خبرگزاری شبستان_صومعهسرا: شب یلدا یکی از رسوم قدیمی ایرانیهاست که در آن خانوادهها برای گذراندن بلندترین شب سال دور هم جمع میشوند و به خاطرهگویی و گرفتن فال حافظ و ... میپردازند.
کمتر از دو روز دیگر به شب یلدا باقی مانده، اما یلدای امسال را میتوان متفاوت از یلداهای اخیر دانست، یلدایی که طعم گرانی میوههایی همچون انار و هندوانه بر روی آن سنگینی میکند.
گرانی میوه و آجیل همزمان با نزدیک شدن به شب چله به حدی است که میتوان به جرات گفت امسال نیازمندان و افراد تهیدست جامعه یلدا ندارند و سایه تورم بر سر نیازمندان سنگینی میکند.
هندوانه، انار و آجیل خواه و ناخواه تبدیل به نمادها و نشانههای شب یلدا شده است اما این روزها اقشار آسیب پذیرتر جامعه شاید به این فکر میکنند تا دیگر در مراسم شب یلدا از نشانهها و نمادهای آن استفاده نکنند.
بی شک اگر نیکان ما که بنیان گذار این گونه مراسم بودند پیش بینی میکردند که تهیه این اقلام چه فشاری در آینده به افراد جامعه تحمیل خواهد کرد در تعیین این نشانهها و نمادها تجدید نظر جدی میکردند، هر چند که اگر نماد دیگر را معرفی میکردند امروز قیمت آن نماد هم سر به فلک کشیده بود.
در کشوری که رئیس جمهور آن گفت؛ ما انسان هستیم و نیاز به شادابی، لبخند و خوشحالی داریم و مردم بدون شادی، نشاط و خوشحالی نمیتوانند از مشکلات فراوان زندگی عبور کنند، متاسفانه شاهد چیزی جز این حرف میباشیم.
شب یلدا را میتوان تنها شب بلند سال نامید که خانوادهها به دور هم جمع میشوند و به شادی میگذرانند، اما با توجه به تورمی که هر روز بیشتر از روز گذشته شاهد آن هستیم، جلوی شادی مردم گرفته شده، شادی فقط رفتن مردم به کنسرتهای موسیقی نیست، هر چند که کنسرتهای موسیقی هم فقط برای افراد توانمند جامعه است و نیازمندان بلیط رفتن به آنجارا هم نمیتوانند تهیه کنند.
شب یلدا برای نیازمندان یکی از شادترین شبهای سالشان میتواند باشد که به دورهمی خانوادهها و گفت و شنود میانجامد، اما متاسفانه با این گرانی که در بازار شاهدیم، خانوادهها برای رودروایسی نداشتن میوههای شب چله به خانههای هم نمیروند تا شرمنده هم نشوند و از این یک شب خوشی و شادی هم محرومند.
اهالی بازار میگویند: قبلاً اگر تورم بود رونق هم بود؛ شب یلدای آنزمان برای ما معنا داشت ولی الان اوضاع شب یلدایمان بدتر از ایام عادی سال است و مردم برای خرید میوه و آجیل زیاد علاقه نشان نمیدهند.
با این تفاسیر وقتی بازاریها هم از کسادی و رکود بازار شب یلدایشان می گویند، چطور میتوانند شاد باشند؟ شادی برای یک کاسب بازاری که مغازهاش اجاره ایست و جنسهایش را چکی خریده چطور میتواند بدون رونق بازار ممکن باشد؟!
ایکاش شب یلدای امسال هم همچون سالهای گذشته توأم با اقتصادی پررونق و ارزانی بود نه اقتصاد سراسر رکود و گرانی تا مردم میتوانستند شادتر باشند، با این حال امیدواریم مسئولان اقتصادی تدابیری بیندیشند تا مردمان فهمیده ایران زمین دیگر طولانی ترین شب سال را با طعم تلخ گرانی و فقر تجربه نکنند.
یادداشت: مائده فلاحتکار ضیابری
نظر شما