به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از سنندج، مدیر نشر گوتار در این نشست تخصصی با بیان اینکه زبان کوردی دومین زبان پرتیراژ در ایران است، اظهار کرد: مخاطب شناسی یکی از مهمترین اصول کاری در حوزه نشر است.
رضا شجیعی ادامه داد: نشر به زبان کوردی در مقایسه با نشر به زبان فارسی با موانع بیشتری روبروست، و مسائلی چون طولانی بودن زمان اخذ مجوز و محدود بودن گستره توزیع کتاب های کوردی از جمله موانع پیش روی حوزه نشر در زبان کوردی است.
وی با اشاره به مشکل توزیع کتاب در ایران گفت: در مقوله توزیع کتاب در ایران مشکلات عدیده ای وجود دارد و از آنجایی که توزیع کتاب در مناطق کردنشین به نسبت دیگر استان ها با مشکلات بیشتر روبه رو است ما هنوز هم خودمان چهره به چهره کتاب ها را به کتاب فروشی های شهرهای کردنشین در ایران می رسانیم.
مدیر نشر گوتار درباره حجم نشر کتاب به زبان کردی گفت: خوشبختانه نوشتن به زبان کردی رونق بسیار خوبی در ایران یافته است، در حال حاضر بعد از زبان فارسی، زبان کردی دومین زبانی است که بیشترین نوشتار را داراست و کتاب با آن نشر می شود، حتی به جرات می توانم بگویم که در گذشته مرکز ثقل نوشتن اقلیم کردستان بود اما در حال حاضر این مرکز ثقل به کردستان ایران منتقل شده است و حجم نوآوری و نوشتن شعر و داستان و مقالات به زبان کردی در کردستان ایران بیشتر است.
شاعر و نویسنده مطرح کشور نیز در این نشست تخصصی با بیان اینکه همه ناشران دنبال کتاب خوب و پرفروش هستند، اظهار کرد: مشکلاتی همچون هزینه بالای کاغذ و پایین بودن سرانه مطالعه ناشران را با مشکلات عدیده ای مواجهه کرده است.
اسماعیل آذر، یکی از راهکارهای توسعه صنعت نشر را تخصصی شدن ناشران عنوان کرد و افزود: ناشران ما باید با نیازسنجی به این سطح برسند که چه کتابی، برای چه مقطع سنی و در چه حوزه ای در راستای نیاز مخاطب است را نشر دهند و برای موفقیت در این حوزه باید تخصصی کار کردن را شروع کنیم.
دکتر حامد قادرزاده، استاد دانشگاه کردستان نیز در ادامه این نشست عنوان کرد: اقتصاد علم انتخاب است و اگر بخواهیم در خصوص اقتصاد نشر صحبت کنیم باید بدانیم یک کتاب چه اندازه در راستای نیاز مخاطب و تقاضای بازار است.
وی رعایت مالکیت معنوی کپی رایت را از شاخص های صنعت نشر دانست و افزود: نشر برای کاهش شکاف و افزایش ارتباطات بین انسان هاست که اگر هر انسانی قانون کپی رایت را رعایت کند می تواند تا اندازه ای به اقتصاد کمک کند.
این استاد دانشگاه با تقسیم بندی اقتصاد کتاب بیان کرد: یک کتاب باید برای نویسنده، ناشر و خواننده منفعت داشته باشد تا بتوان آن را کتاب اقتصادی نامید و اگر یک نویسنده کتابی در جهت نیاز جامعه تالیف کند خودبخود موجب توسعه اشتغالزایی و بالا رفتن اقتصاد حوزه کتاب می شود.
قادرزاده، با تاکید بر توجه به اقتصاد نشر در تالیف کتاب اذعان کرد: فرایند و مسیر توسعه اقتصاد نشر زمانی به چشم می آید که هم ناشرین و هم نویسندگان ضرر نبینند و رقابت در بازار نیز ایجاد شود.
وی خاطر نشان کرد: باید میزان چاپ در هر کتاب آنقدر تعریف شود که یک کتاب چندین سال بر روی قفسه کتابفروشی ها نماند و برای اقتصادی کردن این موضوع تولید کتاب دو زبانه می تواند راهگشا باشد.
نظر شما