حسن لطفی، نماینده مردم رزن در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در گفت و گو با خبرنگار سیاسی شبستان در مورد حذف حکم اعدام از میان جرایم مواد مخدر به خبرنگار سیاسی قضایی خبرگزاری شبستان گفت: باید زیرساخت هایی فراهم کنیم تا گرایش به مواد مخدر کاهش یابد اما به دلیل اینکه این گونه زیرساخت ها هنوز در کشور فراهم نشده است و با مشکل عمده در پیشگیری از سوءمصرف مواد مخدر مواجه هستیم موجب شده تا نسبت به کشورهای همسایه بیشترین آسیب را در حوزه مواد مخدر داشته باشیم.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه برای مبارزه و جلوگیری از آسیب های اجتماعی مواد مخدر با فرآیند طولانی مواجه هستیم، تصریح کرد: این فرایند طولانی موجب شده است تا مجرمان رده اول مواد مخدر که باید جلوی آنها گرفته شود مورد دسترسی کمتری قرار گرفته و بیشتر افرادی که در سطوح پایین تر و خرده فروشی هستند در معرض دستگیری قرار گیرند.
لطفی افزود: کسانی که در راس مافیای مواد مخدر هستند در کشورهای خارجی زندگی می کنند و قربانی این افراد کسانی هستند که از رده های پایین تر و سطوح اجتماعی پایین تری برخوردارند. برای آنکه بتوانیم در زمینه مبارزه با مواد مخدر به صورت صددرصد موفق باشیم باید ابتدا زیرساخت های مبارزه با مواد مخدر را فراهم کنیم تا بتوانیم در امر پیشگیری از مواد مخدر موفق باشیم.
وی با بیان اینکه اشتغال و کارآفرینی یکی از زیرساخت های مبارزه با مواد مخدر است، اظهار کرد: وقتی افراد جامعه دارای شغل باشند و از امنیت شغلی پایداری برخوردار باشند، نیاز مالی آنها برآورده می شود و دیگر نیازی به راه های غیرقانونی برای کسب درآمد نیست.
لطفی یادآور شد: باید در مواجهه با مجرمان مواد مخدر دسته بندی دقیقی داشته باشیم و متناسب با جرم آنها با این افراد برخورد کنیم و برای هر گروه راهکاری تعریف کرده و به همان شیوه با این افراد مواجه شویم. برخی در این میان از روی تفریح و برخی از روی نیاز وارد موضوع مواد مخدر می شوند که نحوه برخورد با هر یک از این افراد باید متفاوت باشد.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس یادآور شد: در مجموع باید این معضل اجتماعی مورد تحلیل و بررسی قرار بگیرد و با تجزیه و تحلیل دقیق برای هر یک از افراد در مراحل مختلف حکمی متناسب با جرم آنها ارایه شود. مصوبه مجلس در خصوص حذف اعدام از جرایم مواد مخدر نیز دقیقا در همین راستا است که متناسب با جرایم مواد مخدر با این دسته از مجرمان برخورد شود.
لطفی گفت: حکم اعدام سالیان سال در میان جرایم مواد مخدر به چشم خورده است اما باید این سوال را بپرسیم که اگر این حکم بازدارنده بود باید تعداد مصرفکنندگان و فروشندگان مواد مخدر کاهش می یافت اما تجارب چندین ساله نشان می دهد حکم اعدام و عوامل بازدارنده پلیسی نتوانسته است آنگونه که باید در کاهش جرایم مواد مخدر پاسخگو باشد.
وی یادآور شد: اینکه آمار مجرمان مواد مخدر، مصرف کنندگان و خریداران در سطوح مختلف کاهش نیافته است و بلکه شاهد افزایش این آمار هستیم نشاندهنده عدم بازدارندگی لازم حکم اعدام و برخوردهای پلیسی است بنابراین نمی توان این روند را ادامه داد. بهترین راه برخورد با جرایم مواد مخدر این است که به صورت علمی با هر یک از مجرمان برخورد کنیم و با تجزیه و تحلیل صحیح نسبت به ارایه راهکار برای کاهش مصرف مواد مخدر اقدام کنیم.
نظر شما