به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر عباس کاظمی، منتقد و جامعهشناس عصر دیروز در نشست نقد و بررسی کتاب " دانشگاهی که بود " اثر ناصر فکوهی گفت: کتاب " دانشگاهی که بود " مجموعه مقالات، یادداشتها و مصاحبههایی است که دکتر فکوهی در طول سالها حول مسئله دانشگاه داشتند؛ این کتاب موضوعات جالب و متنوعی را پوشش می دهد.
دکتر کاظمی اظهار داشت: منشی که دکتر فکوهی در طول این سالها داشت برای ما درسآموز است. دکتر فکوهی در کتاب " دانشگاهی که بود " شرح داده که علوم اجتماعی باید رویکرد مداخلهگر داشته باشند. در فصول کتاب به نوعی این مداخلهگری در حوزه اجتماعی را شاهدیم. در کتاب دانشگاهی که بود می بینیم یک انسانشناس نه تنها به مسایل اجتماعی بلکه به مسایلی که در دانشگاه رخ می دهد نیز حساس است. دکتر فکوهی وضعیت بیمارگون علوم اجتماعی را شرح داده است و تاکید کرده یکی از مشکلات علوم اجتماعی این است که نسبت به مسایل اجتماعی بی تفاوت و در نتیجه بی تعهد است.
وی با بیان اینکه رویکرد در کتاب " دانشگاهی که بود " مشهود است، عنوان کرد: تصوری که از دانشگاه در کتاب " دانشگاهی که بود " شده است این است که دانشگاه یک نهاد خنثی است. کتاب این توهم که افراد می توانند وارد دانشگاه شوند و کرسی هایی را اخذ کنند زیر سوال می برد. نگاه انتقادی به دانشگاه و نهاد آموزشی در این کتاب وجود دارد. وضعیت دانشگاه نیز در این کتاب نقد شده است. به عنوان مثال رقابتی که بر سر کرسی های دانشگاه و ساختن رزومه درمی گیرد. می توانیم بفهمیم چرا دانشگاه درگیر مسایل اجتماعی نیست زیرا درگیر مسایل خودش است. به جای اینکه در عرصه عمومی مداخله کنیم و وارد فضای اجتماعی شویم درصدد شرکت در سمینارهای خارجی هستیم، در صورتی که هدف ما از شرکت در سمینارهای خارجی باید حل مسایل اجتماعی باشد.
این جامعه شناس تصریح کرد: چیزی که دانشگاه به ما نمی دهد، تعهد اجتماعی است و کتاب " دانشگاهی که بود " این را به خوبی نشان می دهد. " در غیاب دانشگاه " عنوان بهتری برای این کتاب بود یعنی دانشگاه غیبت دارد و حضور ندارد. اساتید آنچنان به فکر ارتقای خود هستند که دغدغه جامعه را فراموش کرده اند. متاسفانه عشق از دل دانشگاه رخت بربسته است، امیدواریم عشق به دانشگاه برگردد و دانشگاه عاشق جامعه و متعهد شود.
نظر شما