به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، سرهنگ علی اسفندانی در نشست خبری تشریح عملکرد شش ماه پلیس راه هرمزگان، از ورود احشام به جاده ها به عنوان چالش محور شرق استان نام برد و عنوان کرد: طرح آشکارسازی احشام در این مناطق اجرا شده است به گونه ای که اگر شب وارد جاده شد از فاصله 150 متری قابل رویت باشد.
وی، تصادفات موتورسواران را دیگر چالش جاده ها برشمرد و با بیان اینکه با توجه به شرایط آب و هوایی هرمزگان، از 12 ماه سال از موتور سیکلت استفاده می شود، افزود: تصادفات موتورسواران 26 درصد تصادفات استان را شامل می شود و 2 درصد تصادفات مربوط به احشام است.
نصب ۷۲ دستگاه دوربین در محورهای مواصلاتی هرمزگان
سرهنگ اسفندانی با اذعان به اینکه 57 درصد تصادفات جاده ای در این استان در 30 کیلومتری شهرها اتفاق می افتد، بیان کرد: 72 دستگاه دوربین در محورهای مواصلاتی هرمزگان نصب شده است که قابلیت ثبت سرعت متوسط را نیز دارند.
وی به علت تخلفات جاده ای اشاره کرد و گفت: عدم توجه به جلو به واسطه خواب آلودگی، استفاده از تلفن همراه و خوردن و آشامیدن بیشترین علت تخلفات جاده ای با 41 درصد را به خود اختصاص داده است.
رئیس پلیس راه استان هرمزگان عدم رعایت حق تقدم با 10 درصد، انحراف به چپ با 10 درصد و تجاوز به چپ با چهار درصد را از علل دیگر تخفات جاده ای ذکر کرد.
کاهش ۱۶ درصدی شمار جانباختگان جاده ای
وی در ادامه با ذکر این نکته که شمار جانباختگان جاده ای در هرمزگان طی شش ماهه ابتدایی سال جاری 16 درصد کاهش یافته است، افزود: در این مدت تعداد مجروحین تصادفات جاده ای نیز 10 درصد کاهش یافته است.
اسفندانی با بیان اینکه طی این مدت 469 هزار و 621 خودرو متخلف در هرمزگان متوقف و اعمال قانون شده است، اضافه کرد: در همین مدت نیز از 253 راننده ناوگان عمومی نیز تست های الکل و اعتیاد گرفته شد که 52 مورد آن مثبت بود که 2 مورد نیز مربوط به رانندگان اتوبوس بوده است.
توقیف ۵۴۲ دستگاه خودرو با خلافی بیش از یک میلیون تومان
وی همچنین از توقیف 542 دستگاه خودرو شامل ماده هشت(خلافی بیش از یک میلیون تومان) در شش ماهه سال 96 در جاده های هرمزگان خبرداد و بیان کرد: این تعداد خودرو توقیفی نسبت به مدت مشابه سال قبل 35 درصد کاهش داشت.
سرهنگ اسفندانی با اشاره به شناسایی 10 نقطه پرتصادف جدید در محورهای مواصلاتی هرمزگان، اظهار کرد: شمار این نقاط در حال حاضر به 33 نقطه رسیده است که 22 مورد آن در سال 94 شناسایی، بررسی و آشکارسازی شده بود.
تشریح ابعاد تازه حادثه واژگونی اتوبوس حامل دانش آموزان هرمزگانی
وی در بخش دیگری از سخنان خود به حادثه واژگونی اتوبوس دانش آموزان هرمزگان در محور داراب اشاره و عنوان کرد: واژگونی اتوبوس حامل دانش آموزان حادثه تلخی بود و متاسفانه 9 نفر از دانش آموزان در آن فوت شدند.
رئیس پلیس راه هرمزگان با یادآوری اینکه بر اساس سیستم هوشمند سپهتن، این اتوبوس ساعت 23:27 دقیقه شب در نخستین پاسگاه مبدا(بندرعباس-حاجی آباد) ثبت ساعت اولیه می شود، افزود: 2 ساعت بعد نیز درصورتی که ضرورتی وجود نداشته است به مدت 15 دقیقه در گهکم متوقف می شود و در سامانه پاسگاه گهکم ثبت ساعت می کند.
وی با اشاره به اینکه آخرین سرعت ثبت شده در سپهتن 86 کیلومتر بوده است، تصریح کرد: راننده هیچ تخلفی از مبدا تا زمان واژگونی اتوبوس نداشته است و در بررسی های اولیه خواب آلودگی علت واژگونی اعلام شده بود.
تاکسی ها و تانکرهای سوخت رسان از آبان مجهز به سپهتن می شوند
اسفندانی با ذکر این مطلب که در اتوبوس های اردوهای راهیان نور از یک نفر پلیس یار بسیجی استفاده می شود، خاطرنشان کرد: در این اتوبوس نیز دو نفر از مربیان نقش پلیس یار را ایفا کرده بودند که متاسفانه راننده به تذکر آنها توجه نکره بود.
وی در بخش پایانی در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری شبستان در رابطه به اسفاده از سیستم پایش هوشمند تصویری سپهتن در سایر خودروهای سنگین و سبک، گفت: طرح مجهز کردن تاکسی های و تانکرهای سوخت رسان به سیستم سپهتن از اول آبان ماه سال جاری در کشور اجرا می شود و در درازمدت نیز تمامی خودروها به این سیستم مجهز خواهند شد.
نظر شما