خبرگزاری شبستان: مساجد در کشور ایران اسلامی نقش کلیدی و کاربردی در همه زمینه ها داشته و دارند و باید برای شناسایی و استفاده همه جانبه از کارکردهای مختلف آن برنامه ریزی کرد و به پیشینه و گذشته آنان توجه خاص داشت.
مسجد در زمان جنگ مهمترین و اصلی ترین پایگاه محسوب می شد. مساجد همواره محل آموزش، نام نویسی، اعزام و حتی معراج شهدا بودند. در همین راستا خبرگزاری شبستان همزمان با فرا رسیدن سالگرد دفاع مقدس معرفی مساجد محوری در امر اعزام نیروها، آموزش و تربیت و رشد جوانان ایران اسلامی را در دستور کار دارد تا قطره ای از دریای بیکران از زندگی انگشت شماری از افراد بیشمار و سیل خروشان انسان های مبارز، شجاع و نستوه فرزندان خمینی(ره) در دوران جنگ تحمیلی را بازخوانی کند.
مسجد حجازی اهواز یکی از مساجد و پایگاه اصلی مقاومت در زمان انقلاب و جنگ بوده است و مردان بسیاری در دامن این مسجد پرورش یافته و به اوج معنویت دست یافته اند که بیش از 60 شهید هدیه این مسجد به ساحت اسلام است.
عبدالحسین اسکندری، جانباز 55 درصد دفاع مقدس و یکی از فعالان مسجد حجازی با اشاره به پیشینه فعالیت های این مسجد به خبرنگار شبستان گفت: مسجد حجازی مکان تربیت و پرورش مردان و زنان انقلابی است و موسی اسکندری، یکی از شهدای این مسجد در دوران جنگ نقش کلیدی و اساسی در احیای ارزش های اسلامی ایفا کرد.
وی افزود: به عنوان نمونه در ظهر عاشورا سال 60 جمعیت عزاداران مسجد حجازی پس از بازگشت از مراسم عزاداری در حال انجام مراسم وداع بودند و بر سر و سینه خود می زنند که ناگاه اذان ظهر از بلندگوی مسجد پخش شد، جمعیت عزادار بی توجه به پخش اذان به کار خود ادامه دادند که در این هنگام موسی اسکندری خود را به میان جمعیت رساند و فریاد برآورد که هنگام نماز است و مهمتر از عزاداری اقامه نماز است که امام حسین (ع) به خاطر آن به شهادت رسید. وی این قدر این مطلب را تکرار کرد تا جمعیت دست از عزاداری کشید و همگی به نماز جماعت ایستادند و پس از آن زمان همواره ظهر عاشورا نماز به جماعت در مسجد اقامه می شد.
کودکان تربیت شده لشکر قدس، رزمندگی در جبهه ها را پیشه خود کردند
این جانباز دفاع مقدس بیان کرد: یکی از برنامه های مسجد حجازی قبل از انقلاب، ایجاد لشکر قدس برای نونهالان بود. اعضای لشکر قدس در زمینه های دینی، اعتقادی، قرآنی و تربیتی آموزش می دیدند.
اسکندری با اشاره به سایر برنامه ها لشکر قدس یادآور شد: در زمان جنگ، همین کودکان، رزمندگان جبهه های حق علیه باطل بودند و شهدایی همچون شهیدان بازاری، حبیب سیفی و رضا پیمانی نوجوانی 16 و 17 ساله بودند که در لشکر قدس تربیت و پرورش یافتند.
وی گفت: به علت ممنوعیت برگزاری جلسات مذهبی در مساجد و هیئات، بسیاری از جلسات قرآنی و دینی در منازل برگزار می شد و نیز تکثیر اعلامیه ها، پوسترهایی مذهبی در زمان انقلاب در خانه های مردم انقلابی منطقه که نزدیک مسجد حجازی بود، برگزار می شد.
این جانباز با اشاره به فعالیت های دیگر شهید موسی اسکندری بلافاصله بعد از پیروزی انقلاب اسلامی یادآور شد: این شهید با مراجعه به آیت الله جزایری از علمای وقت به تشریح لزوم ایجاد شورای هماهنگی مساجد پرداخت و آیت الله جزایری این تصمیم را پذیرفت و همکاری لازم در این ارتباط را مبذول داشت.
تشکیل شورای هماهنگی مساجد از ابتکارات شهید موسی اسکندری
اسکندری یکی از بهترین فعالیت های شورای هماهنگی مساجد را تربیت نیرو و برنامه ریزی خاص برای مساجد در زمینه های دینی، هنری و اخلاقی دانست و گفت: شهید اسکندری در این راه تلاش های فراوانی انجام داد که از آن جمله می توان به آموزش های قرآنی شامل، حفظ، روخوانی و روانخوانی، فیلمبرداری و عکاسی اشاره کرد.
وی ادامه داد: با شروع جنگ آیت الله جزایری ضمن حضور در جبهه، جلسات دروس حوزوی را نیز ادامه داد، طلاب روحانی همواره در کنار جنگ و دفاع از اسلام و ایران و انقلاب از آموختن علم نیر غافل نمی شدند.
این جانباز دفاع مقدس در معرفی دیگر شهدای مسجد حجازی اهواز بیان کرد: احمد رستگار، خبرنگار صداوسیما، احمد رشیدپور، مهدی اسکندری، محمد علی ملک زاده، محسن غلامی، عباس و حسن بنیانیان و برادران روحانی عبدالرحمان لونگ باف، قاسم قیشاسی و شهدای مفقودالاثر رضا پیمانی، بازاری و حبیب سیفی از جمله بچه های مسجد حجازی هستند که در دوران دفاع مقدس به درجه رفیع شهادت نائل شدند.
وی با اشاره به نمونه ای از دست نوشته های شهید موسی اسکندری یادآور شد: این شهید در دست نوشته هایش نوشته است: "چه کاری برای خدا کرده ای؟ هیچ گرسنه ای را سیر و تشنه ای را سیراب کرده ای؟ عالم و دانشمندی را احترام کرده ای؟ حق مظلومی را گرفته ای؟"
اسکندری شهید موسی اسکندری را مظهر مردانگی و شجاعت و ایثار دانست که همواره پلی ارتباطی برای جذب نسل جوان بین زمین و آسمان بود و یادآور شد: این شهید بزرگوار، بسیجی دلاور بود که همیشه در صحنه حضور داشت وقتی داخل شهر بود به پاسداری، نگهبانی، شرکت در مانورها، آموزش های دفاعی می پرداخت و یا در سنگر مقدس جبهه خدمت می کرد.
شهید موسی اسکندری سال 1337 در روستای شکاریه اهواز متولد شد. دوران کودکی و نوجوانی تا شهادت همواره در مسجد حضوری فعال داشت و همواره فردی تلاش گر و مجاهد و مبارز در راه خدا و اسلام و عامل حرکت و تکاپوی مبارزان راه حق در مسجد و جبهه های جنگ بود.
حجتالاسلام محسن اسکندری، برادر شهید اسکندری نیز درباره فعالیت های انقلابی برادر شهیدش در این مسجد به خبرنگار شبستان گفت: برادرم قبل از پیروزی انقلاب در تظاهرات علیه نظام ستمشاهی شرکت و حضوری فعال داشت. از خدمات وی به مساجد می توان به تشکیل شورای هماهنگی مساجد اهواز، تشکیل لشکر قدس و تربیت شهدای مسجدی یاد کرد.
وی با اشاره به اینکه شهید اسکندری از تربیت قرآنی و دینی نسل جوان و نوجوان غافل نبود و همواره به تربیتی دینی آنها اهمیت می داد، اذعان کرد: موسی اسکندری علاوه بر فرماندهی نظامی، رییس ستاد لشکر 7 ولیعصر (عج ) در زمان جنگ بود. وی در عملیات کربلای چهار سال 65 مفقود شد و بعد از 10 سال در زمستان 75 پیکرش به وطن مقدس رجعت کرد.
ابراهیم زبیری، عضو هیئت امنای مسجد حجازی نیز در معرفی بخش های مختلف مسجد، زمان احداث بنای اولیه مسجد حجازی را سال 1321 عنوان کرد و به خبرنگار شبستان گفت: هزینه خرید زمین مسجد حجازی را خانواده دهقانی پرداخت کردند و به همت بیدگلی، مؤذنزاده و زرگر مسجد حجازی ساخته شد.
وی افزود: مساحت مسجد حجازی 720 متر مساحت دارد و کتابخانه قدیمی این مسجد به همت بچههای انقلاب در اوایل سال 57 ساخته شد. کتابخانه مسجد با 700 جلد کتاب در زمینه اقتصادی، قرآنی و ادبیات فعالیت خود را آغاز کرد اما متاسفانه کتابخانه در دوران جنگ تخریب شد و پس از آن هم اقدامی برای بازسازی مسجد انجام نشد.
زبیری از تربیت 40 طلبه به همت حوزه علمیه همجوار مسجد خبر داد و با اشاره به فعالیت کانون فرهنگی و هنری مسجد در جوار این مسجد بیان کرد: دورههای آموزشی مختلف شامل قرآن، احکام، مباحث دینی و اخلاقی، اردوها و فعالیتهای ورزشی و هنری به صورت مستمر در کانون برگزار میشود.
وی یادآور شد: دیدار از خانوادههای شهدا، برپایی جلسات سخنرانی و وعظ نیز به همت هیئت امنای مسجد برگزار می شود.
پایان پیام/
نظر شما