نقش دانشگاه و دانشجویان در دفاع مقدس

یکی از حوزه‌های تأثیرگذار در دوران 8 سال دفاع مقدس، دانشگاه و نقش آفرینی و بالندگی عنصر دانشجو بوده است.

خبرگزاری شبستان// بیرجند 

 

مهم ترین سرمایه یک کشور نیروی جوان آن کشور است که با استعدادترین آنها در مدرسه و دانشگاه مشغول به تحصیل هستند و برخورداری نیروهای رزمنده از چنین پشتوانه‌ای آثار و برکات زیادی در نحوه پیشبرد و مدیریت جنگ داشته است.

 

همه مردم ایران از همه اقشار در پیروزی و تداوم انقلاب ما نقش داشته اند ولی نقش و حضور جوانان ما به وی‍‍ژه جوانان دانشگاهی بسیار برجسته است چرا که در دفاع مقدس جوانان دانشگاهی نقش بسیار فعال و چشمگیر در فرماندهی جنگ بر عهده گرفته بودند فرماندهان مؤثر در سطوح بالای فرماندهی دفاع مقدس نشان از حضور جوانان مؤمن و با سواد دانشگاهی دارد.

 

از آنجا که دانشگاه به عنوان یکی از مراکز ایجاد حرکت و شکل‌دهی به تصورات و باورهای افکار عمومی هر جامعه‌ای بوده و حضرت امام خمینی(ره) نیز در پیشبرد نهضت الهی و پیروزی انقلاب اسلامی، همراهی کامل اقشار تحصیل کرده و دانشگاهی را به همراه داشت، لذا شیوه نگرش و مشارکت این نیروها در جنگ تحمیلی که مهم‌ترین چالش پس از پیروزی انقلاب تا آن مقطع بود و تمامیت ارضی کشور را نشانه رفته بود، بسیار مهم و حائز اهمیت بود.

 

حضور دانشجو و اقشار دانشگاهی در عرصه نبرد مستقیم با دشمن بعثی و نیز خلاقیت‌های آنان در مدیریت همه جانبه جنگ، تأثیر بسزائی در ناکارآمد ساختن ارتش تا دندان مسلح عراق و حامیان آن بر جای گذاشت و نتیجه این پیوند مقدس (همراهی بخش‌های عملیاتی و رزمی با مراکز علمی و دانشگاهی) این بود که سرانجام برای اولین بار ایران از یک نبرد طولانی و نابرابر سرافراز بیرون آمد؛ بدون این‌که حتی یک وجب از سرزمین‌اش در دست نیروهای دشمن باقی مانده باشد.

 

حضور اقشار دانشگاهی در عرصه جنگ تحمیلی در شرایطی بود که دانشگاه‌ها و مراکز علمی کشور با توجه به اهمیت و جایگاه حساس خود در جبهه مستقیم نبرد فرهنگی و فکری با دشمنان همه جانبه کشور قرار داشتند و گروه‌های مختلف با هدف بریدن انقلاب از پشتوانه فرهنگی و اعتقادی لازم دانشگاه‌ها را مورد هجمه سنگین خود قرار داده بودند.

 

چنانچه تأملی در وصیت‌نامه‌های شهدای دانشجو و دانشگاه‌ها و تعابیری که آنان در مورد حمایت از انقلاب و رهبری آنان و نیز اعتقاد راسخ آنان به راهی که در پیش گرفته بودند داشته باشیم، می‌بینیم که انتخاب آنان انتخابی تصادفی و از روی غلبه احساسات نبوده است.

 

شهدای دانشگاه و دانشجو رفتند، اما دغدغه‌ اصلی و مهم آنان چگونگی تداوم راه انقلاب اسلامی و بالندگی حرکتی بود که با محوریت و زحمات حضرت امام شکل گرفته بود. هر یک از ما که با عزیز شهیدی بخصوص از طبقه دانشگاه برخورد داشته باشیم، همواره جملاتی از آنان را در حافظه خود داریم که رسالت خطیر حفظ و صیانت از سنگرهای علمی و فکری جامعه چگونه توسط نسل انقلاب تداوم یافته و به تحقق خواهد رسید.

 

امروز پس از گذشت چند سال از دفاع مقدس ملت ما خاطره جان فشانی‌ها و ایثارگری‌های رزمندگان و شهدای خود را گرامی می‌دارد، این واقعیت بار دیگر خود را نشان می‌دهد که عرصه مبارزه امروز به همان میدانی کشیده شده است که عزیزان دانشجو و دانشگاهی شهید ما دغدغه آن را داشتند.

 

امروز نبرد فرهنگی، علمی و دانشگاهی و رسانه‌ای سازمان یافته از طرف دشمنان علیه انقلاب اسلامی طراحی و سازماندهی می‌شود که محیط‌های علمی و پژوهشی با به کارگیری اندیشه و توان خود باید برای مقابله شایسته علمی با آن آماده شوند.

 

از سوی دیگر، دستاورد مهم جوانان غیور این سرزمین در دستیابی به فناوری مهم دانش هسته‌ای و غنی‌سازی اورانیوم در کشور که از تکنولوژی‌های نوین و برتر این روزگار می‌باشد، توسط همان جوانانی به ثمر رسیده است که پس از فارغ شدن از جنگ توان خود را در عرصه فناوری بسیج نموده‌اند.

 

آنچه در جمع‌بندی این گفتار می‌توان عنوان کرد، این است که اهداف مهم نهضت امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی در صدور ارزش‌ها به کشورهای مختلف تحقق یافته و اکنون جمهوری اسلامی ایران در سایه الطاف خداوند متعال به قدرت و بازیگر مهمی در تحولات منطقه و جهان تبدیل شده است.

 

آنچه مشخص است، نهادینه ساختن این وضعیت و قدرت به دست آمده و استمرار آن باز هم به نقش آفرینی و تلاش همه ملت بخصوص طبقه تحصیل کرده و دانشگاهی نیاز دارد.

 

اکنون، دانشجوی مسلمان باید همان احساسی را داشته باشد که همرزمان و شهیدان دانشگاهش در طول هشت سال دوران دفاع مقدس داشتند.

 

باید به این جمله امام توجه کند که همزمان با آمادگی همه جانبه دفاع از منافع ملی و اسلامی کشور سلاح رزمش از مسلسل به قلم تبدیل شده است و باید که با جدیت تمام، قلمش و توان همه جانبه علمی و تخصص خود را در خدمت حفاظت از کیان و اقتدار سرزمین‌اش قرار دهد.


دانشگاه در اداره دفاع مقدس از بعد پشتیبانی و ارائه طرح‌هایی که برای اداره دفاع مقدس لازم بود حضور منحصر به فردی داشت.


*رسالت و مسئولیت دانشجویان در حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس

مهم ترین سرمایه یک کشور نیروی جوان آن کشور است که با استعدادترین آنها در مدرسه و دانشگاه مشغول به تحصیل هستند و برای هر نظام و کشور مهم است که این طیف سنی از جوانان کشورش با چه روحیه و فرهنگی بزرگ می شوند.

 

آشنایی و پذیرش فرهنگ دفاع مقدس، فرهنگ جهاد مقاومت و ایثار از طرف نوجوانان و جوانان مهم است و به این معنی که این فرهنگ جزء هویت آنان شود و در رفتار، افکار و اندیشه آنان متجلی شود و از طرفی این قشر در انتقال این فرهنگ هم بسیار مؤثر هستند.

 

کشور ما به لحاظ منحصر به فرد بودنش از لحاظ آرمانی و عقیدتی دشمنان زیادی داشته و در آینده هم خواهد داشت بنابراین ما نیاز داریم که نوجوان و جوان ما به این فرهنگ عمیقاً آشنا شوند تا بتواند از انقلاب، نظام جمهوری اسلامی و آرمان های بلند حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری به موقع دفاع کنند.


منابع:

1- پایگاه اطلاع رسانی دانشجو نیوز
2- خبرگزاری فارس

 

 

نگارنده : زهرا رجائی مقدم

 

 پایان پیام/

کد خبر 68706

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha