به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، مراسم رونمایی از قرآن کریم به خط استاد محمدعلی قربانی، اولین قرآن کتابت شده به سبک نسخ اصیل ایرانی با اولویت سهولت در خوانایی و به شیوه کم علامت در دارالکتابه مرکز طبع و نشر قرآن کریم برگزار شد.
این مراسم با حضور استاد قلیچ خانی، مدرس دانشگاه و پژوهشگر حوزه هنر خوشنویسی، استاد سیف، کارشناس برجسته علوم قرآنی و محقق مرکز طبع و نشر، استاد عبدالرضایی، استاد ارشد دارالکتابه، سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن و استاد قربانی، کاتب قرآن کریم و از اساتید دارالکتابه برگزار شد.
اهمیت در نظر گرفتن مولفه ها و عناصر خوانایی در عین رعایت نصاب های هنری خوشنویسی در کتابت قرآن و اهتمام استاد قربانی در این راستا از مهم ترین نکات مورد توجه اساتید حاضر در جلسه بود، این مسیر باید توسط کاتبان قرآن بصورت مکرر پیموده شود تا هنر کتابت قرآن کریم به شکوه و عظمتی در خور جایگاه و مرتبت کلام الهی دست پیدا کند.
این مصحف شریف پس از طی مراحل تصحیح، طراحی آرایه ها، آماده سازی و چاپ در بیست و هشتمین روز از شهریورماه 96 رونمایی شد.
از جمله مباحثی که در این مراسم مطرح شد ویژگی های این کتابت می باشد که در ادامه می خوانیم:
تکیه بر شیوه نسخ نویسی ایرانی و پایبندی به حفظ اصالت های این شیوه، شاخصه ایی ا ست که در مصاحف متأخر کمتر شاهد آن بوده ایم و این مصحف واحد این خصیصه مهم است. هم سو بودن این مصحف شریف با مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی مبنی بر حمایت از ترویج کتابت قرآن کریم به رسم الخط مفاخر ایرانی.
ذوق کتابت و قدرت قلم استاد محمدعلی قربانی در کتابتش متجلی است و همین ویژگی ها موجب شده که صفحات مصحف یکدست و پاکیزه و با خطی استوار جلوه گری کند. سعی در رعایت خوانایی، در عین بهره گیری از قابلیت های سهل و ممتنع ترکیبات خط نسخ، نشان از هنرمندی استاد کاتب دارد؛ لازم به ذکر است که مسأله خوانایی قرآن کریم اصل مهمی است که تا حد ممکن باید توسط کاتب قرآن کریم رعایت شود؛ طراحی حروف و تنظیم دقیق اعراب مهمترین اصل این حوزه می باشد.
استطاعت کاتب در چینش و جایگذاری کلمات و حرکات بر اساس شیوه کم علامت تحقیق شده در مرکز طبع و نشر قرآن کریم ـ که منطبق بر قواعد سواد آموزی فارسی بوده، خوانش کلام الهی را برای مخاطب امروزی بسیار آسان ساخته، تسهیل در امر آموزش قرآن را به دنبال داشته و کمک شایانی به چشمگیر شدن اصل خط می کند ـ ستودنی است و نباید محدودیتهایی را که رعایت قالب صفحات مختوم به آیه و رعایت نکاتی مانند قرار نگرفتن حروف نفی و نهی و ربط و .... در آخر سطور، برای کاتب ایجاد میکند از نظر دور داشت و اینجاست که عرصه هنرنمایی استاد خوشنویس، بیش از پیش رخ می کند.
شایان ذکر است؛ تعدادی از اساتید و کاتبان شاخص در مجموعه دارالکتابه مرکز طبع و نشر قرآن کریم از سال 1393 کتابت کلام الهی را آغاز نمودهاند و استاد محمد علی قربانی، نگارش نخستین مصحف را بر اساس شیوه مرکز(کم علامت) به پایان رساند.
نظر شما