می باشد؛

" هو الذی یقبل التوبه عن عباده ؛ خدا کسی است که همیشه توبه بندگانش را پذیراست؛

" ان الله لغفوررحیم" خدایی که همیشه می بخشد و با مهربانی برخورد می کند؛

 و امیر المومنان (ع) خدای متعال را اینگونه معرفی می کند:" یا من سبقت رحمته غضبه" خدایی که رحمت ، لطف و مهربانی اش ، همیشه بر خشن و غضبش پیشی  گرفته است.

 چرا نماز را به زبان عربی بخوانیم؟

نویسنده  کتاب همچنین در پی این است تا سوالات ذهنی دانش آموزان را شناسایی کند و پاسخی در خور به این سوالات بدهد، چنانکه در پاسخ به این پرسش ذهنی که چرا نماز را به زبان عربی بخوانیم ؟ خاطره ای خواندنی را از چندین جوان که نماز خود را به فارسی می خواندند  بیان می کند تا پاسخی در خور به پرسش دیگر جوانان در این زمینه باشد.

 نویسنده عنوان می کند:« که عده ای از جوانان پرسشگر به این نتیجه می رسند که چرا باید نماز خود را به عربی بخوانند حال آنکه زبان مادری همگی آنها فارسی است از این رو بعد از آن نماز را به فارسی می خوانند و این مسئله موجب نگرانی والدین آنها شده است، بنابراین این جوانان را به نزد یکی از آقایان زمان خود بردند و از آنجایی که رفتار بدی با آنان صورت گرفته جوانان در انجام کار خود مصرتر شدند. تا اینکه به سفارش یکی از والدین این نوجوانان را به محضر حاج آقا "رحیم ارباب"  بردند. یکی از این جوانان چنین تعریف می کند که در همان لحظه نخست چهره نورانی و خندان وی ما را شیفته خود کرد و فکر کردیم که ایشان با دیگران فرق می کند.

 در ابتدا از همه ما پذیرایی کرد. سپس به والدین ما فرمود: شما که به فارسی نماز نمی خوانید ؛ پس فعلا تشریف ببرید و ما را با فرزندانتان تنها بگذارید . وقتی آنها رفتند، به ما گفت: بهتر است یکی یکی خودتان را معرفی کنید و بگوید در چه سطح و رشته ای درس می خوانید . آنگاه به تناسب رشته و کلاس ما ، پرسش های علمی مطرح کرد و از درس هایی مانند جبر ، مثلثات، فیزیک و.. مسایلی پرسید که پاسخ بیشتر آنها را نمی دانستیم . هر کس نمی توانست جواب سوال را بدهد ، ایشان با مهربانی جواب درست را خودشان می داد. پس از آنکه همه ما را خلع سلاح کرد، فرمود: والدین شما نگران شده اند که شما نمازتان را به فارسی می خوانید ، آنها نمی دانند من کسانی را می شناسم- پناه بر خدا- اصلا نماز نمی خوانند. شما جوانان پاک و با اعتقادی هستید که هم اهل دین هستید و هم اهل همت.

 من درجوانی می خواستم مثل شما نماز را به زبان فارسی بخوانم ؛ ولی مشکلاتی پیش آمد که نتوانستم. اکنون شما به خواسته دوران جوانی من عمل کردید، آفرین به همت شما ! در آن موقع نخستین مشکل من ترجمه صحیح سوره حمد بود که لابد شما آن را حل کردید .

 اکنون یکی از شما که از دیگران مسلط تر است ، بگوید " بسم الله الرحمن الرحیم" را چگونه ترجمه کرده است. یکی از جوانان گفت:" به نام خداوند بخشنده مهربان". حضرت ارباب لبخند زد و فرمود: گمان نکنم ترجمه "بسم الله" چنین باشد در مورد اسم" بسم" ترجمه به نام ایرادی ندارد ؛ اما "الله"  قابل ترجمه نیست ؛ زیرا اسم علم(خاص) است و اسم خاص را نمی توان ترجمه کرد . سپس او مثال های دیگری در این زمینه زد و به ما یاد آور شد که نمی توان ترجمه کاملی از سوره حمد  به فارسی ارایه داد و ما را متوجه اشتباه خودمان کرد وعنوان کرد:«من نیز در جوانی چنین قصدی داشتم اما به همین مشکلات برخوردم و از خواندن نماز فارسی منصرف شدم . تازه این فقط آیه اول سوره حمد بود، اگر به دیگر آیات بپردازم موضوع خیلی پیچیده تر می شود....»

 نویسنده دراین کتاب تلاش کرده است که با زبانی ساده و گویا با مخاطب خود ارتباط برقرار کرده است که با نگاهی گذار به کتاب می توان دریافت در هدف خود تا حد زیادی موفق بوده است. توانسته به بسیاری از پرسش های جوانان درباره نماز با شیوه کاربدی پاسخ دهد و آنها را به انس با نماز و اهمیت این فریضه مهم الهی آشنا کند.

«شکست تنهایی؛ یکصد بحث کوتاه در موضوع نماز ویژه ائمه جماعات مدارس دوره دوم متوسطه» اثر «حامد تقی راد» است که موسسه ستاد اقامه نماز آن را چاپ کرده است.

کد خبر 652788

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha