اجرای الگوهای مردم مدارانه، اقتصاد مقاومتی را دست یافتنی می کند

خبرگزاری شبستان: از ابتدای انقلاب تاکنون هیچ موردی نبوده که به آموز های اسلام در اقتصاد عمل شود و نتیجه خوب نگرفته باشیم. اقتصاد مقاومتی دارای مولفه مردمی شدن است و اگر بتوانیم الگوهای مردم محورانه را در اقتصاد اجرا کنیم بسیاری از مشکلات حل می شود.

به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان به نقل از طلیعه: حجت الاسلام والمسلمین غلامعلی معصومی نیا، مدیر گروه اقتصاد و بانکداری اسلامی دانشگاه خوارزمی درباره عدم استقبال از اقتصاد مقاومتی گفت: دلیل اصلی این امر عدم اعتقاد متصدیان اقتصادی ما به این حوزه است. طبق گفته مقام معظم رهبری در فروردین ۱۳۹۴ که فرمودند: «دو گرایش وجود دارد که اولی نگاه به بیرون و نسخه های لیبرالی است و گرایش دیگر نگاه به درون و استفاده از ظرفیت های داخلی اقتصاد است.» در نسخه دوم اقتصاد مقاومتی مطرح می شود. اکنون عمده اقتصاد ایران به دست کسانی است که  بیشتر به نسخه های لیبرالی اعتقاد دارند.

 

 وی افزود: باید تکیه اصلی ما بر اقتصاد اسلامی باشد زیرا اقتصاد مقاومتی نسخه بومی اقتصاد اسلامی است. کسانی که اقتصاد ایران را اداره می کنند اعم از دولت و سیاست گذاران اقتصادی متاسفانه در عرصه تئوری و عمل پایبند به اقتصاد اسلامی و اقتصاد مقاومتی نیستند. در اوایل انقلاب چپ و راست سیاسی و چپ و راست اقتصادی وجود داشت. اما اکنون چپ و راست و اکثر گرایش ها در عرصه اقتصاد به اقتصاد بازار و اقتصاد لیبرالی پایبند هستند.

 

معصومی نیا اضافه کرد: این افراد معتقدند استقلال اقتصادی در دنیا ممکن نیست و تاکید بر اقتصاد مقاومتی سبب محرومیت ما از مزیت های جهانی می شود. تاکنون هم این افراد در عرصه عمل کامیابی خاصی به دست نیاورده اند. نگاه کلانی که باید معتقد به اقتصاد اسلامی و اقتصاد مقاومتی باشد و مبنای اصلی سیاستگذاری ها را در مسیر این اقتصاد قرار دهد در بعضی از قسمت ها وجود ندارد و در بعضی دیگر ضعیف است. به همین علت ستاد اقتصاد مقاومتی که معاون اول رییس جمهور باید بیلانی ارائه کند تا مشخص شود چقدر در جهت اقتصاد مقاومتی کار می شود.

 

معصومی نیا ادامه داد: طبق گفته مقام معظم رهبری سیاستمداران نباید بگویند که فلان کار باید انجام شود بلکه باید دید با توجه به اختیاراتی که داشته اند، چه کرده اند. ستاد اقتصاد مقاومتی در اختیار مسئولان است و اگر آنها نگاه راسخ به اقتصاد مقاومتی دارند بیلان سالانه ارائه دهند. اما اعتقاد راسخی وجود ندارد و سیاست گذاران اصلی نگاه های لیبرالی دارند و در عرصه اقتصاد به معیارهای اسلامی و بومی خیلی توجه نمی شود.

 

دانشیار دانشگاه خوارزمی بیان کرد: البته نمی توان زحمات عده ای را نادیده گرفت اما خط کلان عدم توجه به اقتصاد مقاومتی است. مجلس شورای ملی هم از مسئولان مطالبه نمی کند و تا زمانی که این نگاه اصلاح نشود مشکلات ادامه خواهد داشت و یکی از ریشه های نارضایتی مردم هم مساله اقتصادی است.

 

وی با بیان اینکه مشکل دیگر در اقتصاد ما وجود فساد است، گفت: عامل مهم دیگر هم سیستم غلط پولی و بانکی ماست. با وضع فعلی نظام پولی هیچ مشکلی حل نخواهد شد. نظام پولی ما از سال ۱۳۶۳ تاکنون قانون عملیات بانکداری بدون ربا را مبنای عمل بانک ها قرار داده  اما بانک ها ساختار اصلی شان که ربوی بوها را با عقود اسلامی به شکل صوری اجرا می کنند. در صوری اجرا کردن منابع اقتصادی به سمت تخریب کننده های اقتصاد می رود.

 

معصومی نیا در ادامه گفت: سود رقابت نادرست بانک ها که پرداخت سود بیشتر به سپرده ها و جذب سپرده ها بود از بخش تولید به مراتب بالاتر است و برای اینکه بانک ها جوابگوی سپرده گذاران شان باشند نمی توانند در بخش واقعی قراردادهای شرعی را که در قانون عملیات بانگداری بدون ربا وجود دارد را دقیق اجرا کنند.

 

وی بیان کرد: دلایل عدم استقبال از اقتصاد مقاومتی شامل عدم اعتقاد به اقتصاد اسلامی در عرصه عمل و اقتصاد مقاومتی، فساد و سیستم پولی و بانکی می شود. تا زمانی که این سه مورد تصحیح نشود اقتصاد مقاومتی فقط یک شعار است. باید موانع برطرف شوند و ساختار پولی اصلاح شود و برای مبارزه با فساد همت وجود داشته باشد. تا زمانی که مسئولان ما اعتقاد راسخ پیدا نکنند اتفاق مهم در عرصه اقتصاد مقاومتی رخ نمی دهد حتی اگر نامگذاری ها ادامه پیدا کند و تبلیغات هم بشود.

 

معصومی نیا به اصلاح ریشه ها تاکید کرد و گفت: از ابتدای انقلاب تاکنون هیچ موردی وجود نداشت که به آموز های اسلام در عرصه اقتصاد عمل شده باشد و ما نتیجه خوبی نگرفته باشیم. اقتصاد مقاومتی دارای مولفه مردمی شدن است و اگر بتوانیم الگوهای مردم محورانه را در اقتصاد اجرا کنیم بسیاری از مشکلات رفع می شود.

 

وی اظهار کرد: برای اینکه عموم مردم درگیر در مسائل اقتصادی شوند باید مسئولان به جای رویکرد به خارج و قراردادهای خارجی مردم را وارد اقتصاد کنند. مردم به معنای توده مردم که می خواهند در فعالیت ها شرکت کنند و گرنه بخش خصوصی به معنای طبقه خاصی که اقتصاد سرمایه داری در آن محور قرار گیرد باعث ادامه اختلاف طبقاتی که اکنون منشا نارضایتی است، می شود و بدی های نظام سرمایه داری بیشتر دامنگیر ما خواهد شد. هنر ما این است که توده مردم را وارد اقتصاد کنیم تا باعث ایجاد رشد شود و اختلاف طبقاتی تعمیق نشود و عدالت اجرا گردد و جلوی فساد هم گرفته می شود.

 

معصومی نیا بیان کرد: لازمه چنین کاری اصلاح معایب سیستم پولی توسط مسئولان است اما با وضعیت فعلی سیستم پولی چنین اتفاقی نخواهد افتاد. ما باید واقع بین باشیم. اگر انقلاب ساختاری در سیستم پولی ما رخ ندهد و اگر مسئولان اعتقاد لازم را نداشته باشند این اتفاقات ایجاد نخواهد شد. باید توده مردم وارد اقتصاد شوند و تکیه بر ظرفیت های داخلی با توجه به آموزه های اسلامی کرد که در آن صورت مشکلات ما حل خواهد شد.

 

این کارشناس اقتصادی بیان کرد: اکنون اراده قدرتمند در کسانی که کارهای اجرایی را به دست دارند دیده نمی شود. تاکیدات رهبری بر مردم محوری و بها دادن به توده مردم در فعالیت ها و حاکمیت ارزش های اسلامی در عرصه اقتصاد است که اگر صورت نگیرد اتفاقی رخ نمی دهد. اسلام در عرصه اقتصاد بیشترین سفارش ها را به توده مردم کرده است و ربا را تحریم کرده اما بسیاری از مواقع ما بر خلاف این آموزه ها حرکت می کنیم. ما با عملکردمان موجب بدنام کردن اسلام می شویم.

 

وی ادامه داد: با نگاه به خارج  بهره ای عاید ما نشد و اکنون سیستم بانکی اجازه ابتدایی ترین معاملات بانکی را به ما نمی دهد. ما امتیازهای زیادی به خارج داده ایم اما هیچ موهبتی از ناحیه آنها به ما نمی رسد و باید از آن درس بگیریم. تنها راه معیارهای اسلامی در عرصه اقتصاد استفاده از ظرفیت مردم خودمان است که باعث می شود مردم به کار گرفته شوند و جلوی مفاسد گرفته شده و درآمد عادلانه صورت بگیرد و مردم رضایت پیدا کنند.

 

وی اظهار کرد: مردم را باید به صحنه آورد. هنر دولت اسلامی این است که با استفاده از امکانات وسیعی که اسلام در اختیار دولت گذاشته توده مردم را به صحنه بیاورد و آنها را مدیریت کند و زمینه های تخلف را از بین ببرد و کاری کند که مردم اقتصاد را شکوفا کنند. در این صورت عمده مشکلات فرهنگی و سیاسی و اقتصادی حل می شود اما اکنون این نگاه ضعیف است.

 

معصومی نیا در پایان بیان کرد: ما باید اسلام را در عرصه اقتصاد به مردم بیاموزیم. تمام ظرفیت ها را باید بکار گرفت و مسئولان اعم از قوه قضاییه و دو لت هم به وظایف خود عمل کنند. باید نیروهای معتقد دور یکدیگر جمع شوند و مردم را آگاه کنند و بدانیم تنها راه نجات ما آموزه های اسلام است و طبق فرمایشات رهبری از مسئولان مطالبه گری داشته باشیم.

کد خبر 680215

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha