زارعی نخستین کسی بود که ادبیات انقلاب را تئوریزه کرد

خبرگزاری شبستان: یک استاد دانشگاه گفت: احمد زارعی و استاد مشفق کاشانی پیونددهنده جریان های گوناگون و حتی گاه متعارض و متفاوت در فضای ادبیات بودند.

به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر محمدرضا سنگری، شاعر، نویسنده و استاد دانشگاه عصر دیروز در نخستین ویژه برنامه یادهای زلال که در تماشاخانه مهر حوزه هنری برگزار شد، ضمن تشکر از برگزارکنندگان این برنامه گفت: دریغ که صندلی های خانه در این سالن زیاد است. شاید اگر مشفق ما متعلق به جریان دیگری بود این مجلس به گونه دیگر برگزار می شد. احمد زارعی نیز حقیقتا شهید بود.

 

دکتر سنگری ادامه داد: امام صادق (ع) فرمودند" وقتی پیامبر می نشستند و کسانی به دیدارشان می آمدند، لحظاتی به بغض و سکوت می گذشت و همه در شکوه و عظمت پیامبر (ص) گم می شدند. پیامبر شوخی می کردند تا زمینه باز شود و دیگران زبان بگشایند". انسان های بزرگی هستند که شما را می ایستانند و لحظاتی می مانید که چه کنید و چه بگویید. در اولین برخوردهایم با استاد مشفق کاشانی و احمد زارعی با این ویژگی مواجه شدم. سال 64 وقتی اتوبوس حامل 25 دوست شاعر به سمت اهواز رفت نخستین بار با کسی که موسس جریان های ادبی بود یعنی احمد زارعی دیدار کردم. ایشان ربایش زیادی داشت./ وقتی کنارش قرار می گرفتیم تا مدتی محکوم به سکوت بودیم.

 

وی تصریح کرد: در جلسه ای نزد طاهره صفارزاده بودیم. من چیزی در مقابل ایشان نداشتم و سکوت کرده بودم تا ایشان لب بگشایند،‌.حیف که در مورد طاهره صفارزاده نیز کم گفته شد. استاد مشفق کاشانی و احمد زارعی هر دو شکوه و عظمتی داشتند. به یاد دارم در جلسه ای که نزد طاهره صفارزاده بودیم احمد زارعی یک ساعت با خانم صفارزاده صحبت کرد. آنقدر مسلسل وار صحبت می کرد که نگران ایشان شدم چون اثراتی از بیماری در ایشان بود. شباهت دیگری که بین احمد زارعی و مشفق کاشانی دیدم این بود که هر دو چهره خصوصیت معلمی داشتند. استاد مشفق کاشانی شخصیت های زیادی را پروراند. وقتی به جبهه آمده بود نگران مهرداد اوستا بود. سپیده کاشانی از یک سنگر به سنگر دیگر می رفت. شاعران در زمان جنگ در جبهه ها حضور می یافتند. بسیاری از شعرا که از خراسان برخواستند و امروز در تهران اند از شاگردان احمد زارعی هستند.

 

این نویسنده و شاعر با بیان اینکه احمد زارعی افرادی زیادی را به ادبیات انقلاب آورد، خاطرنشان کرد: عمده تئوری و حرف هایی که امروز می زنم، بیش از دو دهه قبل احمد زارعی آنها را مطرح کرده بود. احمد زارعی دانشگاه به دانشگاه می رفت و صحبت می کرد،.این بزرگوار اولین کسی بود که به تئوریزه کردن ادبیات انقلاب پرداخت. احمد زارعی و استاد مشفق کاشانی پیونددهنده جریان های گوناگون و حتی گاه متعارض و متفاوت در فضای ادبیات ما بودند. مشفق دل ها را به هم گره می زد، همان کاری که پیامبر اکرم (ص) می کرد.

 

گفتنی است، برنامه یادهای زلال با هدف گرامیداشت یاد و خاطره شاعران و نویسندگان درگذشته انقلاب هر ماه به شاعران و داستان‌نویسان درگذشته در آن ماه اختصاص خواهد یافت. در نخستین برنامه یادهای زلال یاد استاد مشفق کاشانی و احمد زارعی گرامی داشته شد.

 

لازم به ذکر است، احمد زارعی در سال 1337 در قائنات بیرجند متولد شد و در 19 دی سال 72 بر اثر عوارض شیمیایی دار فانی را وداع گفت. عباس کی منش مشهور به مشفق کاشانی در سال 1304 به دنیا آمد و در سال 1393 درگذشت. او ریاست هیئت مدیره انجمن شاعران ایران، ریاست شورای شعر و ترانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ریاست هیئت مدیره انجمن شاعران ایران را در کارنامه کاری خود دارد.

کد خبر 683765

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha