به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، همزمان با فرا رسیدن ماه محرم، بیرق های عزای حسینی در سراسر استان برافراشته و مجالس سوگواری برپا می شود و وعاظ و سخنرانان نیز به تبیین مسائل دینی و عاشورایی می پردازند.
بر همین اساس هزاران مجلس در پهناورترین استان کشور از شب اول محرم آغاز و در بعضی از نقاط تا پایان ماه صفر ادامه دارد؛ در تاسوعا و عاشورای حسینی، شام غریبان اسرای کربلا، اربعین، رحلت جانسوز نبی مکرم اسلام، شهادت امام حسن مجتبی و امام رضاعلیهما السلام مراسم ویژه برگزار می شود.
همایش شیرخوارگان حسینی ویژه نوزادان در توسل به شهید ۶ ماهه کربلا حضرت علی اصغر علیه السلام، همایش «احلی من العسل» بزرگداشت حضرت قاسم بن الحسن علیهماالسلام، زیارت ناحیه مقدسه در عصر روز عاشورا و... از دیگر برنامه های شاخص دهه محرم در کرمان است.
از دیگر آداب و رسوم مردم استان کرمان، طبخ غذا با عنوان «عاشوری» در دهه اول این ماه است؛ «عاشوری» همان خیراتی است که مردم برای اموات خود می کنند و بیشتر شامل «آش بلغور» و یا «برنج عاشوری» است؛ برنج عاشوری ترکیبی از برنج، حبوبات، کشمش، زیره، رشته و... است؛ مردم استان را رسم بر این است برای آن دسته از امواتی که هنوز یک سال از رحلت آنان نگذشته، حتماً در روز اول محرم، عاشوری دهند؛ چنانکه سنت قربانی را نیز برای این دست از اموات لزوماً قبل از طلوع آفتاب صبح روز دهم ذیحجه انجام می دهند.
یکی از نذورات شایع این ایام، آبگوشت کرمانی است که به آبگوشت امام حسینی مشهور است؛ به اذعان کرمانی ها، این آبگوشت طعم متفاوتی دارد و جالب اینکه آبگوشت امام حسینی به دلیل طعم متفاوت آن، از دیگر آبگوشت ها، به راحتی قابل تشخیص است و بیشتر در دیگ های مسی و بر روی آتش طبخ می شود.
گوشت تازه، حبوبات شامل نخود و لوبیا، به خشک شده، تُرشاله(برگه زردآلو) گوجه فرنگی خشک شده، لیمو امانی، سیب زمینی، ادویه جات، ترخون، از مواد تشکیل دهنده آبگوشت امام حسینی است؛ در مراسمی که غذای نذری آن آبگوشت امام حسینی است، معمولاً سبزی تازه و دوغ هم می گذارند.
در بعضی از روستاهای استان نیز روستائیانِ تواناتر را رسم بر این است که در ایام تاسوعا و عاشورا، نان تنوری را به همراه گوشت گوسفندی که نذر این ایام است؛ به درب منازل دیگر روستائیان می برند.
توزیع شربت نذری، شله زرد و...نیز در این ایام شایع است؛ تعزیه خوانی، سینه زنی، دسته روی، زنجیرزنی، روضه خوانی خانگی و...از دیگر برنامه های کرمانی ها در ایام محرم است. چای روضه به ویژه در روضه های خانگی کرمان، چای پامنقلی است که در قوری های بزرگ چینی دم داده می شود.
«جوش زنی» یکی از آیین های عزاداری در شهرستان های شمال استان از جمله شهربابک، انار و کوهبنان است که ثبت ملی هم شده است. این آیین که قدمت آن به دوران صفویه برمی گردد دارای سبک های مختلفی از جمله حیدری، ترکی، میمندی و... دارد که در این آیین، عزادارن حلقه وار به دور هم ایستاده و دست در گردن یکدیگر با کوبیدن یک پا به زمین، یک دست به سینه، اشعار مخصوصی را همنوایی می کنند.
در گذشته، این حلقه به دور چلچراغی در مسجد صاحب الزمان شهربابک ایجاد می شده و حلقه های بعدی گرداگرد حلقه اولیه تشکیل می شدند و به عزاداری می پرداختند. در جوش زنی، ریش سفیدان و بزرگان هیئت سر صف ایستاده و جوانان در صف های بعدی قرار می گیرند و اولین حلقه می گوید: «در خیمه، زین العابدین/ سر خود می زند بر زمین» و «علم سیه پوش آمد، خون حسین به جوش آمد» و حلقه بعدی شعر دیگری در پاسخ به آن می خواند.
نظر شما