علیرضا قزوه مدیر دفتر آفرینش های ادبی حوزه هنری، در گفت و گو با خبرنگار ادبیات شبستان در مورد نمایشگاه کتاب گفت: نمایشگاه کتاب ما یکی از نمایشگاه های خوب دنیاست که استقبال خوب مردمی هم از آن می شود. اما من نمی دانم که این منتج به دستاوردهای فرهنگی هم شده یا نه. اینکه مردم در اینجا حضور پیدا می کنند بد نیست اما باید دید که آیا این حضور به خرید کتاب می انجامد و اگر کتابی خریداری شد آیا خوانده هم می شود؟ چون به هر حال اصل ماجرا آن کتاب خواندن است. به هر حال باید با کتاب زندگی کرد و ایران سرزمینی است که او را بیش از هرچیز به فرهنگ و عرفانش می شناسند که دست کم شش هزار سال پشتوانه و قدمت دارد. وقتی این فرهنگ هست نباید نمایشگاه کتاب ما در برخی از بخش ها ضعف داشته باشد. نمایشگاه کتاب ما نمایشگاه خوبی است اما امروز و پس از بازدیدم از نمایشگاه به نکتهای می اندیشم که بسیار مهم است.
توجه بیشتر دانشگاه ها به نسخ خطی و کتابهای منتشر نشده
وی افزود: موضوع مورد علاقه من در حال حاضر و به دلیل حضور پنج ساله ام در هندوستان، هند پژوهی، نسخه های خطی و تذکره ها و کتابهایی در این فضا ها است. نکته عجیبی که در بازدیدم از این نمایشگاه متوجه شدم پایین آمدن بسیار شدید تیراژ کتابها بود؛ در حالی که در گذشته کتابهای خود من با تیراژهای خوب و در نوبت های چاپ متعدد چاپ شده اما امروز می بینیم که تیراژ در زمینه ادبیات به پانصد یا حتی صدتا رسیده! و حتی در فضاهای بکر و بسیار خوب بعضا تیراژی زیر صد جلد عنوان می شود که بسیار تعجب برانگیز است.
این شاعر انقلابی اظهار داشت: به نظر من این نشانه بی توجهی به این عرصه است و با توجه به اینکه بسیاری از کتاب های قدیمی ما هرگز چاپ نشده اند و بخش مهمی از فرهنگ و علم و ادب ما هستند، دست کم پایان نامه های مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه ها باید به آموزش و تصحیح نسخ خطی و تذکره ها اختصاص پیدا کنند. این دروس باید جزو یکی از جدی ترین واحدهای رشتههای ادبی دانشگاهی ما قرار بگیرند تا دانشجویان در دوره لیسانس یک آشنایی نسبی با این موضوعات پیدا کنند و در مقاطع بالاتر به صورت تخصصی به آن بپردازند.
خدا نکند که این اتفاق بیفتد!
قزوه افزود: تیراژ بسیار کم این گونه آثار، نشان دهنده کم توجهی به این موضوعات است و به نظر می رسد که افراد به دنبال مسائل کم ارزش تر هستند. همانگونه که در فضای مجازی سلبریتی ها با جمع کردن فالوئر ها به چشم میآیند خدا نکند که در عالم واقعی فضای شعر و ادب گرفتار چنین پدیده ای شویم که اگر جامعه ما امروز به این مصیبت و مشکل افتاده بخشی از آن به دلیل همین فعالیت ها است؛ چرا که سلبریتی ها در فضای مجازی کاری کرده اند باعث تغییر و دگرگونی نگاه مردم شده است.
وی تاکید کرد: متاسفانه جامعه این افراد را الگوی خود قرار داده و خدا نکند که این افراد در خارج از فضای مجازی و در سطح جامعه زهر خود را بریزند چرا که جامعه بسیار تهی خواهد شد.
مسجد تنها محل عبادت سالمندان نیست
مدیر دفتر آفرینش های ادبی حوزه هنری در پاسخ بهخ این سوال خبرنگار فرهنگی شبستان مبنی بر اینکه کتابخانه های مساجد چه تاثیر و نقشی رد کتابخوانی مردم می توانند ایفا کنند گفت: بر روی جاذبه مسجد باید خیلی کار شود و باید در جامعه ما وقتی صحبت از مسجد می شود، محراب و سجاده و امام جماعت را ببینند و در کنارش کتابخانه، فعالیت های ورزشی، اردو و کودکان را هم در نظر داشته باشند تا طیف جوان بیاید و مساجد را پر کند.
درست است که عبادت یکی از نیازهای اساسی جامعه ماست؛ اما باید مسجد را فقط محل سجاده پهن کردن سالمندان نبینیم و این جاذبه را درست کنیم تا مسجدی پر طراوت و با نشاط داشته باشیم که کتابخانه یکی از مهمترین بخش های این جذابیت است.
نظر شما