به گزارش خبرگزاری شبستان، واژه نقد به معنای «محک زدن»، «سنجیدن»، «آشکار کردن محاسن و معایب»، «تشخیص خوب از بد» و «رأی زدن و داوری کردن» است. در بیانی دیگر باید گفت که نقد به معنای عیبگیری و اشکال تراشی نیست؛ بلکه ارزیابی و وارسی یک اندیشه یا عملکرد با پرهیز از وارد شدن در حوزه شخصی و خانوادگی نقدکننده است. فلسفه نقد؛ پیش رفتن، اصلاح و به کمال رساندن است و لازمهی تمام اینها، دلسوز بودن و خیرخواهبودن است. اگر کسی بدون دلسوزی نسبت به رشد فرد یا جامعهای اقدام به لیست کردن عیبهای موجود بکند، این کار را سیاه نمایی، تخریب و تضعیف به شمار میآورند.
ما در این کتاب که نام «راه لغزنده است! (مهارتهایی برای نقد)» را برایش برگزیدیم، با مهارت های لفظی نقد، مهارتهای ارتباطی و کنشی و در نهایت مهارتهای اخلاقی نقد آشنا میشویم. بدیهی است این مهارتها، به دلیل پرداختن به اصول نقادی، کاربردی دوسویه خواهند داشت؛ بدین معنا که هم در جلسات نقد و هم در جلسات مناظره کاربرد خواهند داشت. البته برخی شاید خرده گیرند که جلسات نقد با مناظره تفاوت ندارند در صورتیکه باید گفت: جلسات نقد بر خلاف جلسات مناظره الزاماً با حضور، مشارکت و موافقت افراد مورد نقد صورت نمیپذیرد.و اما این کتاب؛ تلاشی است هر چند کوچک برای نهادینه سازی نقد سالم و شایسته در میان فعالان فرهنگی که قصد دارند با انتقادات سازندة خود جامعه را در سطوح گوناگون، به سمت و سوی کمال سوق دهند.
جلد پانزدهم مجموعه فعالان فرهنگی با عنوان،«جاده لغزنده است!» مهارت هایی برای نقد اثر «رامین تبرایی» به همت انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی چاپ شد.
نظر شما