به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام حسن روحانی، رییس جمهور در پنجاه و هفتمین مجمع سالیانه بانک مرکزی با اشاره به اینکه بانکها برای آینده و رفاه ملت تصمیم ساز و نقش آفرینند، گفت: سیاستهای دولت یازدهم و اقدامات بانک مرکزی، بر مبنای شاخص های اقتصادی موفق بود. با نظارت و شفافیت به هدف بزرگ تورم تک رقمی دست یافتیم.
وی رشد، اشتغال و سرمایه گذاری را سه شاخص های تورم عنوان کرد و گفت: در اشتغال رقم افرادی که شاغل هستند در 4 سال گذشته از 21.3 میلیون شاغل به 23.3 تبدیل شده است یعنی 2 میلیون اشتغال ثابت ما افزایش یافته و سالانه 500 هزار شغل خالص ایجاد کرده ایم. وقتی به اشتغال می رسیم بانک های ما نقش اساسی دارند هم در صنعت و هم در کشاورزی و هم در خرید محصول کشاورزی و هم در زمینه طرح های مهم اشتغالی که پیش رو داریم.
روحانی با اشاره به اینکه ما طرح های بسیار خوب در حوزه اشتغال در پیش رو داریم که در شورای عالی اشتغال به تصویب رساندیم، گفت: پیش بینی ما این است که در بخش ساختمان 280 هزار اشتغال ایجاد خواهیم کرد که رقم بسیار بالایی است. در طرح هایی که برای بازآفرینی محلات و شهرها داریم تصمیم گرفتیم که ساخت 200 هزار واحد مسکونی را آغاز کنیم.
وی ادامه داد: دولت نمی خواهد خانه و مسکن بسازد و قرار است که تسهیلات را در اختیار بگذارد و در قدم اول زمین را در اختیار توسعه گر می گذاریم؛ بانک ها تسهیلات را در اختیار او می گذارند و بخش های زیربنایی را از بودجه خودشان اختصاص می دهند و مردم آن محله در خانه های جدید سکنی می گیرند و زندگی آنها آرامش بیشتری خواهد داشت و اگر زلزله ای بیاید اطمینان بیشتری به ساختمان جدید دارند و ارزش پولی و مالی جدیدشان افزایش می یابد. در کنار این به خانه اولی هایی که می خواهند این خانه ها را بخرند تسهیلات ویژه می دهیم.
رییس جمهور با اشاره به اینکه تسهیلات خرید منزل برای خانه اولی ها در این طرح 6 درصد خواهد بود، تصریح کرد: این یک مشوق و رفاه بزرگی برای خانه اولی هاست. ضمن اینکه دولت همه تسهیلات را فراهم می کند خودش هم وارد ساخت و ساز نمی شود.
وی با بیان اینکه بانک ها در سایر طرح ها هم نقش دارند، افزود: وقتی از تولید، اشتغال و رشد اقتصادی صحبت می کنیم پایه اساسی آن بانک ها هستند. نامهربانی های زیادی علیه بانک ها و مدیران بانک ها اخیرا صورت گرفته و من نمی گویم که ایرادی نیست؛ در گوشه و کنار بانک ها شاید ایرادی باشد اما اگر بانک ها نبودند رشد اقتصادی نداشتیم.
روحانی اظهار کرد: بانک های ما در تلاش برای رابطه با بانک های خارجی و عامل و رابطه های کارگزاری هستند اما هنوز شرایط مطلوب نیست. دولت مصمم است که این مسیر ادامه یابد. دنیا باید اعتمادش را نسبت به بانک های ما بیشتر کند. مساله سرمایه بانک ها یکی از مواردی است که این اطمینان را افزایش می دهد و کفایت سرمایه و انضباط در بانک ها و ترازنامه شفاف هم از عوامل دیگر برای تسریع این اعتماد است.
وی با اشاره به سه لایحه برای مبارزه با پولشویی و مسائل مالی تروریسم و اصلاحاتی که در این زمینه به مجلس ارایه شده است، گفت: تصویب آن به نگاه جهانی به بانک های ما و روند مالی و پولی کمک می کند.
روحانی خطاب به مسئولان بانک مرکزی گفت: من از بانک مرکزی می خواهم نظارت خود را بر همه بانک ها و موسسات افزایش دهد و بانک ها و موسسات با شفافیت کار کنند و شفافیت به نفع همه ماست و نفع بلند مدت در شفافیت است. پولی که در اختیار شما است امانت مردم است و باید بهترین بهره برداری را از این پول انجام دهیم بانک های ما هم باید مدرن باشند و هم اسلامی باشندو الا بانک رفاقتی یک بانک خوبی نمی تواند باشد. از سویی دیگر بانک های ما باید مدرن باشند و اگر لوایح را تصویب کنیم و مدرن شویم قطعا در لیست اقدام مالی جایگاه مان رشد خواهد کرد. البته الان از عدد 7 به 5 رسیده ایم و با هر معیاری که بسنجیم وضع بانک های ما از دیروز بهتر است.
رییس جمهور تاکید کرد: نمی شود در دنیای امروز بدون ارتباط با جهان کار بانکی مناسبی انجام داد و اگر می خواهید از منابع مالی دنیا استفاده کنید باید بانک های دنیا به بانک های ما اعتماد داشته باشند و اعتماد بانک ها به هم و اعتماد بانک مرکزی به بانک ها و اعتماد بانک ها به بانک مرکزی کمک می کند که مشکل ما حل شود.
وی با اشاره به اینکه امروز دولت با دو قوه دیگر و بانک مرکزی توانست از مشکل موسسات غیر مجاز عبور کند، ادامه داد: موسساتی وجود داشت که مردم را به دام می انداختند و تشویق می کردند با سود و بهره بیشتر سپرده گذاری کنند و از سویی به مردم بدهکار می شدند و نهایتا وضعی که ایجاد شد را دیدیم و چقدر مردم و دولت را گرفتار کردند و وقت قوا را گرفتند. نمایندگان سه قوه تا به امروز این مشکل را حل کرده اند و در گزارش مجمع تشخیص مصلحت نظام در حساب های مالی 95، بانک مرکزی نزدیک به 20 هزار میلیارد تومان اعتبار برای نجات وضع موسسات غیر مجاز در نظر گرفته است و این کار کمی نیست و باید آن را برای مردم و کسانی که بی گناه گرفتار شده اند توضیح دهیم.
روحانی افزود: افراد بر مبنای تامین زندگی در این موسسات سپرده گذاری کرده اند و نمی دانستند که پشت پرده چیست؟ بانک مرکزی ما با نظارت دقیقش نباید اجازه دهد چنین مشکلاتی باز هم ایجاد شود.
وی تاسیس موسسات غیر مجاز را مربوط به دهه هشتاد دانست و تاکید کرد: تاسیس این موسسات مربوط به دولت یازدهم و دوازدهم نیست و بارش به دوش دولت های یازدهم و دوازدهم افتاده است و چون موسسات و بانک های ما پرهزینه هستند و غیر شفاف عمل کردیم این مشکلات ایجاد شد. چرا یک بانک در یک خیابان این همه شعبه دارد؟ هیچ جای دنیا این همه شعبه وجود ندارد. بانکها چرا اینهمه ساختمان گرانقیمت دارند و چرا پول مردم را حبس کرده اند. چقدر شعبه ما نیاز داریم؟
رییس جمهور با بیان اینکه در خارج از کشور برای رسیدن به شعبه دوم یک بانک باید با مترو و تاکسی رفت و آمد کرد اما در ایران شعبه ها به هم نزدیک هستند، گفت: بنگاه داری در بانک های ما رواج یافته اند. مگر بانک باید بنگاه دار باشد؟ در حال حاضر ما مداوم به وزیر اقتصاد و دارایی اصرار داریم که بانک های دولتی اموالی که نیاز ندارند را بفروشند و بانک های خصوصی هم باید این کار را انجام دهند. باید از پولی که از مردم می گیریم عادلانه به آنها تسهیلات دهیم در حالیکه بانکها هرچه پول می گیرند به موسسه و بنگاه خودشان می دهند و دیگر وقت ندارند به موسسات و بنگاه های دیگر و مردم این پول را به صورت تسهیلات پرداخت کنند.
روحانی تاکید کرد: باید این پول ها آزاد شود و آرزوی همه ما باید رشد اقتصادی باشد. باید دست به دست هم دهیم و به این امر برسیم. در سال آینده باید بانک مرکزی تلاش کند که بتوانیم شرایط تورم مناسبی داشته باشیم و رشد اقتصادی ما مناسب باشد.
وی با اشاره به اینکه 6 ماهه اول امسال 6 درصد بدون نفت است و تا پایان سال هم این وضع ادامه خواهد داشت، گفت: باید شفافیت همه بانک ها را در ترازنامه هایشان لحاظ کنیم. فشار را به بانک مرکزی کم کنیم. بانک ها از بانک مرکزی برداشت بیشتر می کنند و رشد پایه پولی را موجب می شوند و هزاران عوارض دیگر ایجاد می شود. آن هایی که انضباط بیشتر دارند باید بیشتر از بانک مرکزی استفاده کنند تا به نقطه مطلوب ما در بانکداری برسیم.
رییس جمهور با تاکید بر لزوم خارج شدن بانک ها از بنگاه داری گفت: بانکها سرمایه های منجمد را در مسیر تولید به کار بیاندازند و در اختیار بخش های اقتصادی کشور قرار دهند و همکاری بین بانک مرکزی و بانک ها ادامه یابد و ارتباطمان با بانک های جهانی را رشد دهیم.
روحانی افزود: امروز سرمایه گذاری خارجی از گذشته بیشتر شده و وضع فاینانس بهتر شده و بانک مرکزی باید از این فاینانس استفاده کند و احتیاط بیش از حد خوب نیست و باید بتوانیم ظرف 6 ماه و یک سال از این فاینانس ها استفاده کنیم تا شرایط بهتری برای اقتصاد پیش بیاید. مردم می توانند هم به آینده اقتصاد کشور امیدوارتر باشند و هم به آن اطمینان داشته باشند و بانک مرکزی یکی از وظایفش این است که آینده را برای مردم روشن تر نشان دهد و بانک مرکزی با انجام دو یا سه ایده از 19 ایده خود شرایط را بهتر کرد و باید تمام این 19 مورد را انجام دهد.
وی با اشاره به اینکه بانک مرکزی باید به مردم قول دهد که تورم سال آینده تک رقمی است و وضع ارز روشن شود، خاطرنشان کرد: مردم اگر به آینده روشن امیدوار باشند این مساله دلهره ها را ازبین خواهد برد و ناآرامی بازار را ازبین خواهد برد و ما به بهترین سرمایه اقتصاد یعنی ثبات دست خواهیم یافت. از همه بانک ها تشکر می کنیم و از آن ها می خواهیم با فعالیت بیشتر برای سال آینده یعنی تولید بیشتر و تورم کمتر آماده شوند.
نظر شما