به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از بسیج سازندگی، تأمين پروتئين حيواني براي تغذيه انسان اهميت بسياري دارد. در اين ميان توليد گوشت انواع طيور به عنوان گوشت سفيد، به دلايل تغذيه اي، بهداشتي و اقتصادي، از اهميت بيش تري برخوردار است. در عين حال كمبود منابع توليد و ريسك پذيري بالا، لزوم استفاده از شيوه هاي جديد پرورش و توليد محصول رقابتي را دوچندان كرده است.
پرورش غاز به خاطر ويژگي هاي فيزيولوژيكي و رفتاري اين حيوان، بسيار آسان تر و به صرفه تر از ساير طيور است. البته به دلايل گوناگون توليد صنعتي غاز در كشورمان رواج ندارد. از جمله ي اين دلايل مي توان به فرهنگ مصرف مردم، ترس سرمايه گذاران براي ورود به اين بخش، نبود سياست هاي تشويقي و برنامه ريزي مدون از سوي مسئولان و نبود پشتوانه هاي لازم مانند اتحاديه اشاره كرد.
پرورش غازدر ايران فقط به صورت سنتي در روستاها رواج دارد، اين در حالي است كه پرورش انواع غاز سال هاست كه در روسيه، اروپاي شرقي و شرق آسيا انجام مي شود و كشورهاي مختلف در اين صنعت بسيار پيشرفت كرده اند.
غازها توانايي زيادي در سازش با شرايط محيطي جديد براي زندگي دارند. توانايي تحمل سرماي ۱۰- درجه سانتيگراد و گرماي زياد از قابليت هاي مهم آن هاست اما جوجه غازها نسبت به سرما بسيار حساس هستند. غازها نسبت به بيماري ها بسيار مقاوم هستند. توانايي استفاده از علوفه خشبي، پرورش و نگهداري از آن ها را بسيار مقرون به صرفه تر از ساير ماكيان كرده است.
حميد يزداني يكي از پرورش دهندگان موفق غاز در شهرستان بناب واقع در استان آذربايجان شرقي است. او اگرچه تحصيل كرده كارشناسي نرم افزار است، اما در حال حاضر از غاز چراندن درآمد مناسبي بدست مي آورد و از شغل خود راضي است.
اين فعال اقتصاد مقاومتي درباره علت روي آوردن به عرصه پرورش غاز، مي گويد: «پس از فارغ التحصيل شدن از دانشگاه، نتوانستم شغلي مرتبط با رشته تحصيلي ام پيدا كنم. با جست و جو در اينترنت مدتي را به مطالعه درباره خوداشتغالي اختصاص دادم و به مرور با عرصه هاي مختلف خود اشتغالي آشنا شدم. يكي از اين عرصه ها پرورش غاز بود و متوجه شدم كه به دلايل گوناگون پرورش غاز از توجيه اقتصادي بهتري برخوردار است.»
او مي افزايد: «غازها به دليل مقاومت در برابر بيماري، تلفات بسيار اندكي در قياس با ساير طيور دارند. پرورش غاز از تزريق هر نوع واكسن و هورمون بي نياز است و مي توان گفت كه اين حيوان اصلا بيمار نمي شود. همين مساله باعث مي شود كه ريسك پرورش غاز بسيار پايين باشد. از سوي ديگر مي توان از يونجه براي تغذيه غازها استقاده كرد و همين مساله موجب صرفه جويي در هزينه ها مي شود.»
حميد يزداني درباره جوجه كشي از غازها مي گويد: «من كارم را با 6 جفت غاز مولد آغاز كردم. سرمايه اوليه لازم براي شروع كار پرورش غاز، برابر با قيمت تعداد جفت هاي مولدي است كه خريداري مي شود. من هر جفت مولد را 500 هزار تومان خريداري كردم. غازها از فروردين تا تيرماه هر سال بين 50 تا 60 عدد تخم مي گذارند. جوجه كشي از غازها نيازمند تخصص و تجربه ويژه اي است و از ساير جوجه كشي ها متمايز است. به عنوان مثال تخم غاز در دستگاه جوجه كشي بايد چرخش 180 درجه داشته باشد، رطوبت آن 80 درصد باشد و درب دستگاه هر روز دو بار به مدت 15 دقيقه باز بماند. من اين موارد را به تجربه و با مطالعه يافته هاي مركز تحقيقات غاز ملكان دريافتم.»
آقاي يزداني از درآمد پرورش غاز بسيار راضي است و كليه جوجه غازهايش را به صورت اينترنتي مي فروشد. او سال گذشته 200 عدد غاز به اربيل عراق صادر كرد و مشتريان عراقي امسال 1000 عدد غاز از او مطالبه كرده اند. او مي گويد: «جوجه غازهاي 10 روزه هر كدام بسته به اينكه نژاد اوكرايني يا آفريقايي داشته باشند، بين 50 تا 70 هزار تومان به فروش مي رسند. غازها به دليل بي نيازي از مصرف واكسن و آنتي بيوتيك، گوشتشان كاملا ارگانيك است. به همين دليل از ارزش غذايي بسيار زيادي برخوردار هستند و براي تضمين سلامت جامعه شايسته است كه مسئولان جهادكشاورزي با وارد كردن نژادهاي خوب، پرورش غاز را ترويج و مردم را به مصرف گوشت اين حيوان ترغيب كنند.»
او خاطرنشان مي كند: « به كساني كه در شهرستان ها حضور دارند مي گويم اگر جايي براي پرورش طيور داريد، پرورش غاز مي تواند منبع درآمد خوبي برايتان باشد. شما ميتوانيد با پرورش غاز كسب و كاري مناسب براي خود بوجود آوريد و از اين راه به پول برسيد.»
خبرگزاری شبستان: حميد يزداني يكي از پرورش دهندگان موفق غاز در شهرستان بناب واقع در استان آذربايجان شرقي است. او اگرچه تحصيل كرده كارشناسي نرم افزار است، اما در حال حاضر از غاز چراندن درآمد مناسبي بدست مي آورد و از شغل خود راضي است.
کد خبر 656743
نظر شما