در دیپلماسی رسانه‌ای باید بتوانیم قصه خودمان را خودمان بگوییم

کارگاه علمی «دیپلماسی رسانهای جمهوری اسلامی ایران» از سوی گروه مطالعات روابط فرهنگی بین‌الملل پژوهشکده ارتباطات فرهنگی بین‌الملل در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در حال برگزاری است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، دکتر سید جلال دهقانی فیروزآبادی، مدیر گروه مطالعات روابط فرهنگی بین‌الملل، صبح امروز در ضرورت برگزاری این کارگاه گفت: با برگزاری این کارگاه در پی تشریح این امر هستیم که چگونه می‌توان از رسانه برای پیشبرد سیاست خارجی کشور استفاده کرد. وی رسانه را ابزار قدرت دانست و گفت: با توجه به اینکه بزرگترین مزیت نسبی جمهوری اسلامی ایران قدرت نرم آن است، تسلط بر دیپلماسی رسانه‌ای برای مسؤولان و سیاستگذاران کشور امری ضروری است.

 

پس از وی، دکتر یحیی طالبیان، رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات درباره برگزاری این کارگاه، گفت: اگر حاصل این کارگاه، روشن‌بینی و درک معقول دنیای امروز باشد، رسالت این پژوهشکده انجام شده است. وی با تأکید بر اینکه پژوهش بدون داشتن درکی درست و معقول از خدا، انسان و جهان، نمی‌تواند ثمر دهد،گفت: امروز لازم است درک جدیدی از مفاهیم قدیمی داشته باشیم؛ به عنوان نمونه، امروزه قدرت رسانه‌ای می‌تواند موجب تقویت یا تضعیف قدرت سیاسی و نظامی شود. این درحالیست که بسیاری از ما هنوز درک درستی از دیپلماسی فرهنگی و رسانه‌ای نداریم.

 

دکتر حسام‌الدین آشنا، عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق (ع) اولین سخنران کارگاه، پس از دکتر طالبیان، سخنرانی خود با موضوع «ماهیت و مبانی دیپلماسی رسانهای» را آغاز کرد.

 

وی با اشاره به آیه 33 سوره فصلت («وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا مِّمَّن دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِی مِنَ الْمُسْلِمِینَ») مبنای دیپلماسی رسانه‌ای اسلامی را نسبت میان قول، دعوت و عمل صالح خواند و گفت: معنای ساده دیپلماسی رسانه‌ای، تعریف قصه است. در فضای رسانه‌ای جهان، مهم است که هرکس بتواند قصه خودش را خودش تعریف کند و قویترین دیپلماسی رسانه‌ای از آن کسی است که بتواند قصه دیگران را هم تعریف کند. وی توضیح داد: به عنوان نمونه فرض کنید اگر قصه اعراب را اسرائیل تعریف کند با اینکه قصه اسرائیل را فلسطینیان تعریف کنند، چه تفاوتی ایجاد می‌شود.

 

وی دیپلماسی رسانه‌ای را به معنای تعامل رسانه‌های جهانی و سیاست خارجی خواند و گفت: رسانه‌های بین‌المللی، عموماً تابع سیاست خارجی کشور مادر هستند و تا این زمان هنوز یک رسانه بین‌المللی مستقل شکل نگرفته است.

 

این استاد دانشگاه توضیح داد: در نگاه ارتباطی به بحث دیپلماسی رسانه‌ای، می‌خواهیم بدانیم رسانه‌ها چه تأثیری بر سیاست خارجی کشورها می‌گذارند. وی افزود: اولین جنبه این تأثیرگذاری، شکل‌دهی به ذهنیت افراد درباره خارجی‌هاست. آشنا گفت: رسانه‌ها حتی بر ذهنیت تصمیم‌سازان سیاسی نیز تأثیر می‌گذارند. شاید تصور عمومی بر این باشد که سیاست‌گذاران از منابع رسمی که وزارت خارجه تهیه می‌کند تغذیه فکری می‌کنند اما سرعت اطلاع‌رسانی رسانه‌های بلادرنگ مانند شبکه‌های تلویزیونی خبری آنقدر زیاد است که به‌راحتی منبع اطلاعاتی سیاستمداران می‌شوند.

 

آشنا، تعیین محیط داخلی برای مخاطب را از دیگر زمینه‌های فعالیت رسانه‌های بین‌المللی خواند و گفت: امروز این رسانه‌ها حتی حوادث داخل کشور را برای ساکنان همان کشور معنا می‌کنند. این متخصص رسانه، اعمال سیاست در عرصه دیپلماتیک را از دیگر زمینه‌های تأثیرگذاری و کاربرد رسانه‌های بین‌المللی عنوان کرد و گفت: این رسانه‌ها حتی گاهی، جایگزین مجاری دیپلماتیک می‌شوند و وظیفه پیام‌رسانی به سیاستمداران و تصمیم‌سازان کشور هدف را به عهده دارند.

الگوهای دیپلماسی رسانهای در جهان، آسیبشناسی و چشمانداز دیپلماسی رسانهای جمهوری اسلامی ایران عنوان سخنرانی‌های دیگر این کارگاه است که با حضور دکتر فؤاد ایزدی، دکتر حسین رضی و دکتر جواد آقاجری ارائه می‌شود. این کارگاه تا ساعت 5 بعدازظهر امروز (سه‌شنبه 22 شهریور) در تالار اجتماعات شهید آوینی پژوهشگاه ادامه خواهد داشت.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 66613

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha