حجت الاسلام محمد باقی، کارشناس مرکز تخصصی مهدویت در گفتوگو با خبرنگار مهدویت و غدیر خبرگزاری شبستان در رابطه با معضل «تطبیقگرایی میان رویدادهای بیرونی جامعه با علائم ظهور»، اظهار کرد: در بحث ظهور امام زمان (ع) در روایات علائمی بیان شده که بسیاری از آنها قطعی و حتمی است. به این معنا که صدور آنها از سوی امام معصوم(ع) برای ما قطعی است و این منحصر به ظهور نیست بلکه هر واقعه ای در امور دنیایی علائم و مقدماتی به همراه دارد. ظهور نیز از همین جنس است و علائمی دارد.
وی با تبیین این سوال که اصولا این علائم چرا از طرف ائمه (ع) عنوان شده است؟، گفت: این علائم به جهات مختلفی بیان شده ، یکی از جهات، این است که مردم مسیر را گم نکنند. «علامت» یعنی تابلو! یعنی چیزی که مسیر را نشان می دهد و به فردِ راهرو در طول مسیر امید می دهد که به آن راه اعتماد کند و فرد احساس می کند افرادی که او را به این مسیر راهنمایی کرده اند به او دروغ نگفته اند، بنابراین با اطمینان خاطر در مسیر گام برمی دارند.
حجت الاسلام باقی تصریح کرد: باید به این نکته توجه داشت که علائمی که برای ظهور حضرت ولیعصر (ع) مطرح شده هرچند مهم است اما ظهور را نمی سازد، علایم ظهورساز نیستند، علائم نزدیک کننده یا دورکننده ظهور نیستند؛ کارکرد «علائم» این نیست بلکه امیدواری و ثبات قدم در مسیر و بشارت به فرد منتظر است که بداند مسیر را درست طی می کند. مانند تابلوهای راهنمایی و رانندگی که در یک سفر زمینی در جاده وجود دارد. این علامت ها هیچ وقت مقصد را برای شما نزدیک یا دور نمی کنند بلکه فقط به شما مژده می دهند که در مسیر درست قرار دارید.
محقق و پژوهشگر مهدوی ادامه داد: در مقابل این «علائم» اموری داریم به نام «شرایط ظهور»، «شرایط» اموری هستند که ظهور را دور یا نزدیک می کنند و تا محقق نشوند، ظهور محقق نمی شود. برخلاف علائم که تحقق یا عدم تحقق آنها تغییری در دور و نزدیک شدن ظهور ایجاد نمی کند اما شرایط ظهور قطعاً، در دور یا نزدیک شدن آن موثر است.
باقی ادامه داد: مشروط همیشه تابع شرط خود است همچنان که معلول تابع علت خود است، در اینجا نیز مشروط ما که ظهور امام زمان (ع) است تابع شرط است که آن شرایط در منابع مختلف ما در قالب های گوناگونی ذکر شده است. از سوی دیگر عقل آدمی نیز حکم می کند که اگر قرار است نهضت و قیامی به فرجام و نتیجه برسد باید 4 شراط داشته باشد.
کارشناس مرکز تخصصی مهدویت با بیان شرایط لازم برای موفقیت یک نهضت، گفت: اولین شرط موفقیت وجود یک رهبر است، دوم وجود یک قانون که چهارچوب قیام را مشخص کرده و به آن ضابطه دهد، سوم وجود یارانی که به پیشبرد اهداف رهبر قیام و تحقق آن کمک کنند.
حجت الاسلام باقی چهارمین شرط نهضت موفق را مقبولیت اجتماعی و آمادگی عمومی برشمرد و افزود: مقبولیت اجتماعی یعنی مردم باید رهبر این قیام را پذیرفته و با او بیعت کنند هرچند که ممکن است به عنوان یاران خاص آن رهبر ایفای نقش نکنند اما اجمالا رهبر و آن قیام را قبول داشته باشند و نسبت به آن واکنش منفی نشان ندهند.
وی ابراز کرد: در انقلاب جهانی امام عصر (ع) نیز به این 4 شرط نیاز است؛ رهبر نهضت که به لطف الهی حضور دارد و دومین شرط قیام مهدوی که بحث قانون است نیز حل شده چرا که قانون این نهضت قرآن کریم (ع) است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به دو شرط دیگر برای موفقیت یک قیام و نهضت بخصوص یک نهضت جهانی اشاره کرد و گفت: سومین شرط وجود یاران و مقبولیت و آمادگی مردمی است. دو شرط اول ظهور یعنی رهبر قیام و قانون آن محقق است اما دو شرط بعدی به دست بشر و به دست ما است.
حجت الاسلام باقی خاطرنشان کرد: اشکال عمده ای که وجود دارد و باعث می شود بسیاری از افراد در بحث مهدویت دچار گمراهی شوند و با دیدن یک رویداد در دنیا آن را به ظهور و نزدیکی آن ارتباط دهند خلط کردن میان علایم ظهور و شرایط ظهور است در حالی که پیش از این عنوان کردیم که علایم فقط راه را نشان می دهند، علائم راه ساز نیستند بلکه چراغ هایی در مسیر هستند نه خود مسیر.
حجت الاسلام باقی تاکید کرد: ظهور با علامت نزدیک نمی شود بلکه با تحقق شرایط است که ظهور رخ می دهد.
نظر شما