امام سجادعلیه السلام در اسارت، شام را فتح کرد/دعاهای صحیفه سجادیه بیدارکننده و حرکت دهنده است

خبرگزاری شبستان: استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه کرمان با بیان نکاتی از سیره سیاسی و عبادی امام سجادعلیه السلام، تصریح کرد: صحیفه سجادیه مانند یک کتاب سیاسی است و مضامین آن فقط دعا نیست.

آیت الله احمد شیخ بهایی، استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه کرمان به مناسبت ۲۵ محرم الحرام، سالروز شهادت امام سجادعلیه السلام در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری شبستان با بیان نکاتی از سیره سیاسی و عبادی آن حضرت، خاطرنشان کرد: هر یک از معصومین علیهم السلام نسبت به امام زمان خود، اطاعت محض داشتند و امام سجاد نیز نسبت به امام حسین اینگونه بود.

 

وی با اشاره به اینکه در عاشورا به دلیل بیماری ناخواسته ای که بر آن امام همام عارض شد، نتوانستند در جنگ شرکت کنند؛ افزود: اما آن حضرت به عنوان پیام رسان شهدای کربلا بهترین کار را انجام دادند زیرا از سبک شهادت امام حسین علیه السلام پیدا بود که دشمن قصد نابودی مطلق اسلام را داشت و می خواستند امکان هرگونه اعتراض را از بین ببرند.

 

استاد حوزه علمیه کرمان با بیان اینکه دشمن در حالیکه اسرا را از شهرهای مختلف عبور می داد تا به این وسیله زهر چشمی هم بگیرد از مردمی که در مسیر هستند تا در آینده هوای انقلاب و یا اعتراضی در سر نداشته باشند؛ اظهار داشت: اما اسرا از این وسیله بهترین استفاده را کردند و امام سجاد علیه السلام به عنوان یک رسانه در رساندن پیام خون شهدا به همه کشورهای اسلامی، عمل کرد.

 

وی به حضور اسرای کربلا در سرزمین شام اشاره و بیان کرد: شام که از اول اسلام در دست بنی امیه بود و از همان ابتدا کینه و بغض نسبت به اهل بیت را در دل مردم آنجا کاشته بودند با ورود اسرا، آذین بندی شد و مردم هلهله می کردند اما امام سجاد علیه السلام در قالب اسارت، شام را فتح کرد و بعد از خطبه امام سجاد فضای عمومی کاملاً تغییر کرد و مردم تازه متوجه جایگاه اسرا شدند.

 

 

آیت الله شیخ بهایی تصریح کرد: حتی یزید هم تحت تأثیر افکار عمومی در شام، سبک برخورد با اسرا را عوض کرد و همین شام که ۴۰ سال بدگویی و دشنام امام علی علیه السلام را می کرد حالا عزادار فرزند آن حضرت شد؛ کار دیگری که امام سجادعلیه السلام برای حفظ خون شهدا انجام داد، یادواره هایی که امام در طول ۳۵ سال داشت و به اندک تناسبی{با موضوع کربلا} گریه می کردند و این یادآوری شهدا، سئوال برای مردم ایجاد می کرد که باعث زنده نگه داشتن یاد شهدا شد.

 

وی ادامه داد: اقدام دیگر امام سجادعلیه السلام را در دورانی که سیاست حکومت اموی، مشت آهنین بود و هر برخوردی را دفع می کرد و پس از عاشورا، غارت مدینه و توهین به قبر پیامبر و پس از آن هم حمله به مکه اتفاق افتاده بود و در این فضا به صراحت نمی توانست کار کند، از بُعد تربیتی اسلام وارد شد و انسان سازی کرد؛ آن حضرت غلامان و کنیزان که از اسرای جنگی بودند را تربیت می کرد و هر یک از اینها نمونه ای از تربیت شدگان حضرت در کشورهای اسلامی بود.

 

استاد حوزه علمیه کرمان با بیان اینکه امام سجاد علیه السلام آنقدر به دعا و عبادت اهمیت می دادند که زینت همه عبادت کنندگان-زین العابدین- و از شدت سجده، سرور سجده کنندگان-سیدالساجدین- بودند زیرا هر نعمتی که به ایشان می رسید یا بلایی که دور می شد سجده می کردند؛ اظهار داشت: این مناجات های فراوان یعنی وقتی جامعه، جامعه فاسد شده و حکومت، طاغوتی است و با تطمیع و انحراف پیش می رود؛ امام با دعا و مناجات کار را پیش برد.

 

وی دعای طولانی ابوحمزه ثمالی و ادعیه صحیفه سجادیه را از جمله دعاهای آن حضرت خواند و افزود: صحیفه سجادیه، املاء امام سجادعلیه السلام است که به دست امام باقر علیه السلام و در محضر امام صادق علیه السلام نوشته شده و قدیمی ترین کتاب از اهل بیت است که در اختیار ما است که به عنوان میراثی بی انتها با آن برخورد می شده است.

 

آیت الله شیخ بهایی در این باره توضیح داد: صحیفه سجادیه جزو اسرار و دارای معارف خیلی بلندی است که هر کسی تحمل آن را ندارد؛ برای همین به عنوان یک کتاب سرّی در دست انقلابی ها بود که اگر دشمن به آن پی می برد برخورد می کرد زیرا مانند یک کتاب سیاسی است و مضامین آن فقط دعا نیست، بلکه سبک زندگی اسلامی را درس می دهد و بعضی جاها صریحاً به دشمن می تازد.

 

وی با تصریح به اینکه ادعیه صحیفه سجادیه از دعاهای مخدر که خواب می کند نیست بلکه این دعاها بیدارکننده و زنده کننده و نشاط دهنده است و انسان را به حرکت وا می دارد؛ افزود: نسخه های بسیار قدیمی نزدیک به زمان ائمه نیز از این کتاب در دست است؛ کتابی که در طول زمان توسط علما به ما رسیده و کتابی است اصیل و سرشار از معارف که جمله به جمله آن باید ترجمه و تبیین شود تا بدانیم چه گنجینه ای از معارف در اختیار است.

 

مفسر قرآن کریم با اشاره به اینکه ادعیه صحیفه سجادیه قبل از آنکه جنبه دعایی داشته باشد جنبه تربیتی دارد و به ما تعیلم می دهد؛ به تعدادی از این دعاها از جمله دعای آن حضرت برای پدر و مادر اشاره و بیان کرد: این دعا آداب رفتار با والدین را نشان می دهد و یا دعا برای مرزداران، شیوه جنگ نظامی اسلام و برخورد با دشمن را می آموزد.

 

وی خاطرنشان کرد: امام راحل نیز در ابتدای وصیت نامه خود می فرمایند ما افتخار می کنیم که صحیفه سجادیه از ما است.

 

 

 

 

کد خبر 662649

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha