راز عظمت فاطمیه/ورودهای سرنوشت ساز به مسائل، کارویژه سیره فاطمی است

خبرگزاری شبستان: حضرت زهرا(س) ورودهای سرنوشت ساز در جامعه داشتند، آنجا که در مسجد خطبه خواندند، آنجا که به خانه های مهاجرین و انصار می روند و از ولایت دفاع می کنند و حتی حاضرند برای این مهم جان خود را بدهند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، حضرت زهرا(س)، سرور بانوان دو جهان دارای ویژگی ها و خصوصیاتی اند که مروری هرچند اندک بر آنها پرده از برکات ان وجود مقدس برای عالم و عالمیان تا قیام قیامت پرده بر می دارد.

 

از این رو، در گفت وگو با تنی چند از کارشناسان کوشیده ایم تابه قدر بضاعت برخی از این ابعاد را بررسی کنیم.

 

حجت الاسلام سیدمجتبی معنوی، استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه اگر بخواهیم اهل بیت(ع) را بشناسیم باید از آموزه های حضرت زهرا(س) بهره بگیریم، گفت: برای این شناخت باید به نشانه ها و شاخص های مدنظر حضرت زهرا(س) توجه کنیم و به دلالت های ایشان بپردازیم چنان که در احادیث متعددی از امام رضا(ع) و امام زمان(عج) نیز داریم: «فی اِبنَةِ رَسولِ الله لِی اُسوَةٌ حَسَنَةٌ؛ روش دختر رسول خدا الگوی شایسته ای برای من است» یعنی اهل بیت(ع) که خود معصوم و امام برحق بودند، دختر پیامبر(ص) را اسوه و الگو خود می دانند و این نشان می دهد، توسل و توجه به حضرت زهرا(س) و عنایت به این حقیقت، یکی از شاخصه های مهمی است که ما را به واقعیت می رساند.

 

وی با بیان اینکه منشاء لغزش و انحراف بسیاری از مسلمانان که از امامت و ولایت فاصله گرفته اند، دوری از معیارهای مشخص شده توسط حضرت زهرا(س) است، تصریح کرد: راه رسیدن به حقیقت و مواجهه با واقعیت، عمل براساس دیدگاه حضرت زهرا(س) است و اگر از آن غافل باشیم، رضایت الهی را کسب نخواهیم کرد؛ چراکه بنابر اقوال مشهور و روایات، رضایت حضرت زهرا(س)، رضایت خداوند و رسول اکرم(ص) را در پی دارد و غضب ایشان سبب غضب خداوند و پیامبر(ص) می شود.

 

 معنوی اضافه کرد: برخلاف اشتباه بسیاری از مورخان عامه، رضایت حضرت زهرا(س) شخصی نیست زیرا ایشان ام الائمه(ع) و دختر پیامبر(ص) هستند و این رضایت یک راهبرد و راهنما برای افرادی است که به دنبال اندیشه ناب اسلامی هستند.

 

استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه براساس حدیث کساء، پیامبر(ص) دغدغه خود را با حضرت زهرا(س) مطرح کردند و این یک درس برای ماست، تاکید کرد: تا برای درک عمق امامت و ولایت باید از مسیری عبور کنیم که شاخص های آن را حضرت زهرا(س) بیان کرده اند.

 

معنوی با بیان اینکه ابعاد معرفتی حدیث کساء، ناشی از شناخت جایگاه اهل بیت(ع) است، افزود: در این حدیث می خوانیم زمانی که پیامبر(ص) وارد خانه می شوند، با اینکه در خانه حضرت زهرا(س) افراد دیگری از جمله کنیز حضرت زهرا(س) و ام سلمه همسر پیامبر(ص) نیز حضور داشتند، به سراغ حضرت زهرا(س) می روند تا هم جایگاه ایشان را تثبیت کنند و هم نشان دهند، رابطه شان با حضرت زهرا(س) براساس جایگاه امامت و تبارشناسی است.

 

بنابر این گزارش، حجت الاسلام جواد سلیمانی، عضو هیئت علمی موسسه آموزش پژوهشی امام خمینی(ره) نیز در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به پرسشی بر این مبنا که حضرت زهرا(س) چه قدر در تغییر نگرش نسبت به زنان در طول تاریخ اثرگذار بوده اند، گفت: حضرت زهرا(س) به نقش زن در احیای روحیه انقلابی گری بسیار کمک کردند، بعد از رسول خدا(ص) این روحیه انقلابی گری در میان بسیاری از افراد جامعه اعم از زن و مرد فروکش کرد، انقلابی گری به این معنا که انسان آرمان های بلند دینی داشته باشد و بخواهد دین در جامعه پیاده شود و در وهله بعد برای احیای دین برنامه داشته باشد و در مرحله سوم برای این هدفِ خود قیام کند.

 

این پژوهشگر تاریخ اسلام تصریح کرد: با چنین رویکردی، اصحاب رسول خدا(ص) انقلابی بودند یعنی آرمان شان این بود که اولا دعوت اسلام را ابلاغ کنند، در مرتبه دوم دعوت اسلام را تبیین کنند و در سومین مرحله نظام طاغوتی را برانداخته و حکومت دینی را برپا کنند که به این سه هدف رسیدند؛ اما ... بعد از رسول خدا(ص) انقلابی گری شکل دیگری پیدا کرد.

 

تلاش جامعه بعد از پیامبر(ص) برای حاکمیت رفاه و آرامش!

 

حجت الاسلام سلیمانی ابراز کرد: معروف و اخلاق را در جامعه برقرار کردن و منکرات را از بین بردن از جمله مواردی بود که باید در جامعه اسلامی به درستی پیاده می شد؛ اما متاسفانه بسیاری از مهاجران و انصار در این فکر بودند که بعد از رسول خدا(ص) جامعه ای بسازند که در آن جامعه رفاه و راحتی حاکم باشد، یعنی به جای اجرای احکام اسلام، جامعه ای داشته باشند که صرفا برایشان رفاه به ارمغان بیاورد.

 

تلاش حضرت زهرا(س) برای احیای انقلابی گری

 

حجت الاسلام سلیمانی با اشاره به غصب خلافت امیرالمومنین(ع) به عنوان یکی از بزرگ ترین انحرافات جامعه اسلامی بعد از رحلت پیامبر(ص)، ابراز کرد: اما ... حضرت زهرا(س) برای آنکه روحیه انقلابی گری را در جامعه بعد از پیامبر(ص) احیاء کند، وارد میدان شد و تلاش کرد که به تاریخ  بگوید آن شخصیتی که می تواند آرمان های یک انقلاب را محقق کند فقط «ولایت» است و پرچم باید به دست ولایت باشد. لذا ایشان به میدان آمدند، سخنرانی کردند و تلاش داشتند تا ولایت و حکومت مشروع که از آنِ امیرالمومنین امام علی(ع) بود و حقانیت ایشان در این باره را اعلام کنند.

 

وی با اشاره به دیگر اقدامات تاریخی حضرت زهرا(س) در اثبات حقانیت ولایت حضرت امیر(ع)، تاکید کرد: حضرت صدیقه(س) همچنین عدم مشروعیت خلفا را اعلام کردند، و در گام بعد عدم حجیت رای اکثریت اصحاب را بیان کردند.

 

سلیمانی در ادامه بیان کرد: حضرت زهرا(س) برای رسیدن به هدف برنامه ریزی کردند، خطبه خواندند و سخنرانی های اعتراض آمیز داشتند، روشنگری کردند و پس از ماجرایی که اتفاق افتاد وصیت کردند مزارشان پنهان باشد تا پیام اعتراض شان به تاریخ برسد. حضرت(س) با این اقدامات می خواستند در تاریخ اعلام شود که مقام ولایت امیرالمومنین(ع) غصب شده است و در همین راستا بود که خطبه فدکیه را نیز ایراد کردند.

 

 این محقق تاریخ اسلام در پایان خاطرنشان کرد: اقدامات حضرت زهرا(س) مسیر حرکت زنان در طول تاریخ یعنی بر مدار ولایت را مشخص کرد.

 

راز اهمیت فاطمیه در تاریخ اسلام

 

همچنین، حجت الاسلام حبیب عباسی، کارشناس مذهبی و پژوهشگر فِرَق در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان با بیان اینکه فاطمیه از اساسی ترین عقاید شیعه بوده و از مسائل مهم تاریخ اسلام به شمار می آید، اظهار کرد: بازگو کردن برخی حوادثی که نسبت به فاطمیه پیش آمد، سخت است و اگر نبود این مساله که ما موظف هستیم که از تاریخ درس بگیریم و بر اساس تاریخ فکرمان را اصلاح کنیم شاید ما نیز از بیان آن مسائل منصرف می شدیم.

 

وی ادامه داد: فشار خاصی روی معارف و عقاید فاطمیه وجود دارد که مردم به ویژه جوانان از آن فاصله بگیرند. عده ای تلاش می کنند که حقایق فاطمیه را نادیده بگیرند، اما سوال آن است که علت چیست؟ از نظر من علت همان تاثیرگذاری فوق العاده بالا و الگوگیری از مدلی است که در شخصیت حضرت زهرا(س) تبلور یافته است.

 

این محقق با اشاره به وظایف امروز شیعیان در حفظ الگوی فاطمی، تصریح کرد: باید معارف ناب فاطمی را را از کسانی بگیریم که تعمق و مطالعه و روی معارف فاطمی کار کرده اند و وقت گذاشته اند، در غیر این صورت شبهه سازی های متعددی صورت می گیرد که ممکن است برخی را از مسیر صحیح منحرف کند.

 

وی با بیان اینکه جریان شهادت حضرت زهرا(س) طبق روایت های دقیق با سند معتبر ذکر شده است، تاکید کرد: با این وجود برخی برای تضعیف شیعه دست به شبهه سازی می زنند، در حالی که هیچ کس نمی تواند حوادث قبل از شهادت حضرت زهرای مرضیه(س) را منکر شود.

 

عباسی ابراز کرد: امروز وظیفه ما این است که ایام فاطمیه را به مثابه یک جریان شناسی و فاطمه شناسی بگذرانیم. یعنی صرفاً بسنده کردن به عزاداری و حتی بیان فضایل و مناقب حضرت زهرا(س)، مساله ای را حل نمی کند، بلکه نیاز است که جریان شناسی، اتفاق بیفتد یعنی جریان های منتهی به شهادت حضرت(س) در آن دوره شناسایی و با شرایط روز ما تطبیق داده شود و نکته دیگر ابعاد حضور حضرت زهرا(س) در جامعه شناخته و تبیین شود.  

 

وی در ادامه بیان کرد: صرف بیان فضایل که حضرت زهرا(س) پاره تن پیامبر(ص)، سرور زنان اهل جنت یا سرور زنان دو عالم است، برای امروز راهگشا نمی شود گرچه لازم است، ولی به تنهایی کافی نیست. اگر هم می خواهیم این فضایل را بیان کنیم حتما باید توضیح داده شود که چه ویژگی در وجود حضرت زهرا (س) وجود دارد که سرور زنان عالم شده اند یا چه ویژگی در وجود صدیقه طاهره(س) است که حضرت رسول(ص) می فرمایند: «فاطمه پاره تن من است.»

 

کارشناس شبکه جهانی ولایت تاکید کرد: حضرت زهرا(س) ورودهای سرنوشت ساز در جامعه داشتند، آنجا که در مسجد خطبه خواندند، آنجا که به خانه های مهاجرین و انصار می روند و از ولایت دفاع می کنند و حتی حاضرند برای این مهم جان خود را بدهند. مبارزه، مقابله و سکوت نکردن در مقابل ظلم تا حدی است که حتی ایشان اجازه نمی دهند که بدن مطهرشان بعد از شهادت و دفن، تشییع شود تا مبادا سوءاستفاده ای صورت پذیرد، یعنی راه را بر جریان مخالف به این مقدار می بندند که این مسئله سیاسی است.

 

کارشناس فرق و مذاهب با تاکید بر لزوم الگوگیری از سبک زندگی فاطمی برای امروز جامعه، خاطرنشان کرد: اگرچه حضرت صدیقه(س) بیشتر از 9 سال با حضرت امیرالمومنین علی (علیه السلام) زندگانی نکردند و به شهادت رسیدند اما این 9 سال سبب تربیت بهترین انسان های تاریخ شد. اگر حضرت(س) را یک شخصیت ذوابعاد ببینیم باید از تمامی ابعاد زندگی شان الگو بگیریم و از این الگو استفاده کنیم.

کد خبر 686058

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha