حجت الاسلام دکتر اسماعیل گندمکار، عضو گروه مطالعات تطبیقی دانشگاه جورج آگوست گوتینگن آلمان در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، که به مناسبت ۱۰ دسامبر، روز جهانی حقوق بشر انجام شد، با بیان اینکه بشر از باب ماهیت انسانی اش نه غربی است و نه اسلامی، اظهار کرد: بشر از بعد ماهیت یک واقعیت وجودی در عالم است.
وی ادامه داد: به نظر من بحث و مشاجره بسیاری از دانشمندان و فلاسفه غرب و شرق عالم در مورد انسان است، پس انسان شناسی، بحث معرفت پیشینی است که در همه ادیان و فلسفه های جهان موجود است، لذا از بعد معرفت شناسانه انسان نه شرقی است و نه غربی، بلکه موجودی است که در این عالم واقع شده که از نگاه اسلام و ادیان به عنوان «وجود رابط» است.
گندمکار با اشاره به جایگاه حق و حقوق انسان در عالم هستی و آنچه که امروز به عنوان حقوق بشر مطرح می شود، گفت: نگاه غربی نسبت به مساله حقوق بشر، نگرشی جامع نیست. نگاه انسان شناسی غرب و حقوق بشری که آنها مطرح می کنند مبتنی بر سود است و اینکه هر فرد در جامعه چه قدر می تواند سود داشته باشد.
این پژوهشگر افزود: حقوق بشر غربی بحث آزادی بی قید و شرطی را مطرح می کند که نهایتا بسیاری از ناهنجاری های اجتماعی را رقم می زند. گویی آنها چشم خود را به روی واقعیات بسته اند و فقط بحث آزادی برایشان اهمیت دارد در حالی اتفاقا ذیل همین آزادی بی قید است که بسیاری از حقوق انسانی پایمال می شود.
گندمکار با بیان اینکه امروز بحران معنویت تبدیل به یکی از مسائل مبتلابه جوامع غربی شده است، اظهار کرد: حقوق بشر غربی از آزادی های مفرط انسانی دفاع می کند، شعارهایشان در بحث آزادی دین، فرهنگ و اندیشه است ولی عملا جلو فعالیت بسیاری را می گیرند، با پوشش حجاب برخورد می شود و نمی گذارند بانوان محجبه در مراکز دانشگاهی حضور پیدا کنند و بعد دم از حقوق بشرمی زنند، این چه حقوق بشری است که افراد حتی در نوع پوشش متعارف خود آزادی ندارند در حالی که در همان غرب نمادهای شیطان پرستی با ظواهر عجیب و غریب اجازه فعالیت دارند. بنابراین آزادی و حقوق بشر را تا جایی که منافع شان تامین شود، مدنظر دارند.
گندمکار ابراز کرد: این در حالی است که در حقوق بشر از دیدگاه اسلام، تمامی جنبه ها و ابعاد وجودی انسان مورد توجه قرار گرفته است، این حقوق بر اساس مشروعیت الهی نظم و نظام یافته اند. به بیان دیگر وجهه متعالی بشر و انسان در حقوق بشر اسلامی محور قرار گرفته است.
عضو گروه مطالعات تطبیقی دانشگاه جورج آگوست گوتینگن آلمان گفت: اصل حقوق بشر اسلامی بر اساس توحید و معنویت است، طبق تفکر اسلامی انسان ذاتا آزاد آفریده شده است یعنی برده کسی نیست و زیر بار یوغ و ستم دیگری نمی رود.
گندمکار در پایان خاطرنشان کرد: آزادی تا حدی مورد تایید ماست که موجب فحشا و منکرات نشود، ما به عنوان مسلمان از هر فرد مظلومی که در عالم مورد ستم واقع شود حتی اگر مسلمان نباشد دفاع می کنیم و معترضیم به آنچه که به ناحق در حق او روا دانستند. حقوق بشر اسلامی بارها از سوی امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری مورد تاکید قرار گرفته است و بسیاری از اندیشمندان مسلمان در مورد آن صحبت کرده اند، ولی واقعیت آن است که جهان امروز که زیر سیطره استکبار است هرگز نمی پذیرد که عدالت واقعی حکمفرما شود.
نظر شما