نقش روحانیت در دفاع مقدس

در طول تاریخ و نیز در هر نهضت و انقلاب الهی و مردمی، علمای اسلام اولین کسانی بوده اند که بر تارک جبین شان خون و شهادت نقش بسته است چرا که روحانیان، شمع شبستان شهامت، استقامت و سرمستان باده ایثار و شهادت اند.

خبرگزاری شبستان // بیرجند

بی شک نقش روحانیون پیرو خط ولایت در طول هشت سال دفاع، بر هیچ کس پوشیده نیست و گواه این مدعا خیل شهدای آنان است که در مقایسه با دیگر اقشار از بیشترین تعداد برخوردار است و نام روحانیون شهیدی هم چون شاه آبادی، محلاتی، شیرازی، میثمی، زمانی، رزّاقی و ...، بر تارک شهدای هشت سال دفاع مقدس، گواهی بر رزم بی امان روحانیت معظم و رسیدن به القاء الله و خونین شدن چهره ی مطهر و نورانی آنان است.

کدام انقلاب مردمی اسلامی را سراغ کنیم که در آن حوزه و روحانیت پیش کسوت شهادت نبوده اند و بر بالای دار نرفته اند و اجساد مطهرشان بر سنگفرش های حوادث خونین به شهادت نایستاده است؟

در 15 خرداد و در حوادث قبل و بعد از پیروزی، شهدای اولین، از کدام قشر بوده اند؟ خدا را سپاس می گذاریم که از دیوارهای فیضیه گرفته تا سلول های مخوف و انفرادی رژیم شاه و از کوچه و خیابان تا مسجد و محراب ائمه جمعه و جماعات و از دفاتر کار و محل خدمت تا خطوط مقدم جبهه ها و میادین مین، خون پاک شهدای حوزه و روحانیت افق فقاهت را گلگون کرده است و در پایان افتخار آمیز جنگ تحمیلی نیز رقم شهدا و جانبازان و مفقودین حوزه ها نسبت به قشرهای دیگر زیادتر است.

بیش از دو هزار و پانصد نفر از طلاب علوم دینی در سراسر ایران در جنگ شهید شده اند و این رقم نشان می دهد که روحانیت برای دفاع از اسلام و کشور اسلامی ایران تا چه حد مهیا بوده است...

با نگرش به تاریخ یک صد ساله ی معاصر و رشد و نفوذ استعمار در کشورهای اسلامی، مبارزات بی وقفه علما و روحانیون علیه استکبار و شیاطینی که اساس اسلام را نشانه گرفته اند، آشکارتر می شود.

مجاهدات و قیام علمای بزرگی هم چون میرزای شیرازی، سید ابوالحسن اصفهانی، آخوند خراسانی، میرزا محمد تقی شیرازی، شهید شیخ فضل الله نوری، شهید سید حسن مدرس، مصطفی و ابوالقاسم کاشانی، سید محمد تقی خوانساری، امام (قدس سره) و یاران با وفای او، هم چون شهیدان مطهری، مفتح، بهشتی، باهنر، و شهدای محراب قاضی طباطبایی، مدنی، صدوقی، دستغیب و اشرفی اصفهانی روشنگر خط اصلی روحانیت در حفظ اسلام راستین و مکتب الهی و آیین محمدی صلی الله علیه و آله و سلم می باشد.

بدون شک حماسه روحانیان در دفاع مقدس، همواره در تاریخ این سرزمین ماندگار و پایدار می ماند.

روحانیان متعهد و ایمان مدار، همواره در سخت ترین شرایط، از اسلام و میهن اسلامی خود دفاع کرده و حماسه های جاوید آفریده اند. اینان بودند که در جبهه ها، شورانگیزترین حماسه بشری را آفریدند و با خون سرخشان، نهال نوپای انقلاب اسلامی را به ثمر رسانیدند.

مرحوم آیت اللّه میرزا جواد آقا تهرانی، عالم برجسته و زاهد خطه خراسان، نمونه ای نیک در صدق این مدعاست. آن بزرگ مرد کهنسال و عارف نامدار، بارها وبارها، از درس آموزی جبهه سخن می گفت و با ذکر آن، به شادی و شور می آمد. مقام معظم رهبری، شور جوانانه او را از ایام حضور در جبهه، چنین حکایت نموده اند: «وقتی که ایشان از جبهه برگشتند، ما در تهران زیارتشان کردیم. واقعا نور خاصی پیدا کرده بود و حقیقتا منوّر شده بود و از این مدت چند ماهی که در آن جاها مانده بود، خیلی شاد و شارژ شده بود و کیف کرده بود.
گفت: فلانی! من در میان این بچه ها، واقعا حال خاصی داشتم. این صفا و خلوص بچه ها، ایشان را خیلی منقلب کرده بود».

*حضور آیت الله خامنه ای در دفاع مقدس
اولین حضور مقام معظم رهبری در جنگ در اولین روزهای دفاع مقدس، با وجود اوضاع نابسامان جنگ، آیت الله خامنه ای عازم جبهه های نبرد شد تا با حضور خود بر اعتماد به نفس و طمأنینه رزمندگان اسلام بیفزاید و شور و اشتیاق آنان را به جهاد و شهادت دو چندان کند.

ایشان درباره اولین حضور خود در جبهه چنین می فرماید: در اوایل جنگ چون احساس کردم که نیروهای نظامی ما بسیار کم و ضعیف هستند، برای این که بتوانیم همان هایی را که هستند روحیه بدهیم و افراد دیگری از مردم را دعوت کنیم به آن ها کمک کنند، من از امام اجازه گرفتم و به جبهه رفتم.


حدود یک هفته ای از جنگ می گذشت که من به اهواز رفتم، چون دشمن نزدیک اهواز بود. من سال 59 را تا آخر و یکی دو ماه از سال شصت را در جبهه بودم. در منطقه اهواز و دزفول و حول و حوش میدان جنگ و مختصری هم در غرب بودم.

مقام معظم رهبری، ماجرای اجازه امام به ایشان را این گونه نقل می کند: با دغدغه ای کامل خدمت امام رفتم... ، همیشه امام به ما می گفتند که خودتان را حفظ کنید و از خودتان مراقبت نمایید... . من به امام گفتم خواهش می کنم اجازه بدهید من به اهواز یا دزفول بروم. شاید کاری بتوانم بکنم. بلافاصله گفتند که شما بروید. من به قدری خوشحال شدم که گویی بال در آوردم. مرحوم چمران هم آن جا نشسته بود. گفت: پس به من هم اجازه بدهید تا به جبهه بروم. ایشان گفتند شما هم بروید... و عصر همان روز به همراه شهید چمران با هواپیما به اهواز رفتیم.

نقش روحانیان در دفاع مقدس و مبارزه با دشمنان اسلام و انقلاب، بسیار پررنگ و قابل توجه است و در این بین روحانیان جوان، در آفریدن حماسه ها و دفاع از مرز ارزش ها، سهمی به سزا داشته و دارند. چه بسیار طلبه های جوان که در دوران دفاع مقدس، پا به آستانه فداکاری های بزرگ نهادند و جان به شعله سپیده خونین سپردند.

آنان با الهام از انقلاب سرخ عاشورای حسینی، با اعتقادی راسخ، به سوی جبهه ها شتافتند و قدرت شیطانی و طاغوتی رژیم بعث و حامیان استکباری آن را به سخره گرفتند و پایمال کردند. آن خدامردان، دل به دلدار سپردند، در دایره معنویت و ایثار و شهادت پاگذاشتند و به سوی افلاک پرگشودند.

بدین ترتیب، در دوران دفاع مقدس، روحانیان جوان حوزه های علمیه، به همراه دیگر جوانان مؤمن و برومند ایران زمین، در جبهه ها حضور یافتند و در میدان های ایثار حماسه آفریدند.

باشد که فداکاری های این قشر پر طراوت و فعال را قدر بدانیم و راه و رسم چگونه زیستن را، از این هم سفران لاله های خونین بیاموزیم با وجود اینکه جنگ تحمیلی هشت سال به درازا کشید، اما هیچ گاه رزمندگان اسلام احساس خستگی و یأس نکردند؛ بلکه در این مدت، درس پایداری و سلحشوری به آزادگان جهان آموختند.

بدون شک، یکی از عوامل مهم این پایداری، حضور و فعالیت بانشاط و شورانگیز روحانیان جوان در جبهه ها بود در پرتو تلاش مداوم آنان، دفاع مقدس، سرشار از روحیه و قدرت روانی و استقامت بود.

رزمندگانی که طولانی شدن جنگ، آنان را نمی فرسود، بلکه چون فولاد، آبداده ترشان می ساخت، برشور و اشتیاقشان می افزود و آنان را در تداوم راه پایدارتر می ساخت.

پس از هشت سال مشقت و مقاومت، با زهری که امام مجاهدان در جام بلا و ابتلا نوشید، چه بسیار بسیجیانی که از جان و دل گریستند و مصیبت زده، در فراق ایام جهادْ به ماتم نشستند.

این همه شوق به جبهه و جهاد، جز به امداد نفس امام عزیز و حضور مؤثر روحانیان غیور و هدفمند نبود.

*روحانیت در کلام امام (ره)
فرمایش حضرت امام (قدس سره) که در پیام تاریخی خود خطاب به مراجع تقلید و روحانیون به تاریخ مبارزات روحانیت اشاره کرده اند، بهترین سند در رابطه با تبیین نقش روحانیون در دفاع مقدس است.

در قسمتی از این پیام تاریخی امده است: صلوات و سلام خدا و رسول خدا بر ارواح طیبه شهیدان، خصوصاً شهدای عزیز حوزه ها و روحانیت. درود بر حاملان امانت وحی و رسالت، پاسداران شهیدی که ارکان عظمت و افتخار انقلاب اسلامی را بر دوش تعهد سرخ و خونین خویش حمل نموده اند.

سلام بر حماسه سازان همیشه جاوید روحانیت که رساله علمیه و عملیه خود را به دم شهادت و مرکب خون نوشته اند و بر منبر هدایت و وعظ و خطابه ناس از شمع حیاتشان گوهر شب چراغ ساخته اند.

افتخار و آفرین بر شهدای حوزه و روحانیت که در هنگامه ی نبرد رشته تعلقات درس و بحث و مدرسه را بریدند و عقال تمنیات دنیا را از پای حقیقت علم بر گرفتند و سبکبالان به میهمانی عرشیان رفتند و در مجمع ملکوتیان،شعر حضور سروده اند.

سلام بر آنان که تا کشف حقیقت تفقّه به پیش تاختند و برای قوم و ملت خود منذران صادقی شدند که بند بند حدیث صداقتشان را قطرات خون و قطعات پاره پاره ی پیکرشان گواهی کرده است و حقاً از روحانیت راستین اسلام و تشیع جز این انتظاری نمی رود که در دعوت به حق و راه خونین مبارزه ی مردم خود، اولین قربانی ها را بدهد و مهر ختام دفترش شهادت باشد.

آنان که حلقه ذکر عارفان و دعای سحر مناجاتیان حوزه ها و روحانیت را درک کرده اند در خلسه ی حضورشان آرزویی جز شهادت ندیده اند و آنان از عطایای حضرت حق در میهمانی خلوص و تقرب جز عطیه ی شهادت نخواسته اند...

از مجاهدات علمی و فرهنگی آنان که به حق از جهاتی افضل از دماء شهیدان است که بگذریم، آنان در هر عصری از اعصار برای دفاع از مقدسات دینی و میهنی خود مرارت ها و تلخی هایی متحمل شده اند و همراه با تحمل اسارت ها و تبعیدها، زندان ها و اذیت و آزارها و زخم زبان ها، شهدای گرانقدری را به پیشگاه مقدس حق تقدیم نموده اند.

شهدای روحانیت منحصر به شهدای مبارزه و جنگ در ایران نیستند، یقیناً رقم شهدای گمنام حوزه ها و روحانیت که در مسیر نشر معارف و احکام الهی به دست مزدوران و نامردمان، غریبانه جان باخته اند، زیاد است.

منابع:
1- دفاع مقدس میراث معنوی

2- سایت تبلیغات اسلامی تهران
3- خبرگزاری فارس
4- خبرگزاری ایکنا


پایان پیام/

نگارنده: زهرا رجائی مقدم
 

کد خبر 66373

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha