به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، شایعات در هنگام بروز زلزله کم نیست. با وجود شبکه های اجتماعی کمتر کسی است که از شایعه های زلزله دور بماند. شایعه هایی همچون پروژه هارپ، زلزله های 9 ریشتر با تعیین زمان در این شبکه ها به چشم می خورد. همین شایعه بر هراس مردم می افزاید. مردمی که پس از بروز زلزله خوابیدن زیر آسمان شب را به سقف خانه های خود ترجیح می دهند.
آنچه مشخص است، باید مردم به مطالبی که در شبکه های اجتماعی منتشر می شود، توجه نکنند و از پرتال های و کانال های رسمی اطلاعات را دنبال کنند.
به شایعات توجه نکنید
در همین ارتباط، مجید ابهری، آسیب شناس اجتماعی به خبرنگار شبستان می گوید: مردم نباید به این گونه شایعات شبکه های اجتماعی توجه کنند، برخی از افراد به دلیل کمبود توجه، مشکلات تربیتی و برخی دیگر به دلیل لذت از مردم آزاری و گروه سوم نیز به طور هدفمند و با همکاری شبکه های اجتماعی به تضعیف امنیت جامعه می پردازند و در اینگونه موارد اقدام به شایعه پراکنی می کنند.
ابهری بیان می کند: بهترین روش، قبول نکردن شایعات و پیشگیری از گسترش آن است. شبکه های شایعه ساز در این گونه مواقع بهترین بستررا برای دروغ پراکنی های خود پیدا می کنند.
جدا از مباحث شایعه باید هموطنان به موضوعات دیگری نیز توجه بیشتری کرد.ارتقای سطح آگاهی و آموزش مردم در هنگام بروز زلزله اهمیت زیادی دارد.
در هنگام زلزله هیجانی عمل نکنیم
یک کارشناس زلزله در این باره به خبرنگار شبستان می گوید: باید مردم با واژه های علمی آشنا باشند و در هنگام رخ دادن حوادث، هیجانی عمل نکنند.
وی ادامه داد: برخورد هیجانی مشکلی را حل نمی کند، پس از مدتی این هیجانات نیز فروکش می شود. هیچ مشکلی نیز حل نمی شود.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه بینالمللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله تصریح کرد: اگر می خواهیم نتیجه ای بگیریم و ریسکی را کاهش دهیم راه حل این است که برنامه های درازمدت اتخاذ شود که چگونه می توانیم شهر را از لحاظ آموزش و نصب دستگاه های مختلف ساماندهی کنیم.
در هنگام زلزله چه کنیم؟
پرسشی که در ذهن خیلی ازهموطنان وجود دارد این است که هنگام زلزله باید به چه اقداماتی توجه کنیم؟ در همین ارتباط، خدیجه پناهی، مربی آتش نشانی به خبرنگار شبستان می گوید: شهروندان در هنگام وقوع زلزله، باید نکاتی را مورد توجه قرار دهند تا آسیب کمتری ببینند.
وی ادامه می دهد: سه مرحله «پیش از وقوع زلزله»، «حین وقوع زلزله » و بعد از «وقوع زلزله» باید مورد توجه مردم قرار گیرد. در مرحله پیش از وقوع زلزله مردم باید یک کیف نجات تهیه کنند. در این کیف وسایل ضروری همچون چراغ قوه، بیسکویت، داروهای ضروری برای افراد بیمار، وسایل کمک های اولیه و پتوی نجات گذاشته شود.
پناهی اضافه می کند: به اعضای خانواده به ویژه کودکان باید آموزش های ضروری داده شود. جاهای ایمن خانه مشخص شود و به عنوان پناهگاه مورد استفاده قرار گیرد .باید شماره های ضروری «115، 147،112،110» را داشته باشیم و به کودکان نیز آموزش داده باشیم.
کارشناس شهر سازی تاکید می کند: احتمال نجات کودکان در رخ دادن حادثه به دلیل جثه کوچکی که دارند زیاد است.
وی تصریح می کند: باید جای وسایلی همانند، تابلو، قفسه و لوستر ثابت و محکم کنیم. حتما یک کپسول آتش نشانی تهیه کنیم، چراکه احتمال آتش سوزی نیز وجود دارد.
این مربی آتش نشانی ادامه می دهد: پس از وقوع زلزله، خونسردی خود را حفظ کنیم، دیگران را نیز به داشتن خونسردی تشویق کنیم.
پناهی بیان می کند: از مکان های ایمن خانه همچون ستون ها و چهارچوب ها استفاده کنیم. از آسانسور و پله ها استفاده نکنیم. پس از وقوع زلزله، لوله بخاری و آبگرمکن چک شود تا از نشتی گاز مونوکسید کربن جلوگیری شود.
وی ادامه می دهد: اگر بوی گاز استشمام کردیم از روشن کردن آتش و فندک خودداری کنیم. از حرکت دادن افراد آسیب دیده از ناحیه گردن و کمر خودداری کنیم، مگر اینکه در وضعیت خطر پذیری قرار گرفته باشند.
وی با تاکید بر اینکه باید در این مواقع از رادیو استفاده کنیم می گوید: کمتر از گوشی همراه استفاده شود تا شارژ گوشی تمام نشود تا بتوانیم در مواقع اضطراری از آن استفاده کنیم.
این کارشناس شهر سازی تصریح می کند: پس از وقوع زلزله از وسایل برقی استفاده نکنیم و از ایمنی آنها مطمئن شویم وهمچنین از مواد خوراکی سالم استفاده کنیم.
وی تاکید می کند:شهروندان در هنگام وقوع زلزله، از خانه ها بیرون نروند چراکه هنگام ترک خانه ممکن است در راه پله ها یا خیابان ها بر اثر ریزش نمای ساختمان ها آسیب ببیند.
این مربی آتشنشانی در پایان خاطر نشان می کند از شایعه پراکنی به صورت جدی خودداری شود و به شایعه نیز توجه نشود.
معصومه بدخشان
نظر شما