خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ دهگردشی به مقصد روستاهای اطراف شهرستان بیرجند آغاز میشود، پس از عبور از پیچ وخم جاده بالاخره به روستای چاج در 21 کیلومتری بیرجند میرسیم. با نزدیک شدن به روستا چشممان به جمعیت انبوه مردم خیره میشود البته حضور این جمعیت تعجبی ندارد و بدون خواندن بنر مقابلشان میتوان فهمید که این جماعت همان مردم روستای هستند که برای حضور فرماندار، نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی و مدیران جمع شده اند تا شاید با حضور مسئولان گرهای از مشکلاتشان باز شود.
با حضور مسئولان همگی راهی مسجد روستا میشوند تا در آنجا به حرف دل مردم گوش داده شود تا شاید با حضور فرماندار و نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در خانه ملت چارهای اندیشیده شود.
علیرضا چاجی، دهیار روستا با اشاره به مشکلات مردم، گفت: سیستم مخابرات روستای چاج قدیمی است و متصل نشدن برخی تلفنها از شهر به روستا اهالی را با مشکل مواجه کرده است.
به گفته وی متأسفانه در روستای چاج هنوز کابل فیبر نوری وصل نشده است و امیدواریم از روستای خراشاد به این روستا انتقال داده شود و همچنین در سالهای گذشته در بافت قدیم روستا حدود یک هزار متر بازگشایی معابر برای جدول گذاری و اجرای سنگ فرش انجام شد و مسئولانی که از روستا بازدید کردند قول دادند که هر میزان بازگشایی شود اعتبار برای سنگ فرش اختصاص دهند.
چاجی با اشاره به ضرورت بهسازی ورودی روستای چاج، ادامه داد: در طرح بازنگری روستا محدوده روستا افزایش یافته و احداث چهارراه در ورودی روستا و احداث بلوار 20 متری تا جلوی بهیاری را خواستار هستیم.
دهیار روستای چاج بیان کرد: شبکه آبرسانی روستای چاج فرسوده است و اکنون جوابگو نیست.
چاجی به لزوم احداث دبستان سه کلاسه در بافت جدید روستای چاج اشاره کرد و افزود: دبستان روستای چاج 25 سال قبل در فاصله دو کیلومتری روستا ساخته شده و در حال حاضر رفت و آمد برای 35 دانشآموز مقطع دبستان روستای به ویژه در فصل زمستان سخت است.
بعد از اتمام سخنان دهیار روستای چاج مدیران دستگاه های اجرایی بیرجند به بررسی مشکلات پرداختند و عباس گل محمدی، رئیس بنیاد مسکن بیرجند گفت: طرح هادی روستای چاج در سال 89 شروع شده و طی 4 سال بازگشایی معابر، جدول گذاری و آسفالت انجام شده اما در حال حاضر ادامه طرح هادی مستلزم تأمین اعتبار است.
به گفته وی 160 روستای بالای 20 خانوار در سطح شهرستان بیرجند وجود دارد که باید براساس برنامه پنجم توسعه حداقل یک فاز طرح هادی در آن اجرا می شد اما به دلیل عدم اعتبار تاکنون طرح هادی در سطح 86 روستا اجرا شده است.
رئیس بنیاد مسکن بیرجند بیان داشت: برای احداث مدرسه در روستای چاج پیش بینی زمین شده است و باید در اختیار آموزش و پرورش قرار بگیرد تا مدرسه را احداث کند.
همچنین نماینده اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه پوشش دهی تلفن همراه و اینترنت در این روستا انجام شده، افزود: فیبر نوری زیرساخت تجهیزاتی است و برای استفاده عمومی نیست.
حجت الاسلام سید محمد باقر عبادی، نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی در جمع اهالی این روستاها اظهار کرد: اشتغال مهمترین مشکل امروز جامعه است و خانواده ای نیست که چند فرزند بیکار نداشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه بیکاری معضلی بزرگ است، افزود: اکنون برای کاهش بحران بیکاری نیاز به طرح های کوتاه مدت ضربتی است که باید دولت تهیه کند.
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه طرح توسعه گردشگری و صنایع دستی سریع اشتغال ایجاد می کند و زمان بر نیست، گفت: ویژگی صنایع دستی این است که فرد با آموزش و سرمایه کم می تواند کارگاه راه اندازی کند و با تولید افراد از آن ارتزاق کنند.
حجت الاسلام عبادی با تاکید بر اینکه در حال حاضر صنایع دستی در استان رونق گرفته، ادامه داد: فراکسیون صنایع دستی و فرش در مجلس شورای اسلامی تشکیل شده که براساس آن جلسات متعددی با مسئولان شده تا صنایع دستی رونق یابد که در نهایت منجر به تصویب طرح ضربتی اشتغال در مجلس شده است.
وی بیان کرد: بسیاری از جوانان و زنان روستا بر اثر خشکسالی و کم شدن کشاورزی بیکار هستند که اگر دولت برای آموزش صنایع دستی به آنان مساعدت کنند می توانند برای خود درآمدزایی داشته باشند.
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در بحث صنایع دستی و فرش تعدد دستگاه های تصمیم گیری وجود داشت، افزود: اکنون این ها در میراث فرهنگی تمرکز داده شده تا هماهنگی وجود داشته باشد.
حجت الاسلام عبادی با اشاره به ایجاد صندوق حمایت از هنرمندان صنایع دستی، گفت: در این طرح برای تهیه مسکن هنرمندان صنایع دستی تسهیلات پرداخت می شود.
وی با بیان اینکه نرخ مالیات بر ارزش افزوده برای صنایع دستی و فرش صفر شده، ادامه داد: در این راستا محصولات صنایع دستی با قیمت پایین تر در اختیار مردم قرار می گیرد.
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی به بیمه قالیبافان اشاره کرد و بیان داشت: در مجلس قانونی مصوب شده که عدم حضور در ساعت معین در محل کار نمیتواند در خصوص فرش و قالی مبنای قطع بیمه قرار گیرد و ارزیابی توسط بازرسان سازمان صرفا براساس مساحت فرش انجام میگیرد.
حجت الاسلام عبادی عنوان کرد: در این قانون دولت مکلف شده برای عرضه صنایع دستی و فرش کمک کند و ساختمان های میراثی در اختیار عرضه کنندگان صنایع دستی قرار گیرد و همچنین آموزش های لازم برای صنایع دستی داده شود.
وی از افزایش بودجه سال جاری خراسان جنوبی خبر داد و گفت: بودجه ی امسال دولت برای استان 392 میلیارد تومان بود که با تلاشهای صورت گرفته از سوی نمایندگان در مجلس این بودجه به 744 میلیارد تومان افزایش یافت.
علی ناصری، فرماندار بیرجند در خصوص مشکل ارتباطات تلفنی و بهسازی محدوده ورودی روستای چاج، گفت: با تدابیری این مشکلات را حل خواهیم کرد.
وی با تاکید بر اینکه اشتغال را از مهمترین مسائل جامعه به ویژه روستاییان است، ادامه داد: باید تعادل بین نیروهای کار در روستاها ایجاد شود.
ناصری بر لزوم توسعه تولیدات صنایع دستی برای اشتغال تاکید کرد و افزود: اکنون هنر حوله بافی و توبافی احیا شده و افرادی زیادی مشغول تولید این صنایع دستی هستند و آمادگی برای آموزش این هنر به روستای چاج وجود دارد و اتحادیه های مرکزی نیز محصولات تولیدی را خریداری و در بازارهای فروش عرضه میکنند.
فرماندار بیرجند با اشاره به قابلیت گردشگری روستای چاج، تصریح کرد: صندوق کارآفرینی امید تسهیلاتی تا سقف 100 میلیون تومان برای اقامتگاههای بومگردی به متقاضییات پرداخت می کند.
ناصری بیان داشت: در زمینه اشتغال از محل صندوق توسعه ملی به طرحهایی که در محدوده روستاها و نقاط محروم موجب اشتغالزایی شوند تسهیلاتی با نرخ قرضالحسنه و بدون محدودیت در اختیار متقاضیان قرار داده می شود.
پس از این دیدار مردمی روستای چاج و طرح مشکلاتشان با نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی و بازدید از حسینه روستا که در گوشه ای از آنان جمعی از زنان مشغول بافت قالی برای تامین مخارج ساخت و تکمیل حسینیه ( تاکنون 5 فرش دست بافت با کمک زنان روستا بافته و با فروش آن مخارج ساخت حسینیه تامین شده) بودند راهی روستای نوفرست که فاصله چندانی با روستای چاج ندارد، شدیم با ورود به روستا مردم با خوشرویی به استقبالمان میآیند.
اینجا هم محل تجمع و طرح مشکلات مسجد جامع روستا است؛ عضو شورای اسلامی روستای نوفرست که درد دل های او رنگ و بوی شخصی نداشت از دردها و معضلی گفت که به اظهار خودش به واسطه طراحی نادرست و غیرعلمی تأسیسات شبکه آبرسانی روستای نوفرست گریبانگیر مردم شده است و فشار آب در پایین ده زیاد و در بالای ده کم است و متأسفانه بعد از سه سال پیگیری هنوز برای رفع مشکل فشار و قطعی آب به نتیجهای نرسیدهایم.
علی محمد نوفرستی با بیان اینکه روستا با آب پا برجا است و ریشه جنگ و دعواها از نبود آب است، گفت: یکی از درخواست های اهالی روستا تأمین اعتبار برای مرمت و لایهروبی قنوات برای آبدهی است.
عضو شورای اسلامی روستای نوفرست با بیان اینکه برخی آفات جدید موجب بروز مشکلات و معضلی برای کشاورزان روستا شده، ادامه داد: مردم نیازمند تامین اعتبار برای تجهیزات سم پاشی برای مبارزه با آفات کشاورزی هستند.
نوفرستی با اشاره به اینکه در فاز دو شهرک روستا مشکل برق وجود دارد، افزود: تعدادی از واحدهای تولیدی این روستا در بحث آب مشکلاتی دارند و شبکه ارتباطات در خانههای بنیاد مسکن وصل نشده است.
وی با اشاره به اینکه پرورش شترمرغ برای اشتغال جوانان روستا می تواند موثر باشد و باید منطقه ای به این امر اختصاص یابد، یادآور شد: تغییر الگوی کشت برای مصرف بهینه آب ضرورت دارد و کشت محصولات زرشک و زعفران با شرایط این روستا خوب است و از هدررفت آب جلوگیری می کند.
عضو شورای اسلامی روستای نوفرست بر اصلاح شبکه آبرسانی روستا تاکید کرد.
در این جلسه عضو شورای روستای فریزمرغ حضور داشت و گازرسانی، حل مشکل آبرسانی و جابجایی تیرهای چراغ برق را از خواسته های اهالی این روستا عنوان کرد و خواستار بازدید مسئولان از روستا فریز مرغ و شنیدن و بررسی مشکلات مردم شد.
حالا نوبت مدیران رسیده تا پاسخگو مردم باشند؛ مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیرجند وضعیت آب نوفرست نسبت به منطقه را مناسب دانست و گفت: سال گذشته کانال کشی و انتقال آب به این روستا انجام شده اما هنوز نیاز به کار دارد.
محمد علی محمدی با بیان اینکه بهترین راه مبارزه با آفات حذف و هرس شاخههای خشک و سوزاندن آن است، تصریح کرد: آفات زمانی به درختان هجوم میبرند که درختان ضعیف شوند.
وی با اشاره به اینکه جهاد کشاورزی بیرجند برای هرس درختان و مبارزه با آفات آمادگی همکاری دارد، گفت: طرح هرس درختان آفت دیده به صورت پایلوت در چند روستا انجام شده است بنابراین نمایندگانی از روستای نوفرست برای اجرای این طرح و عقد تفاهمنامه باید به جهاد کشاورزی مراجعه کنند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیرجند با تاکید بر اینکه پرورش شترمرغ سنتی توجیه اقتصادی ندارد و منجر به شکست می شود، ادامه داد: اما پراونه های صنعتی برای پرورش شترمرغ قابل توجیه است و اگر فردی درخواست دارد به او مجوز داده می شود.
به گفته وی همچنین جهاد کشاورزی در زمینه اجرای روشهای آبیاری نوین برای مزارع کشاورزی هیچ محدودیتی اعتباری ندارد.
مهدی صفوی نژاد، مدیر آب و فاضلاب روستایی بیرجند با اشاره به اینکه متوسط مصرف آب در بیرجند 8.5 متر مکعب است، گفت: متوسط مصرف آب روستای نوفرست 32 متر مکعب است و در دوره قبل میزان مصرفی آب اهالی روستای نوفرست 18 هزار متر مکعب بوده است.
وی بیان کرد: طی دو سال اخیر یک انشعاب برای واحدهای دامداری واگذار نکردهایم و پشت بسیاری از مسائل ایستادیم و مشکل انشعابات خانگی حل نشود مجوز انشعاب های دیگر نمی دهیم.
فرماندار بیرجند نیز در بین اهالی این روستا تاکید کرد: مشکلات دور از چشم مسئولان نیست و موضوعات به صورت ویژه پیگیری می شود.
علی ناصری با بیان اینکه اولویت در روستاها بحث آب است، افزود: باید مردم نیز به بحث کشاورزی و مصرف بهینه منابع آب کمک کنند.
به گفته وی با مشترکان پرمصرف آب برخورد می شود چرا که حق بقیه مردم را ضایع می کنند و باید بخشی از نیازهای از محل صرفه جویی تامین شود.
فرماندار بیرجند با اشاره به اینکه برای اجرای طرحهای آبخیزداری جهاد کشاورزی و منابع طبیعی کمک می کنند، گفت: همچنین آمادگی مجوز به طرح های پرورش شترمرغ برای اشتغال زایی را داریم.
طی این دهگردشی حل مشکل گازرسانی روستای فریزمرغ طی دو ماه آینده مصوب شد و رئیس اداره اوقاف و امور خیریه بیرجند گفت: در موقوفات منفعتی همیشه تصرف و اجحاف می شود بنابراین باید چند نفر معتمد به عنوان همیار وقف در روستاها مشخص و معرفی شوند تا از موقوفات حفاظت و نگهداری کنند و اجازه ندهند برخی افراد موقوفات را تصرف کنند.
گزارش : زهرا مهرور
نظر شما