به گزارش خبرنگار شبستان ،یوسفعلی میرشکاک از شاعران پیشکسوت کشورمان در مراسم رو نمایی از سری سوم شعر امروز که عصر روز گذشته در تالار شماره 2 حوزه هنری با حضور جمعی از شاعران و پیشسوتان برگزار شد درباره شعر شاعران جوان ،گفت: متاسفانه در آخرین لحظات بدو ورود بنده به سالن این کتابها به دستم رسید و هیچیک را ملاحظه نکردم که بخواهم به شکل ویژه درباره شعرای هر مجموعه سخن بگویم، اما از آنجا که حوزه هنری متصدی هنر و ادبیات کل کشور است و تولید ادبی و هنری بر عهده حوزه است و از آنجا که شعر تا امروز رقم زننده تقدیر تاریخی ما بوده و ظرف بروز و ظهور هویت قومی و دینی ما ایرانیان است که آثار فردوسی، سنایی، عطار، مولانا، سعدی، حافظ و بیدل گواه این ماجرا است.
در طول تاریخ شعر درباری نداریم
وی ادامه داد: بنابراین بنده شاعران جوان را دعوت میکنم که ضمن التفاط به صور خیال و ظواهر شعر وجوه سوری در پی آن باشند که بتوانند کاری را بکنند که گذشتگان ما میکردند.
میرشکاک گفت:ما در طول تاریخ شعر درباری نداریم مگر در دوره قاجار، عنصری و فرخی اگر برای محمود و مسعود غزنوی شعر گفته و وی را مدح کردند این متن مطابق آیین بود اگر نه مطابق تشیع، اسلام و اهل سنت.
وی اضافه کرد: در نزد اهل سنت اطاعت از اولیالامر واجب دینی است و اگر شاعران مدح سلاطین میکردند تا دورهای این کاملا دینی است اما در دوره انوری ماجرا اقتصادی میشود و نحوه مطالبات شعر از حکومت و بالعکس دگرگون میشود که این دقیقا همزمان با قوت گرفتن شعر آیینی است که موسس این شعر فردوسی بزرگ است. البته بست و نشر این چشمانداز آیینی توسط سنایی و عطار بود.
این شاعر یاد آور شد: سخن بر سر این است که به جای اینکه شعرا در پی امتیاز زبانی ویژه باشند باید دانست اینها حاصل کار 100 سال پیش از خود را مصادره کرده و با معماری توانمند سعی میکنند این شعر فارسی را به مرحلهای رسانند که نشود نسبت فراموشی به آن داد؛ اگر به سراغ شعر سنایی رویم باید بگوییم از حیث چشمانداز با فردوسی و عطار همآهنگ است، چرا که اینها از یک منظر به جهان مینگرند.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به مشکل شعر معاصر افزود: مشکلی که شعر معاصر دارد اینکه این مشکل از روزگار نیما و شاگران وی آغاز شده چرا که جماعت درپی سبک مشخص بودند که به تعبیر کدکنی به سادگی بدست میآید.
وی یاد آور شد: به شرط زنده بودن با اخذ 2 سری پیش از حیث سوری و معنوی نقدهایی بر آن بنویسم که زحمات ناشران و شاعران بیپژواک نباشد البته این وظیفهای است که دیگران در حد خود باید آن را ادا کنند.
بسامد ابداع در کار حافظ از همه کمتر است
میرشکاک خاطر نشان کرد: اگر به فراگیرترین شاعر زبان فارسی یعنی حافظ و آثار وی بنگریم خواهیم دید بسامد ابداع در کار حافظ از همه کمتر است اما چه چیز باعث شده حافظ در همه مناظر در کنار قرآن قرار گیرد و همانگونه که رجوع به قرآن با استخاره صورت میگیرد؛ برای برطرف شدن تردیدها دیوان شعر خواجه تفعل را در کنار استخاره به خود اختصاص داده است چرا که حافظ ادوار فکری را که در پیش از خود بوده، جوهر آن را در شعر خود متجلی کرده است.
میرشکاک با اشاره به اینکه در صورتی که بتوان مضامینی را به موضع و یا پیام را به کد تبدیل کنیم شاعری ملی خواهیم شد، گفت: برجستهترین نمونه از قرن هشتم به بعد در این مسیر حافظ است.
درخشش شاعر و نویسنده مدیون درخشش زبان است
وی عنوان کرد: نگرانی بنده در دهه اخیر این است که شعر ما در حال شکلزدگی است و بنده نگران این شکلزدگی هستم. باید به شعرا بگویم یک بار در خلوت خود بیطرفانه خود را محاکمه کنند که آیا در غزل باید حافظ، مولوی و یا بیدل را جابگذاریم؟! فراموش نکنیم که زبان دستمایه هم شاعر و هم نویسنده در کارشان است؛ نویسنده از تخیل استفاده میکند و شاعر نیز اینگونه است و درخشش هر دو مدیون درخشش زبان است.
وی با انتقاد از اینکه شعرا و نویسندگان با یکدیگر سخن نمیگویند، افزود: علیرغم اینکه با همیم متاسفانه بیهمیم یعنی شعرا و نویسندگان در طول هفته در حوزه هنری نه نشسته و با یکدیگر دیالوگ نمیکنند، اما باید برای این مهم نشستهایی در مرکز آفرینشهای ادبی برای دادوستد ذهنی برگزار شود زیرا مکاتب توسط دادوستدها ایجاد میشوند.
این شاعر تصریح کرد: شعر برخلاف داستان اگر از عهده تاریخی مانایی بر نیایید یعنی اگرخودش را از یک دهه به دهه دیگر نرساند فرود می آید در واقع شعر کاری است که رجوعش عالم اجمال است و شما شاعران جوان باید کلیدهایی را پیدا کنید که بشود با آن درها را بازها کنید مگر نه اینکه اخوان قصیده سرا بود اما دگرگونی را بر خود تحمیل کرد بنا براین ما نیز باید بر خودمان این ریاضت را تحمیل کنیم شاید کلیدها را سریع تر برای پیوند ادبیات داستانی و شعر بیابیم .
محمود حبیبی کسبی در این مراسم گفت: مجموعه سری سوم شعر جوان به همت مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری و از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شد.
به گفته وی، پیشتر 2 سری از این مجموعه شعر در سالهای 86 و 88 چاپ شده بود که سری اول در سال 86 همانند سری سوم با 10 عنوان کتاب از شاعران جوان روانه بازار کتاب شد که هر یک در دوره خود از آثار برجسته و از شاعران جوان کشورمان بودند، البته سری دوم هم اینگونه بود و امروز شاهد رونمایی از سری سوم مجموعه شعر امروز خواهیم بود.
وی خاطر نشان کرد:از نخستین روزهایی که این مجموعه شعرها منتشر و کار و فعالیت بر آنها آغاز شد با استقبال چشمگیری از جانب مخاطبان و فروش مواجه شد که طی آخرین آمار سری اول حتی برخی از کتابها به چاپ سوم و بالاتر هم رسیده و سری دوم هم به چاپ دوم و سری سوم که امروز شاهد منتشر شدن آنها هستیم.
حبیبی تصریح کرد: در سری نخست مجموعه شعر «هر لبت یک کبوتر سرخ» و برخی آثار دیگر جوایز ادبی ارزشمندی را به خود اختصاص داد همچنین در سری دوم «بیخوابی عمیق» اثر مهدی سیار «منشور» یا «پیادهها» از امید مهدینژاد در جوایز برتر حائز رتبههای بالا بودند.
در پایان باید گفت: هر سه سری این مجموعه به لحاظ گرافیک فوقالعاده است که از اینرو باید از انتشارات سوره مهر باید قدردانی کرد.
کمال شفیعی سرپرست امور استانهای مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری در پایان این نشست پیشنهادهایی را ارائه کرد.
پایان پیام/
نظر شما