به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر علی بلوکباشی، از بنیانگذاران اصلی ایرانشناسی امروز در نشست نقد و بررسی کتاب ابعاد سیاسی فرهنگ در ایران تالیف نعمتالله فاضلی گفت: آشنایی من با آقای فاضلی به 20 سال پیش برمیگردد، تواضع یکی از خصوصیات بارز ایشان است. کتاب ابعاد سیاسی فرهنگ در ایران نشانه تلاش آقای فاضلی و نوع نگاهش به فرهنگ ایران است، این کتاب تحلیلی از تاریخ شکلگیری، تحول و توسعه فرهنگ و انسانشناسی در ایران است. تمام زوایای حرکت انسانشناسی در ایران در این کتاب بیان شده است.
دکتر بلوکباشی با اشاره اینکه ریچارد تاپر یکی از استادان برجسته انسانشناسی در دنیاست، بیان کرد: تاپر استاد راهنمای آقای فاضلی بوده است و سالها در مورد ایران تحقیق کرده است. آقای فاضلی در انسانشناسی همان راهی را رفته که تاپر رفته است. کارهای آقای فاضلی با اندیشه، تمیز و نو است. از امتیازات کتاب ابعاد سیاسی فرهنگ در ایران این است که ابتدا به انگلیسی نوشته شده است.
وی با بیان اینکه آقای فاضلی به افت مطالعات مردمنگاری در کتاب خود اشاره کردند، اظهار داشت: در گذشته در ایران کار میدانی بسیار رواج داشت، کار میدانی دشوار است، امروزه تحقیقات میدانی جایگاهی در مطالعات انسانشناسی ندارد. ما تحصیلکرده های زیادی در زمینه انسان شناسی داریم اما همه جذب دانشگاه شدند و اشتغالات آموزشی اجازه نمی دهد این دوستان تحقیق کنند. ما انتظار داریم کتاب های حوزه مردمشناسی تحلیلی باشد و صرفا توصیفی.
این پژوهشگر، مولف و مترجم با بیان اینکه پژوهشگران ما هیچ وقت سفارشی کار نمی کردند، خاطرنشان کرد: متاسفانه امروزه کارها سفارشی شده است. یک نوع آشفتگی در اصطلاحات انسانشناسی، مردمشناسی و قومنگاری وجود دارد. مردمشناسی را فرهنگستان اول وضع کرد، فرهنگستان اول بنگاه مردمشناسی تاسیس کرد و بعد اداره فرهنگ عامه تشکیل شد. برای ترجمه کتاب هایی همچون کتاب ابعاد سیاسی فرهنگ در ایران فقط تسلط به زبان انگلیسی کافی نیست.
نظر شما