به گزارش خبرگزاری شبستان؛ برنامه رادیویی افق که روزهای شنبه هر هفته از شبکه رادیویی قرآن پخش میشود، شنبه ششم آبان ماه به "چرایی و چگونگی نقد مسابقات سراسری قرآن و تشکیل پویش های مردمی در این موضوع" پرداخت.
محمد انجم شعاع، معاون هماهنگی و نظارت راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی و دکتر حمیدرضا بصیری حقوق دادن و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی مهمانان حضوری این برنامه بودند.
حجت الاسلام بصیری در ابتدای این برنامه با بیان اینکه مساله نقد و نقد پذیری از مسائلی است که باید در زندگی فردی و اجتماعی فرهنگ سازی شود، گفت: این در حالی است که بسیاری از دستورات قرآنی مبنای زندگی را بر نقد کردن قرار داده است؛ امر به معروف و نهی از منکر و نصیحت و مشاوره در قرآن اشاره به مساله نقد دار.د
اصل نقد یک ضرورت اجتماعی و انسانی و قرآنی است
وی گفت: دستورات قرآنی بسیای داریم که وقتی کنار هم می آیند ماهیت نقد از درونشان هویدا می شود، سفارش قرآن به امر به معروف که جواز نقد کردن است و دستور به نصیحت و مشورت کردن همه بیان کننده مساله نقد است.
حجت الاسلام بصیری با بیان اینکه اگر جامعه و رسانه می خواهند قرآنی باشند، مساله نقد را باید جدی تر بگیرند، افزود: چون ضرورت یک تکامل و رشد دل دادن به نقد است، انسان ذاتا کامل نیست و نقد و امر و به معروف است که انسان را رشد می دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه خدا در قرآن کریم به عنوان نقاد جلوه گری می کند و افراد و فکرهای مختلف را مورد نقد قرار می دهد، گفت: در آیات مختلفی خدای متعال مسلمانان را به چالش نقد می کشد، اصل نقد یک ضرورت اجتماعی و انسانی و قرآنی است در حالی که اولین ناقد خداست.
محمد انجم شعاع، معاون هماهنگی و نظارت راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی در ادامه با اشاره به ایجاد پویش مردمی مطالبات جامعه قرآنی گفت: با توجه به اینکه مطالبه از سنوات گذشته وجود داشت اما به اعتقاد تیم نظارتی مسابقات قرآن زمینه های بروز این نقد آنجا فراهم تر شد و تحت عنوان پویش یک مطالبه عام تر شد.
وی گفت: سال گذشته یکی از مطالبات پیوستگی آزمون انتخابی برای اعزام به مسابقات بین المللی بود که جمع محدودی از درخواست ها به ما ارسال شد و امسال پیرو ماحصل آن تقاضا این پیوستگی ایجاد شد و ما اصلاح در فرایند مسابقات انجام دادیم.
در حال پیگیری مطالبات پویش قرآنی هستیم
انجم شعاع با بیان اینکه شورای توسعه فرهنگ قرآنی خود را در موضعی قرار داده که با پذیرش نقدها به سمت تحول پیش برود، افزود: من پیشگام شدم با عزیزان مطرح کردم و درخواست کردم که بیایند در دبیرخانه و مذاکرات کنیم و بیشترین مطالبات در حوزه مسابقات بود دو جلسه در اختیار انها بودیم در جلسه دوم یک انتخاباتی داشتند و گروهی مامور پیگیری مطالبات شدند.
معاون هماهنگی و نظارت راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی خاطرنشان کرد: هنوز منتظر هستیم طرح مکتوب را ارائه کنند و اگر ارائه شود در خصوص موضوع مسابقه مذاکرات بعدی را انجام خواهیم داد، ما دنبال این هستیم که پیشنهادات اصلاحی عزیزان را برای سال بعد انجام دهیم.
حجت الاسلام بصیری در ادامه با اشاره به آسیب های نقد کردن اظهار کرد: بهترین راه ترویج نقد در مجموعه های قرآنی عمل خود ماست زیرا اصل نقد یک مطلب قرآنی است اما اشکال ما که گاهی از نقد هراسانیم این است که نقد را با چیزهای دیگر اشتباه می گیریم.
وی با بیان اینکه یکی از ویژگی های نقد این است که عالمانه باشد، گفت: ما باید اولا حیطه مقررات مربوط به خودمان و قوانین طرف مقابل را بشناسیم، نسبت به چیزی که علم ندارید پیروی نکنید گاهی نقد ما بدون شناخت به قوانین و مقررات و تکالیف ما و طرف مقابل لحاظ می شود.
حجت الاسلام بصیری با بیان اینکه جهل به قانون رافع مسئولیت نیست، تصریح کرد: از لحاظ اخلاقی گاهی کسانی که مجری قانون هستند نباید بگذارند دیگران در جهل بمانند تا نقدها عالمانه شود.
نقد باید عالمانه باشد و غیر منصفانه نباشد
انجم شعاع ادامه داد: ما تلاش کردیم در طول مذاکرات دوستان احساس کنند که به دنبال تحقق مطالبات هستیم این در حالی است که قرآنیان در جامعه امروز یک گروه مرجع هستند و اگر امروز ما در مطالبات قرآنیان کشور به خوبی عمل کنیم این قابل تسری است که برای رسیدن به تحصیل مطالبات یک شیوه مطلوب قرآنی وجود دارد.
وی گفت: مجموعه نظرات دوستان تحت عنوان بیانیه پویش مطرح شد، این بیانیه از انسجام خوبی برخوردار بود و فراتر از مسابقه مسائلی گفته بودند، به طور مثال ما در حوزه آیین نامه هنوز جای کار دایم در حوزه صوت و لحن باید کار متقن تر کنیم که سلایق در آن کمتر شود.
انجم شعاع تاکید کرد: چرخش داوری روشن نیست، جوانان جای خود را در نظام داوری نمی توانند جانمایی کنند، در اساتید حالت ایستایی وجود دارد و حضور برخی از اساتید پیوسته تکرار می شود، بنابراین آیین نامه، چرخش داوری، نحوه داوری، نظام پرداخت و سطح داوری باید تا سال آینده تدوین شود.
معاون هماهنگی و نظارت راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی افزود: بخش دیگری از مطالبات مروبط به کاستی های حوزه مساباقت خواهران بود، از نظر کمیت و کیفیت قلت هایی داریم این در حالی است که در دو سال گذشته در ستاد عالی مسابقات برای اولین بار مسابقات بین المللی خواهران مصوب شد و با رعایت مسائل این مسابقات برگزار شد.
حجت الاسلام بصیری با بیان اینکه نقد باید عالمانه باشد و غیر منصفانه نباشد، ادامه داد: نقد یعنی محک زدن باید هم خوبی ها بیان شود و هم نواقص گفته شود، به طور مثال در عیب جویی انسان فقط منفی ها و زشتی ها را می بیند اما در نصیحت انسان هم خوبی ها و هم منفی ها را هم می بیند.
وی با اشاره به اینکه نقد نباید سبب شود که از مثبت دیدن و محاسن را دیدن دور شویم، خاطرنشان کرد: نقد نباید ناعادلانه باشد باید محسنات در کنار یک نقد دیده شود تا موثر واقع شود در این صورت نقد در یک جامعه رشد پیدا می کند و به نتیجه خودش می رسد.
به گروه مرجع برای تصمیم گیری های کلان حوزه قرآنی احتیاج داریم
انجم شعاع با بیان اینکه در صورتی که طرح مکتوب اعضای پویش آماده شود در اولین فرصت جلسه سوم را برگزار می کنیم، گفت: من همه نقدی که تا الان انجام شده را مشفقانه و مصلحانه دیدم.
وی با بیان اینکه ممکن است ما برای این پویش بخشی از پازل را که مسابقات است، حل کنیم، افزود: عزیزان باید سهم ویژه ای در تصمیم گیری های بزرگ قرآنی داشته باشند تا جایی که آیین نامه داوری را تدوین کنند ما به این گروه مرجع برای تصمیم گیری های کلان حوزه قرآنی احتیاج داریم.
انجم شعاع گفت: یک تشکل صنفی از نخبگان قرآنی تشکیل شود و قانون مند کردن این ساختار مردم نهاد وظیفه شورای توسعه فرهنگ قرآنی می باشد.
یک پارلمان قرآنی از نخبگان ایجاد شود
حجت الاسلام بصیری با بیان اینکه توقع از جامعه قرآنی این است که در نقدهایمان مواظب باشیم اهداف و مقدسات و اعتقادات لطمه نخوردند، اظهار کرد: نباید هدف وسیله را توجیه کند روش نقد باید حکیمانه و با موعظه باشد اگر می خواهد خشن باشد بگذارید کنار، نباید اخلاق زیرپا گذاشته شود.
وی خاطرنشان کرد: یک نقد مطلوب زمانی اتفاق می افتد که انسان در کنار نقد خود راهکار ارائه دهد، قرآن کریم و روایات معصومین در کنار دستورات کلی راهکار هم آموزش دادند، بیان راهکار مشکل گشاست
حجت الاسلام بصیری با بیان اینکه یک پارلمان قرآنی و مجلس قرآنی از نخبگان به وجود بیاید، تصریح کرد: برای مسائل قانون و آیین نامه ایجاد کنند قواینن بالادستی ایجاد شود که بتوانند در امور کلان سیاستگذاری کنند.
انجم شعاع ادامه داد: طرح برگزاری جشنواره قرآنی را از پویش خواستیم طرح مکتوب شود و منتظر هستیم طرح مکتوب ارائه شود، تکریم چهره های قرآنی هم از مطالبات این عزیزان است ما مذاکراتی با نماینده بنیاد ملی نخبگان داشتیم و قرار شد آیین نامه بازنگری شود و حداکثر تشویق و ترغیب نخبگان قرآنی را داشته باشیم، در جلسه بنیاد برخی اشکالات را مطرح کردند این آیین نامه تا پایان سال بازنگری می شود و موانع قانونی نیز مرتفع خواهد شد.
نظر شما