به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، سینا جهاندیده، نویسنده و منتقد گیلانی عصر امروز (۱۷ آذر) در نقد و بررسی کتاب « بایکوت» و «سقوط» به نویسندگی سعید تغابنی در حاشیه سیزدهمین نمایشگاه کتاب گیلان با بیان اینکه نویسندگان با چه فهمی از داستان به معنای ژانر مدرن می نویسد گفت: نخستین عامل، فهم یک داستان برای مخاطبان است.
وی با اشاره به طرح جلد کتاب بایکوت اذعان کرد: همواره طرح های جلد فهمی از داستان هستند که می توان از روی این طرح به چگونگی فهم کتاب توسط مخاطبان پی برد.
جهاندیده ادامه داد: بایکوت داستانی اجتماعی با درون مایه طنز است که در نخستین گام، طرح جلد با داستان هماهنگ نبوده و فهم داستان را نمی توان متصور شد.
وی با بیان اینکه مجموعه بایکوت شامل ۶ داستان است که به صورت تمثیلی نگارش شده است اذعان کرد: این داستان ربطی با مارکس ندارد اما در جلد کتاب چهره مارکس دیده می شود.
جهاندیده با بیان اینکه یک نوع فاجعه اندیشی در اندیشه تغابنی به چشم می خورد، که قهرمان را دچار فاجعه می بیند گفت: در این دو کتاب داستان ها به سه شکل ساده، پیچیده به شکل بینامتنی و تمثیلی نگارش شده است.
وی با اشاره به نوع ارائه داستان در این کتاب ها که به فهم، تلقی و غایت داستان مرتبط می شود اذعان کرد: داستان بر اساس نوع گفتن شکل می گیرد و در این داستان ها گفتگو وجود ندارد و جهان داستان را به مخاطبان نمایش نداده و گفتگو شکل نمی گیرد.
این منتقد گیلانی با بیان اینکه در گفتگو و دیالوگ انسان دیگری شده و هویت گفتگومند می یابیم تصریح کرد: در داستان های تغابنی گفتگو کم و درون گویی ها زیاد است.
وی ادامه داد: در داستان های این کتاب، زاویه دید داستان تغییر و شخصیت ها دچار مونولوگ می شوند و مرز بین واقعیت و خیال تشخیص داده نمی شود.
جهاندیده با تصریح اینکه مرز خیال و واقعیت از ویژگی های سبکی تغابنی است که خیال و ویژگی های درونی را در داستان هایش به کار می برد اظهار کرد: کتب این نویسنده پیچیدگی معنایی و ساختاری ندارد بلکه دچار پیچیدگی مکانیکی است که خواننده تشخیص نمی دهد این شخصیت ها واقعی است یا خیالی.
وی اضافه کرد: اندیشه های چپی در این کتاب زیاد است و همین عامل نگاه اجتماعی را در این نویسنده پدید می آورد.
گفتنی است، سنگینی هزاران نسل، آن سالها، گیلار، فصل تلخ، سقوط، بایکوت از کتب این نویسنده گیلانی در ژانر اجتماعی است.
نظر شما