واردات بی رویه اندیشه به آرمان وحدت ضربه می زند/وحدت باید مطالبه عمومی شود

خبرگزاری شبستان: انفعال مقابل نفوذ و ورود اندیشه های وارداتی به ضرر کشورهای اسلامی و آرمان وحدت تمام می شود؛ مساله وحدت باید به گفتمان غالب و مطالبه عمومی تبدیل شود یک هفته و چند کنفرانس و همایش این هدف را دست یافتنی نمی کند.

حجت الاسلام محمدمحسن مروجی طبسی، پژوهشگر فِرَق اسلامی و عضو هیئت علمی دانشگاه مذاهب اسلامی در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با بیان اینکه وحدت اسلامی تا حدودی محقق شده است اما روندی کُند دارد، اظهار کرد: آنچه که اکنون وحدت میان جوامع اسلامی را در روندی کُند قرار داده، این است که ما فقط به مشترکات پرداخته ایم.

 

وی ادامه داد: اگر علاوه بر تاکید بر مشترکات، حدود قرمزی را هم تعریف و بر اساس آن حرکت می کردیم در این صورت وحدت میان جوامع اسلامی به شرایط خوبی می رسید. این مساله را چنین تبیین می کنم که داعش شش سال قبل به صورت رسمی حرکت خود را آغاز کرد. از نظر من اگر علمای کشورهای اسلامی خط قرمزی را تعریف و اعلام می کردند که جریان داعش از اسلام نیست آن وقت می توانستند ریشه فکری داعش را بخشکانند.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه مذاهب اسلامی گفت: این حرکت اما انجام نشد. عقیده دارم مقوله وحدت نباید صرفاً روی مشترکات باشد بلکه باید روی برائت هم تاکید کنیم، البته نه آن برائت سنتی که در سال های قبل وجود داشت. بلکه برائت باید به شکل امروزی باشد یعنی شناخت دشمن مشترکی که امروز به خون شیعه و اهل سنت تشنه و به دنبال ایجاد تفرقه میان آنهاست.

 

مروجی طبسی اظهار کرد: مقام معظم رهبری همواره در هر صحبتی روی این مساله تاکید می کنند که دشمن شناسی داشته باشیم ولی نمی دانم که چرا برخی از مسئولان ذیربط به درستی این سخنان را عملیاتی نمی کنند و همین باعث می شود که وحدت به صورت کامل و شایسته و بایسته به منصه ضهور نمی رسد و حالت تشریفاتی پیدا می کند.

 

وی تصریح کرد: در حالی که سال های گذشته در ایام کنفرانس وحدت، بزرگان و علمای بلاد و سرشناس کشورهای اسلامی به تهران می آمدند تا در این برنامه شرکت کنند، ولی در سال های اخیر شخصیت های درجه سوم و درجه چهارم که حتی در مسجد محل هم حرف شان چندان برش نداشته باشد در این کنفرانس شرکت می کنند و این لطمه بزرگی به مساله وحدت است.

 

این استاد حوزه با تاکید بر اینکه باید در مورد مساله وحدت با اقتدار وارد شویم و علمای تاثیرگذار در کنفرانس وحدت شرکت کنند، ابراز کرد: به نظرم کنگره ضد تکفیر که به همت آیت الله مکارم برگزار شد بسیار مفیدتر از کنگره وحدت بود.

 

مروجی طبسی در مورد جایگاه نفوذ و ورود اندیشه های وارداتی در عدم تحقق وحدت در کشورهای اسلامی، گفت: نسبت به ورود مکاتب و تفکرات غربی باید از دو بُعد توجه داشت: یکی از بعد فرصت و دیگری از بعد تهدید. ما در کشور خودمان روشنفکران غرب زده داریم کمااینکه در سایر کشورهای اسلامی نیز چنین افرادی وجود دارند. حال اگر این افراد منفعل باشند و فقط بخواهند متون آنها را ترجمه کنند این تهدید برای کشورهای اسلامی محسوب می شود چراکه اندیشه بیگانه را در قالب ترجمه به جامعه وارد می کنند که نهایتا تبدیل به فرهنگ می شود، اما اگر نکات منفی را رد کنیم و خودمان سیستمی را مبتنی بر نگاه علمی داشته باشیم شرایط متفاوت می شود.

 

استاد دانشگاه مذاهب اسلامی با اشاره به راهکارهای نهادینه سازی وحدت در سبک زندگی جامعه اسلامی، تاکید کرد: این مهم از خانواده ها و آموزش و پرورش آغاز می شود. اکنون در دروسی که در مدارس ارائه می شود درسی با محوریت مساله وحدت به شکل بررسی دقیق یا حداقل مبحثی که بتواند مفهوم وحدت را برای دانش آموزان به درستی تبیین کند، نداریم.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: معتقدم باید در سطح مدارس روان شناسان متعهد و متخصصی را بیاورند که در این زمینه بتوانند مفاهیم را مهره چینی کرده و در لا به لای کتاب های درسی  به دور از هر گونه تعصب مذهبی ارایه کنند، این تاثیرش بسیار ماندگارتر خواهد بود، تا اینکه در طول سال یک هفته به نام وحدت با چند همایش و کنفرانس داشته باشیم. همان گونه که اکنون مردم اقتصاد مقاومتی را مطالبه می کنند باید مساله وحدت را چنان گفتمان سازی کنیم که این مساله به مطالبه عمومی تبدیل شود.

کد خبر 673099

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha