به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از سمنان، روستای شلی از طرفی در حاشیه جنگل سرسبز مازندران و از طرف دیگر در کوهستانهای شهرستان مهدیشهر قرار گرفته است.
برای دیدن از جاذبه های این روستا در مسیر سمنان به شلی ابتدا وارد جاده شهمیرزاد-فولاد محله شده و در نیمه راه در سمت چپ وارد جاده و منطقه پرور خواهید شد.
پس از طی دره شمالی-جنوبی پرور و روستای کاورد وارد تنگه کاورد شده و با گذر از چندین روستا به رودخانه ای با امتداد تقریبا غربی-شرقی میرسید که یکی از سرشاخه های حوضه آبریز سد سلیمان تنگه(شهید رجایی) محسوب می شود. کوهی بزرگ در مقابلتان که مانند دژی ستبر در امتداد شرقی-غربی کشیده شده و در دامنه آن روستاهای ملاده، تم، تلاجیم و فینسک مشرف به این رودخانه خروشان قرار دارند. در امتداد غربی رودخانه که جاده در دامنه شمالی آن قرار دارد و پس از عبور از پیچوخمهای کوتاه کوهستانی با فاصله تقریبی ۸۰ کیلومتری از سمنان به روستای مازنی زبان شلی در دل کوه میرسید.
روستاهای شلی و هیکو که در فاصله حدود چهار کیلومتری از هم قرار دارند را میتوان بهعنوان سرچشمه رودهایی که از طریق رودخانه تجن به دریای مازندران وصل میشوند دانست. بهنحویکه از روستای شلی سه سرچشمه به نامهای آردره، گنج دره و اسپرو و همچنین از روستای هیکو که خود بهعنوان یکی از سرچشمهها محسوب میشود از طریق مسیر هیرو پس از عبور از روستاهای ملاده، تم، تلاجیم و فینسک بههمپیوسته و با پر آبتر شدن، در مسیر تنگه کاورد به سمت دریای مازندران سرازیر میشوند.
در واقع این منطقه دارای دو اکوسیستم جنگلی و کوهستانی است و حالت اکوتون(حد واسط دو اکوسیستم) را به خود گرفته است. سراسر مسیر دارای روکش آسفالت درجه 2 بوده و فقط از حوالی گردنه مشرف به روستای شلی به میزان کمتر از دو کیلومتر جاده خاکی است.
وجود تنوع گونههای جنگلی و مرتعی در منطقه، اختلاف درجه حرارت بهویژه در فصل تابستان با شهرستانهای سمنان و مهدیشهر که گاهی تا حدود ۲۰ درجه سانتیگراد هم میرسد، امکان دسترسی و عزیمت گردشگران از استانهای سمنان و مازندران به دلیل موقعیت جغرافیایی مساعد، امکان دیدن گونههای جانوری و پرندگان شکاری در منطقه، وجود چشمهها و رودخانههای متعدد، فراوانی آب گوارا و قابل آشامیدن، وجود چشماندازی زیبا به دلیل شرایط توپوگرافی منطقه، تنوع گیاهان دارویی و امکان جمعآوری برخی قارچهای خوراکی و میوههای جنگلی، وجود شرایط زیستی متنوع و آبوهوای مناسب ازجمله قابلیتهایی است که باعث شده افرادی که بهعنوان توریست برای مشاهده طبیعتهای گوناگون به منطقه وارد میشوند در کمتر از چند ساعت بتوانند اکوسیستمهای مختلف را مشاهده کنند.
در این قابلیتها تنوع گونههای گیاهی و جانوری نیز حائز اهمیت است. در بسیاری از موارد به دلیل واقعشدن محل مورد مطالعه در محدوده امن محیطزیست، دیدن گونههای جانوری بهویژه کل و قوچ (شکار)از نزدیک نیز امکانپذیر است و همچنین توپوگرافی بینظیر صخرهای که مناسب برای ورزشهای کوهنوردی است این منطقه را مناسب جهت جذب گردشگر و طبیعت گرد در قالب اکو توریسم و بیو توریسم ، توریسم ورزشی و ژئو توریسم کرده است که باید از این ظرفیتها استفاده شود. متاسفانه در حال حاضر کمتر از این ظرفیت و توان محیطی سرزمین استفاده شده است.
این روستا دارای مشکلات عمده ای است که در خصوص آن چندی پیش رئیس شورای اسلامی روستای شلی در گفتگویی در این خصوص گفته بود: عدم تعیین مناسب حریم رودخانه روستا ، بالا آمدن بستر رودخانه ونبود محدوده کافی برای ساختمان سازی در روستا، را از مهمترین مشکلات روستا عنوان کردوافزود: با اینکه رودخانه وسط روستا بزرگ وپرآب نبوده ، اما به دلیل زیاد بودن حوزه آبرود، زمان بارندگی و سیل برای روستائیان مشکل ساز شده و بالا آمدن بستر رودخانه و با یک سیل آب وارد خانه های مردم می شود.
محمدباقر محمدی با بیان این مطلب که رسوبات که همراه باسیل موجب بالا رفتن بستر روخانه شده است اظهارداشت: مسیر اصلی آب که حدود یک و نیم متر از سطح پایین تر بوده درحال حاضر با بالا آمدن سطح رودخانه با حیاط خانه های مردم همسطح شده و به محض اینکه سیل می آید آب وارد خانه های مردم می شود.
وی از نبود دیوار ساحلی به دلیل هزینه بالا برای احداث آن در روستا خبردادو خواستار رسیدگی دستگاه های مربوطه نسبت به بهسازی و رسوب برداری رودخانه شد.
محمدی با بیان این مطلب که در برخی اوقات سیل تا 25 الی 30 متر در محدوده اطراف رودخانه سرازیرشده که به این حالت بستر رودخانه می گویند اضافه کرد: پشت این بستر رودخانه نیز هفت تا هشت متر به عنوان حریم رودخانه در نظر می گیرند که عملا در آنجا هیچ ساخت و سازی نمی توان انجام داد و در مالکیت مردم دچار مشکل شده است.
رئیس شورای اسلامی روستای شلی، به مشکل مالکیت های زمین مردم این روستا نیز اشاره داشت وتصریح کرد: در گذشته مالکین اطراف زمین های خود را محصور نمی کردند و حدود آن را خودشان می دانستند ولی وقتی طرح هادی را خواستند در روستا پیاده کنند متاسفانه این حدود زمین ها را لحاظ نکردند و تمام زمین ها را یکپارچه در نظر گرفتند البته در آن زمان هم روستا شورای رسمی نداشت و مسئولین اجرای طرح هادی را توجیه نکردند که اینگونه اقدام نشود.
به گفته وی در حال حاضر هر فرد متقاضی ساختمان سازی در زمین های خود باید هزینه زیادی را متحمل شود چرا که باید اصل زمین خود را با مابقی زمین ها تفکیک نماید چرا که در طرح هادی، همه زمین ها را یکپارچه کرده اند.
محمدی به وجود قانونی در خصوص اینکه در مناطق حفاظت شده، اراضی ملی به شخص یا ارگانی واگذار نمی شود اشاره داشت وتصریح کرد: با توجه به این قانون باید در طرح هادی محدوده روستا را بزرگتر در نظر می گرفتند.
رئیس شورای اسلامی روستای شلی، بیان داشت: درحال حاضر محدوده روستای به گونه ای است که در هر خانه ای 2 تا 4 خانوار ساکن هستند چرا که محدوده طرح هادی ما کم و زمینی وجود ندارد که بشود ساخت و ساز کرد.
وی بیان کرد: برای افزایش محدوده روستا پیگیری و اقداماتی انجام شده بود و در پی آن بودیم که شهرکی بگیریم که از طریق بنیاد مسکن و اداره کل منابع طبیعی پیگیر کارها بودیم اما چون عمده روستای ما در محدوده حفاظت شده قرار دارد، به همان قانون منع واگذاری اراضی ملی در مناطق حفاظت شده برخوردیم.
نظر شما