خبرگزاری شبستان/ یاسوج
کهگیلویه وبویراحمد سرزمین مردم غیور و جنگجو، دیار کوهستان های سربه فلک کشیده و طبیعت بکر و دست نخورده است. مناظر کهگیلویه و بویراحمد حس زیبای قدم زدن در یک کارت پستال سحرانگیز را برای مسافران به تصویر می کشد.
زندگی پرتلاطم و پرسرعت امروز هر چند بر تمام زوایای زندگی بشر امروز تأثیر چشمگیر گذاشته است اما مردم خونگرم بویراحمد جزو معدود مردمانی هستند که هنوز دنیای بی روح و کسالت آور اینترنت و رایانه برآنها چیره نشده است و هنوز مراسم آیینی و باستانی بی شماری در این استان بر رابطه های فردی و حتی اجتماعی حاکم است.
سفر به سرزمین چهارفصل
سفر به استان کهگیلویه و بویراحمد این سرزمین چهارفصل با بهار دل انگیز، تابستان طلایی، پاییز ارغوانی و زمستان نقره ای، جلوه همه خوبی هاست.
از این گذشته، اساس فرهنگ و معرفت نیز فهم پدیده های رویایی و مناظر طبیعی است که جلوه ای از جمال جانان است و استان کهگیلویه و بویراحمد سرشار از طرح ها و رنگ های کوه ها، آبشارها، دریاچه ها، چشمه ها، جنگل ها، غارها و اشکفت هاست.
اگر قصد مسافرت به این استان (مرکز استان) را دارید، حتماً لباس گرم را فراموش نکنید؛ البته شهرستان های دیگر نظیر گچساران و باشت به علت نزدیکی به مناطق جنوب غرب در فصل فروردین و آخر اسفند بهترین فصل برای مسافرت به شمار می آید.
کهگیلویه و بویراحمد از جاذبه های تاریخی نظیر شهر قدیم دهدشت (بلاد شاهپور)، چهارطاقی خیرآباد، تنگ تامرادی برخوردار است. این جاذبه به همراه جاذبه های بی نظیر و فراموش نشدنی طبیعی چون آبشار کمردوغ، چشمه بلقیس، تنگ مهریان، تنگ گنجه ای و شهر گردشگری سی سخت می تواند جزو خاطرات به یادماندنی یک مسافر باشد.سی سخت شهری زیبا و سرسبز در تابستان و مملو از برف در زمستان مقصد امروزمان است.
سرمایه های ارزشمند فرهنگی و اجتماعی
در پهنه گسترده سرزمین ایران هنوز مناطق بسیاری هست که زیبایی ها و جاذبه های آن چندان شناخته شده نیست و از چشم دور مانده است. کهگیلویه و بویراحمد را می توان در زمره چنین مناطقی دانست که هنوز هم جلوه های آن به گردشگران شناسانده نشده است.
این استان به سبب زیبایی های طبیعی دارای توانمندی های ویژه ای در بخش گردشگری طبیعی (اکوتوریسم) است. چهره گوناگون طبیعت کوهستانی و سردسیر حوزه شمالی آن با طبیعت گرمسیری حوزه جنوبی ویژگی های یک منطقه با طبیعت چهار فصل را برای آن به ارمغان آورده است. افزون بر آن، کوچ نشینی عشایر بویراحمد بهمئی، دشمن زیاری، طیبی و چرام ... در اقلیم های گوناگون آن، سرمایه ارزشمندی از دیدگاه فرهنگی و اجتماعی است که دارای جاذبه های ویژه برای گردشگران است.
گوهری بر دل دنای سر به فلک کشیده
جای گرفتن کوه دنا با بلندی چهار هزار و 400 متر در این استان، منطقه ای کوهستانی سرشار از زیبایی های طبیعی در نوار شمالی این استان پدید آورده است. در دامنه های جنوبی قله های برف گیر دنا، شهر سی سخت در بلندی جای گرفته و پایگاهی برای کوه پیمایی و کوهنوردی و رفتن به سوی دناست. قله های پربرف دنا سرچشمه جویبارها و چشمه های پرآبی است که دامنه های پایین دست آن را به خوبی سیراب می کند. چشمه های همیشگی و پرآب دامنه های دنا که گاه آبگیرهای زیبایی را در بستر کوهستانی پدید آورده، طبیعتی با دیدنی های بسیار در منطقه سی سخت جلوه گر ساخته است. شهر سی سخت با باغ های گسترده و پر رونق آن که همچون زمردی بر دامنه دنا می درخشد، با تابستان های معتدل و کوهستانی خود گردشگران را به سوی خود می خواند.
نام سی سخت با افسانه های کهن درآمیخته است. افسانه هایی که گذشته این منطقه را به روزگار کیانیان پیوند می دهد. گفته می شود هنگامی که کی خسرو پادشاه کیانی با سپاهیان خود از این منطقه گذر می کرد، سرگذشت هایی را به یادگار گذاشته است. بیژن، سردار نامدار کی خسرو که همراه با 29تن از سپاهیان جنگجوی خود در پی کی خسرو می رفت، در گذر از گردنه های بلند کوهپایه های دنا بازماند و همگی جان خود را در نبرد با طبیعت از دست دادند.
نام سی سخت به خاطر سرسختی30سپاهی جنگجوی کی خسرو در نبرد با طبیعت برای این منطقه به یادگار مانده است.
هنوز گردنه ای که بر فراز بلندی های دنا راه ارتباطی سی سخت با سمیرم است، به نام گردنه بیژن خوانده می شود.
آمیختگی طبیعت اسرار آمیز منطقه سی سخت با افسانه های کهن، این منطقه را بیش از پیش برای گردشگران جذاب کرده است.
دسترسی به سی سخت از مسیرهای یاسوج، اصفهان فراهم می شود. شهر سی سخت در فاصله 40 کیلومتری شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد و در سمت شمال باختری آن جای گرفته است. راه ارتباطی یاسوج به سی سخت پس از گذر از یک منطقه هموار به ناحیه کوهستانی می رسد که جنگل های طبیعی بلوط زیبایی های این گذرگاه را فراوان کرده است. بخشی از این راه کوهستانی از گردنه های پرپیچ و خم و با شیب های تند گذر می کند، که برای مسافران تازه وارد تا اندازه ای دلهره آور است گرچه دشواری این راه بر جاذبه های طبیعت بکر آن می افزاید.
در آستانه پای نهادن به شهر سی سخت که آرام در آغوش دنا آرمیده است، گستردگی باغ های میوه آن را بسیار چشمگیر می کند. با ادامه مسیر به سوی بیرون از شهر سی سخت و در سمت شمال خاوری آن که دامنه های جنوبی دنا را طی می کند، هرچه بیشتر به طبیعت بکر منطقه وارد می شویم. این منطقه که آن را کوه گل می نامند، منطقه ای کوهپایه ای با چشمه های جوشان و همیشگی و آبگیرها و آبشارهایی است که هر یک به گونه ای نغمه های طبیعت را به گوش می رسانند.
چشمه پر آب میشی
یکی از جلوه های طبیعت کوه گل، چشمه پرآب میشی است که در دامنه دنا و در زیر گردنه بیژن جاری است. چشمه میش چشمه ای همیشگی و از مهم ترین چشمه های منطقه سی سخت به شمار می رود که در امتداد دره ای طولانی با شیب نسبتاً تند روان است و جویبار پرآب و سپید رنگ آن همچون رشته های مروارید زینت بخش دره ای است که آب چشمه را به زمین های کشاورزی پایین دست آن می رساند.
در ادامه این مسیر به سوی شرق که جاده ای کوهستانی مسافران مسیر را هدایت می کند، رودخانه پر آبی جریان دارد که از آب چشمه ها و چشمه سارهای بالادست روان شده است. این مسیر از دره های کم عرض گذر می کند که در سمت شمال جاده صخره های سنگی و بلند دامنه های دنا بر خوفناکی طبیعت آن می افزاید و در سمت جنوب جاده، دامنه کوهپایه به بلندی های برف گیر کوه های روبه روی دنا می رسد.
دریاچه کوه گل
این جاده در فاصله چند کیلومتر بالاتر از چشمه میشی به پایان راه آسفالته می رسد که در آنجا کافه ای برای پذیرایی از مسافران ساخته شده است. در این نقطه و در ادامه راه کوهستان که راهی شوسه است و به تدریج بر سنگلاخی آن افزوده می شود، چشمه دیگری از زمین می جوشد. در بالادست این نقطه و بر بلندی های جنوب جاده، آبگیر زیبایی در دامنه کوه های برف پوش شکل گرفته که دریاچه کوه گل نامیده می شود.
این آبگیر زیبا و بکر که در گویش محلی برم سبز گفته می شود، در دل کوهستان و بر بستر پر آب و علف آن چشم انداز دل فریبی دارد که تنها با ره سپردن به این منطقه کوهستانی و قدری کوهپیمایی می توان به آن رسید.
دریاچه کوه گل در یک گودال طبیعی نشسته بر دامان کوهستان پدید آمده و با جای گرفتن قله های برفگیر در پس آن و علفزار طبیعی پیرامون آن منظره ای کم نظیر از یک دریاچه کوهستانی در پیش چشم جلوه گر می کند. بالاتر از دریاچه کوه گل و در سمت خاور آن، آبگیر کوهستانی دیگری نیز شکل گرفته که تا اندازه ای کوچکتر است. این 2 آبگیر طبیعی و کوهستانی بخشی از زیبایی های بکر طبیعت کوه گل و سی سخت است که بویژه در تابستان جذابیت های ویژه ای دارند.
دریاچه کوه گل از آب شدن برف قله های بالادست آن و از چشمه های طبیعی آبگیری می شود و سرریز آب آن از سمت باختر به صورت جویباری از دره ای گذر می کند که سر انجام به رودخانه مسیر راه می پیوندد. پیرامون دریاچه کوه کل و آبگیرهای آن چشمه سارهای فراوانی را در شکاف دره ها می توان یافت که گویای طبیعت غنی و پربار منطقه دنا است.
نظر شما