حجت الاسلام رضا تاج آبادی، مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه آزاد به خبرنگار شبستان گفت: برای احیای عزاداری سنتی باید به معیارهای عزاداری توجه کرد تا بتوان از آفت ها و آسیب ها جلوگیری کرد. این که می بینیم علما و مراجع مخصوصاً امام(ره) و مقام معظم رهبری در بیانات خود بر عزاداری سنتی و ویژگی های آن تأکید می کنند، منظور عزاداری اصیل است نه عزاداری قدیمی.
حجت الاسلام تاج آبادی ادامه داد: عزاداری سنتی معیارهایی دارد که ممکن است در عزاداری های قدیمی آن معیارها رعایت شود و ممکن است رعایت نشود. همین طور در مورد عزاداری های جدید نیز این طور نیست که بگوییم همه عزاداری های جدید اصیل نیستند.پ
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: کسانی که از عزاداری های قدیمی به طور مطلق دفاع می کنند باید به این نکته توجه داشته باشند که شهید مطهری(ره) یا حاجی نوری در همان زمان عزاداری های سنتی به تألیف کتاب درباره انحرافات عزاداری ها دست زدند؛ یعنی در زمانی که اصلاً خبری از عزاداری های نوین نبود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تقسیم بندی مجموعه معارف انسان به بینش ها و گرایش ها گفت: عزاداری اصیل باید بتواند این دو بعد را تأمین کند که بعد اول یعنی بینش ها با منبر و موعظه و بصیرت و آگاهی تحقق می یابد و بعد دوم یعنی گرایش ها با اشک و ناله و شور حسینی.
وی ادامه داد: با این نوع عزاداری رفتارهای انسان به جهت کمال سوق می یابد و این دو بعد در هر عزاداری که باشد آن عزاداری اصیل و سنتی است.
حجت الاسلام تاج آبادی اخلاص، سوز، صداقت، سندیت، عقلانیت، بررسی ابعاد مختلف حادثه عاشورا، استفاده از اشعار و عبارات وزین و بصیرت افزایی را از جمله معیارهای عزاداری سنتی و اصیل دانست.
وی با اشاره به اصل بصیرت افزایی گفت: حبیب بن مظاهر ظهر عاشورا از امام حسین(ع)می پرسد: "شما قبل از خلقت کجا بودید؟" همین امر نشان می دهد که اصحاب امام حسین (ع) در همه احوال به دنبال افزایش بصیرت خود بوده اند و یاران امروز حسین بن علی(ع) یعنی عزاداران هم باید این گونه باشند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که قیام امام حسین(ع) قیامی تک بعدی نبوده، گفت: همین ابعاد مختلف قیام عاشورا است که تحلیل آن را مشکل ساخته است تا جایی که می بینیم تحلیلگران، شاعران و وعاظ هر یک به بعدی از ابعاد قیام عاشورا پرداخته اند و ابعاد دیگر را رها کرده اند.
وی افزود: به عنوان مثال محتشم کاشانی بعد حزن آلود عاشورا را بررسی کرده است که نگاه تک بعدی وی مورد انتقاد شهید مطهری(ره) نیز قرار گرفته است.یا عمان سامانی به بعد عرفانی عاشورا پرداخته است. عزاداری اصیل آن است که تمام این ابعاد را بررسی کند.
حجت الاسلام تاج آبادی در تشریح اصل عقلانیت در عزاداری سنتی گفت: باید توجه کرد که عقل مراتبی دارد و به عقل ابزاری، عقل استدلالی، عقل ایمانی و ... تقسیم می شود. وقتی از عزاداری عقلانی بحث می کنیم منظور عقل ایمانی است.
وی ادامه داد: نباید با عقل ابزاری یا عقل استدلالی به تحلیل قیام عاشورا پرداخت. وقتی می گوییم امام حسین(ع) در اوج مصیبت همچون شیر می جنگید این امر با عقل ابزاری یا استدلالی توجیه پذیر نیست، بلکه با توجه به روح بلند امام حسین(ع) و نیروی الهی وی می توان این امر را توضیح داد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: البته علاوه بر عنصر عقلانیت عنصر ذوق هم دخیل است. یعنی مداح و سخنران باید از فصاحت و بلاغت برخورد باشند؛ به عبارت دیگر مداحان و وعاظ باید به سطح مخاطبان خود نیز توجه کنند.
وی هدف عزاداری را الگوگیری از امام حسین(ع) نامید و گفت: روش تربیتی الگویی، روشی است که در روانشناسی تربیتی امروز مورد توجه است. به همین دلیل باید ویژگی های امام حسین(ع) به طور صحیح و دقیق تبیین شود تا عزاداران از آن حضرت الگو گیرند.
حجت الاسلام تاج آبادی با تأکید بر این که بصیرت افزایی تنها به معنای بصیرت سیاسی نیست، گفت: نباید مجلس عزاداری را به جلسه سیاسی تبدیل کنیم، بلکه بصیرت سیاسی تنها یک بعد از قیام عاشورا است که با تحلیل تاریخ و بررسی ملاک های برخورد امامان با حکام جور می توان به این بصیرت دست یافت.
وی تصریح کرد: باید بصیرت اعتقادی، اخلاقی، عرفانی و ... نیز که همگی در قیام عاشورا متبلور هستند، افزایش پیدا کند و این امر نیاز دارد که مداحان و سخنرانان از اطلاعات و علم کافی برخوردار باشند.
پایان پیام/
نظر شما