خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: اسفند که از راه می سرد، کم کم صدای نفس های پرطراوت زمین را می شنویم که خود را برای بهاری دیگر آماده می کند. این روزها، روزهای نظافت است، روزهایی که مردم تلاش می کنند تا گرد و غبار را از سر و روی خانه بزدایند و با پاکی و تمیزی بیشتر به استقبال بهار بروند.
این روزها با نزدیک شدن به سال جدید، یکی از مراسمی که در تمام شهر و روستاها رونق زیادی دارد، «خانه تکانی» است؛ زدودن گرد و غبار، شستن فرش ها و پرده ها و ... از مهمترین کارهایی هستند که برای پاکیزه شدن منازل انجام می شوند.
در آخرین ماه شمسی، با عبور از کوچه پس کوچه های شهر، هنوز خانواده هایی را می توان مشاهده کرد که علی رغم کمبود منابع آبی، شستن فرش با آب شرب را برای استقبال از بهار و خانه تکانی انتخاب می کنند.
متاسفانه در این وضعیت بحرانی آب و کاهش بارندگی ها در استان خراسان جنوبی، شیرینی رسم خانه تکانی با اسراف منابع آبی، به کام تمامی مردم تلخ می شود.
شست و شوی فرش در منزل؛ بارزترین جلوه اسراف
شستن فرش در منزل، یکی از بارزترین جلوه های اسراف آب است که در آخرین روزهای اسفندماه، بیشتر به چشم می خورد. آبی که به دنبال شستن فرش در کوچه پس کوچه های شهر به جریان می افتد، جلوه ای نازیبا در مقابل دید هر رهگذری قرار می دهد.
یکی از بانوان بیرجندی مشغول شستن فرش های خود در مقابل درب منزل است، با اشاره به اینکه همسرش، کارگر سرگذر است، به خبرنگار شبستان می گوید: هزینه شست و شوی فرش در قالیشویی بسیار زیاد است و پرداخت آن از توان ما خارج است.
وی که شستن یک فرش در منزل را بسیار مطمئن تر از قالیشویی می داند، ادامه می دهد: در برخی از اوقات، شاهد بوده ایم که قالیشویی فرش دوستان و بستگان را پاره تحویل داده است که این موضوع هم باعث می شود که به فرش شویی اطمینان نکنیم.
این بانوی بیرجندی از کمبود منابع آب شرب دراستان خراسان جنوبی به خوبی آگاه است اما هیچ راهکاری در آستانه سال جدید برای خانه تکانی جز استفاده از آب شرب شهری نمی داند!
مردم مراقب منابع آبی باشند
محمد عبداللهی اما نظری مخالف دارد و با بیان اینکه منابع آب شرب استان خراسان جنوبی به دلیل کمبود بارندگی ها، در خطر است، ادامه می دهد: مردم اگر بدانند شاید در ۱۰ سال آینده با بحران آب شرب روبرو خواهیم بود، هیچ گاه از آب شرب برای خانه تکانی استفاده نمی کردند.
وی معتقد است طرح انتقال آب از دریای عمان به خراسان جنوبی کاری نشدنی است بنابراین مردم خود باید مراقب سفره های آب زیرزمینی باشند و با مخلوط کردن منابع آبی با شوینده های شیمیایی، در نگهداری از آن دقت کنند.
زیبا مسلم دوست هم که امسال برای خانه تکانی خود و شستن فرش ها به قالیشویی اعتماد کرده است، ادامه می دهد: شستن یک فرش درمنزل با آب شرب ۴۵ دقیقه طول می کشد به همین دلیل، برای جلوگیری از اسراف و کمک به جوانانی که در این مراکز مشغول به کار هستند، فرش های خود را به قالی شویی تحویل داده ام.
وی می افزاید: کارگران روز مزد زیادی در یک ماه مانده به سال جدید، در این مراکز کار می کنند تا در شب عید، لقمه نان حلالی بر سر سفره خانواده خود ببرند بنابراین، تحویل فرش ها به قالیشویی به نوعی کمک به همنوع محسوب می شود.
نسبت به اسراف آب حساس باشیم
حجت الاسلام علیرضا نخعی پور معاون فرهنگی حوزه علمیه خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند اظهار داشت: همه ساله در آستانه سال جدید، به ویژه در نیمه دوم اسفندماه، مردم بر اساس یک رسم دیرینه، مشغول خانه تکانی می شوند.
وی با اشاره به حدیث «پایه های اسلام بر نظافت گذاشته شده است»، افزود: این نظافت هم می تواند نظافت ظاهری و هم باطنی باشد ولی جلوه نظافت، نظافت ظاهری است.
حجت الاسلام نخعی پور با بیان اینکه شستن فرش ها و پتوها در آستانه سال جدید در رسم خانه تکانی برای استقبال از بهار انجام می شود، گفت: در هر اقدامی که در ایام فرارسیدن سال جدید در خانه تکانی انجام می شود باید به بحث «آب» حساس باشیم چرا که در سالهای اخیر با خشکسالی های پیاپی، عدم بارندگی و پایین رفتن سطح آب با مشکلاتی در زمینه آب مواجه شده ایم.
وی با تاکید بر اینکه باید مراقب باشیم که در کنار امر پسندیده و خوب خانه تکانی، به اسراف آب گرفتار نشویم، اظهار داشت: همانگونه در اسلام برای وضو گرفتن که یک امر واجب است، از اسراف نهی شده ایم، برای خانه تکانی که یک امر مستحب است به صورت ویژه تر باید از اسراف آب پرهیز کنیم.
وی همچنین به ایجاد روان آب در برخی از کوچه ها در ایام عید اشاره کرد و گفت: این موضوع نه تنها منظره خوبی برای شهر و شهروندان و مسافران و گردشگران ندارد بلکه به مباحث حق الناس نیز باید به صورت دقیق، توجه کنیم.
وی بر استفاده از راهکارهایی که منجر به کاهش مصرف آب می شود از جمله شیرهای کاهنده آب اشاره کرد و ادامه داد: استفاده از ظرفیت فرش شویی ها برای شستن فرش منازل، از دیگر راهکارهایی است که در کاهش مصرف آب تاثیر ویژه ای دارد چرا که این مراکز، راهکارهای صرفه جویی در مصرف آب را می دانند.
حجت الاسلام نخعی پور یادآور شد: باید تلاش کنیم که شیرینی خانه تکانی که منجر به هم افزایی و همگرایی بین اعضای خانواده می شود، آن را با تلخی اسراف آمیخته نکنیم.
تامین آب بیرجند از ۳۵ حلقه چاه
سیدعلی هاشم ابادی مدیرامور آب و فاضلاب بیرجند هم در گفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به اینکه برای تامین آب شرب بیرجند ۳۵ حلقه چاه آب شرب (در چهار دشت) داریم که ۸۵۰ لیتر بر ثانیه آب تولید کرده و با خط انتقال ۱۵۰ کیلومتر وارد مخازن شهر بیرجند می شود، افزود: در شهر بیرجند ۶ باب مخزن ذخیره به ظرفیت ۴۰ هزار مترمکعب داریم که با ۶۰۰ کیلومتر شبکه توزیع به دست مشترکین می رسد.
وی ادامه داد: در طول سال در چند نوبت از جمله فصل تابستان، ماه مبارک رمضان و اسفندماه، پیک مصرف آب داریم.
هاشم آبادی با بیان اینکه ۷۷ هزار مشترک آب در بیرجند داریم که ازاین تعداد ۶۸ هزار مشترک مربوط به بخش خانگی هستند، افزود: درواقع ۸۸ درصد مشترکین شهر بیرجند مربوط به بخش خانگی هستند.
وی با تاکید بر اینکه در روزهای آخر سال، میزان مصرف آب در بخش خانگی بسیار زیادی می شود و گاها با افزایش ۲۵ درصدی نسبت به دیگر ماههای سال مواجه هستیم،گفت: درحالیکه که تولید آب شهر بیرجند ۸۵۰ لیتر بر ثانیه است اما در اسفندماه تا ۱۱۰۰ لیتر بر ثانیه نیز افزایش می یابد که موجب افت فشار در برخی از نقاط شهر می شود.
هاشم آبادی هزینه تمام شده آب را یکهزار و ۱۰۰ تومان ذکر کرد و با بیان اینکه اما هزینه ای که از مشترکین دریافت می شود ۶۰۰ تومان است، ادامه داد: آب با هزینه گزافی تولید می شود بنابراین استفاده از آب شرب تصفیه شده برای شستن فرش و ماشین، توصیه نمی شود.
نظر شما