به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی معاونت فرهنگی قوه قضاییه، حجت الاسلام صادقی، معاون فرهنگی قوه قضاییه در همایش سراسری معاونین فرهنگی دادگستریهای سراسر کشور گفت: خداوند متعال دو فرمان مهم اجتماعی را به انسان داده است که آن دو فرمان عدل و احسان هستند و قوه قضاییه نیز ملزم است تا به هر دوی آنها بپردازد.
معاون فرهنگی قوه قضاییه با اشاره به روایات متعدد در خصوص برقراری عدل در جامعه اظهار کرد: امام علی (ع) در این زمینه تاکیدات فراوانی در خصوص اجرای عدالت داشته اند. حتی در فرمایش رسول گرامی اسلام نیز آمده است "اصل زمین و آسمان به عدل قیام کرده و به پا خواسته است." حضرت فاطمه (س) نیز در خطابه مهم خود درباره عدل می فرماید "خداوند عدل را برای آرامش قلوب قرار داده است."
وی با بیان اینکه برقراری عدل زمانی موثر خواهد بود که مایه آرامش دلها باشد تصریح کرد: این آرامش زمانی تحقق می یابد که اجرای عدالت احساس شود و تا احساسی در این زمینه نباشد آرامشی حاصل نخواهد شد به عبارتی اگر عدالت باشد ولی احساس نشود مایه آرامش نخواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه بالابردن احساس عدالت یکی از وظایف مهم معاونت فرهنگی در قوه قضاییه است گفت: این امر تحقق نمی یابد مگر آنکه همراه با احسان باشد که اتفاقا در قرآن هم بسیار بر آن تاکید شده و خداوند متعال هم بارها به عدل و احسان فرمان داده است.
حجت الاسلام صادقی افزود: احسان به نوعی مکمل عدالت است و بدون احسان، جامعه به عدالت واقعی نمیرسد و باید عدالت را با حسن و زیبایی اش برقرار کرد؛ لذا باید تحقق عدالت را با محسناتش وظیفه خود بدانیم و کاری کنیم که این زیباییهای عدالت دیده شود و موضوع احسان در دستگاه قضایی ارتقاء یابد.
وی با اشاره به وجود ضعف ها و کاستی های که در این زمینه وجود دارد خاطرنشان کرد: نباید به بهانه نداشتن وقت یا کمبود بودجه و نیروی انسانی این مسئله به تعویق بیافتد بلکه باید نسبت به گذشته بیشتر توجه داشته باشیم تا مبحث احسان در دستگاه قضایی ارتقا یابد.
معاون فرهنگی قوه قضاییه گفت: باید ضمن قاطعیت در اجرای عدالت، در مهربانی نیز شجاعت داشته باشیم. به همین دلیل است که به قضات تاکید شده است تا اجرای عدالت در بدنه دستگاه احساس شود و عدل و احسان هر دو با هم اجرایی شوند.
وی ادامه داد: تمام دستوراتی که در آداب قضاوت وجود دارد تنها در اجرای عدالت نیست بلکه در احساس عدالت نیز بیان شده است. قاضی و کارمند نیز باید به دنبال این باشند تا عدل و احسان را در کنار یکدیگر اجرایی کنند.
حجت الاسلام صادقی در پایان از معاونین فرهنگی خواست تا تمام تلاش خود را صرف امور فرهنگی کنند تا عدل و احسان به صورت همزمان در دستگاه قضایی ارتقا یابد در غیر اینصورت با وجود بودجه مناسب و امکانات لازم، تا زمانی که عزم جدی در این زمینه وجود نداشته باشد نمی توان به نتیجه مطلوب رسید.
وی تاکید کرد: باید ساختار ارائه پاداش و ارتقاء اداری افراد متناسب با این موارد اصلاح شود و گرچه این مسئله زمان طولانی را می طلبد ولی باید با جدیت این مسیر را دنبال کرد. سلام کردن، لبخند زدن، خوشرویی، احترام به ارباب رجوع همه اینها از موارد احسان کردن است که باید در بین همکاران نهادینه شود.
نظر شما