مساجد باید توانایی کادرسازی  برای نیاز بلند مدت را داشته باشند

خبرگزاری شبستان: یک کارشناس در حوزه دین بر لزوم تهیه بانک جامع اطلاعات از افراد حضور یافته در مساجد تاکید کرد وگفت: مساجد باید توانایی کادر سازی و تربیت نیروهای متخصص برای بلند مدت را داشته باشند.

حجتالاسلام جلال صدر در گفتوگو با خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، با اشاره به جایگاه اثرگذار مساجد در همزیستی اجتماعی مومنانه، گفت: مساجد، نماد وحدت و یکپارچگی به شمار می‌آیند و این وحدت می‌تواند در اقامه نماز جماعت، دعا، نیایش، اعتکاف و برنامه‌های آموزشی تجلی یابد.

 

وی با اشاره به اینکه مساجد باید محل اتصال مومنین با افراد جامعه باشند، بیان کرد: نبی مکرم اسلام (ص) در آغاز ظهور اسلام، مسجد را پایگاه اصلی ترویج دین اسلام و مرکزی مردمی قرار داد، به گونهای که بسیاری از امور از جمله رسیدگی به مشکلات مسلمین، قضاوت، آموزش و حل اختلافات در همین مرکز پیگیری میشد، در زمان حضرت امیر (ع) مساجد محل قضاوت و اعزام نیرو به جنگ و در دوران امام محمد باقر (ع) و امام صادق (ع) هم مرکز تدریس و تربیت شاگرد بودند، طبق راویات ائمه اطهار (ع) مرکز فرماندهی و حکومت امام زمان (عج) نیز مسجد کوفه خواهد بود.

 

امام جماعت مسجد پیامبراعظم (ص) سعادت آباد، اظهار کرد: امروز یکی از علتهایی که موجب شده است، کارکردهای مساجد همانند گذشته نباشند، این دلیل است که بسیاری از امور مردم به دیگر تشکیلات سپرده شده‌اند، در حالی که در صدر اسلام، دادگاهی برای حل اختلافات مردم نبود و دستگاههایی هم در زمینه قضاوت و رسیدگی به مشکلات حقوقی مردم همانند امروز وجود نداشت و مشکلات حقوقی مردم در مساجد حل و فصل میشدند.

 

صدر با بیان اینکه در نگاه کلی چند عنصر وجود دارد که موجب میشوند تا مساجد به شاخصهای مسجد تراز اسلامی و همزیستی اجتماعی مومنانه نزدیک شوند، افزود: به اعتقاد من در صورتی که ارکان مساجد از جمله هیئت امنا، بسیج، امام جماعت و کانون فرهنگی هنری مساجد در کنار هم قرار گیرند و با یکدیگر همگام  شوند، میتوانند از نظر تفکر دینی به روز شوند و با همکاری هم در جهت پیشبرد و تعالی مساجد تلاش کنند و زمینه حضور همه افراد را در مساجد فراهم کنند.

 

وی ادامه داد: علت عدم موفقیت برخی از مساجد به این دلیل است که یا امام جماعت اعتقادی به همکاری و تعامل با دیگر افراد ندارد و یا اعضای هئیت امناء توان همراهی با امام جماعت مسجد را ندارند که همین موضوع موجب میشود، اختلاف و  تنش در مساجد بوجود آید و بر مخاطبان هم تاثیر بگذارد.

 

امام جماعت مسجد پیامبر اعظم (ص) اظهار کرد: مساجدی که فعالیتهای آنها توسط جوانان مدیریت میشوند، همواره از مساجدی که توسط افراد مسن مدیریت میشوند، موفقتر هستند، زیرا آنها تلاش میکنند که از تجارب هم استفاده کنند.

 

صدر خاطر نشان کرد: به نظرم نباید تنها قایل به مدیریت یک شخص در مسجد باشیم به این معنا که اگر آن فرد از مسجد رفت، برنامههای مسجد تعطیل شوند بلکه آن‌ها باید توانایی کادرسازی و تربیت نیروهای متخصص برای برنامهریزی بلندمدت را داشته باشند به طوری که اگر نیرویی در مسجد نباشد، خللی در برنامههای آن پیش نیاید و در صورتی که امام مسجد نبود باید نایبی را به جای خود تعیین کند و هیئت امنا متشکل از افراد مختلف باشند.

 

وی خاطر نشان کرد: ما نتوانستهایم، نیروهای متخصص را به مساجد جذب کنیم و یا آنها را شناسایی و از تخصصشان بهره ببریم، بسیاری از افرادی که در این مراکز حضور مییابند، علاقهمند هستند که تخصص و توانمندی که دارند را به صورت رایگان در اختیار دیگر افراد در مسجد بگذارند، امروزه عدم تهیه و ایجاد بانک اطلاعاتی جامع از افراد محله یکی از ضعفهایی  است که در مساجد با آن روبروهستیم.

 

امام جماعت مسجد پیامبر اعظم (ص) بر لزوم تهیه نمایی کلی از فعالیت ها، برنامهها و افراد مسجدی از سوی امام مسجد تاکید کرد و گفت: امام جماعت مسجد و متولیان  آن باید بدانند که نمازگزارانی که در این مراکز حضور مییابند، در چه زمینههایی مهارت و توانمندی دارند تا  دیگر افراد از تخصص و توانمندی آنان بهره ببرند.

 

صدر اظهار کرد: همان طور که همه از امکانات مساجد استفاده میکنند، مساجد هم باید از تخصص مردم بهره ببرند و  در این میان متولیان امور مساجد اعم از مرکز رسیدگی به امور مساجد، کانونهای فرهنگی هنری مساجد، سازمان تبلیغات اسلامی و سازمان اوقاف و امور خیریه هم باید زمینه بهرهگیری از دانش و اطلاعات دیگر افراد را فراهم کنند و هم توانمندی اهل مسجد را ارتقا دهند.

 

وی خاطر نشان کرد: اگر میخواهیم به مسجد تراز اسلامی دست یابیم و مساجد به کانون زندگی مومنانه مسالمتآمیز تبدیل شوند باید زمینه  حضور همه افراد و اقشار جامعه در آن‌ها فراهم شود و ائمه جماعات مساجد با نحوه مدیریت این خانه‌های خدا آشنا شوند و خادمان و اعضای هیئت امنای آن ها نیز برای اطلاع از نحوه انجام وظایفشان در مساجد دورهها و آموزشهای لازم را ببینند و با بهروز کردن امکانات مساجد، می توان زمینه حضور هرچه بیشتر همه اقشار از جمله بانوان را در مساجد فراهم کرد، این امکانات میتوانند هم در بخشهای فرهنگی و هم در بخش‌های سختافزاری باشد.

 

امام جماعت مسجد پیامبر اعظم (ص) افزود: از طرفی باید کسانی که در مساجد خدمت میکنند هم به دنبال دستیابی به نیازهای مادی خود نباشند و انگیزه خدمتشان در مساجد، انگیزهای معنوی و قربه الیالله باشد.

 

 

 

کد خبر 686206

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha