به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی به میزبانی استان قم و با حضور اندیشمندان داخلی و خارجی برگزار می شود.
این همایش قرار است با هدف اثبات مرجعیت علمی اهل بیت(ع) درجهان اسلام، تبیین نقش اهل بیت(ع) و پیروان آنها در پیدایش و گسترش علوم، تبیین نقش دانشمندان شیعه در پیدایش و گسترش علوم و تبیین نقش علمای شیعه در شکوفایی تمدن اسلامی برگزار شود.
محورهای کنگره شامل مرجعیت علمی اهل بیت(ع)، نقش اهل بیت(ع) در پیدایش و گسترش علوم، نقش دانشمندان شیعه در پیدایش و گسترش علوم، نقش دانشمندان شیعه در شکوفایی تمدن اسلامی، تعامل علمی دانشمندان شیعه با مذهب اسلامی و ادیان، احیای آثار در مورد نقش اهل بیت(ع) و شیعه در علوم، نقد آثار مستشرقان در مورد نقش شیعه در علوم و نقد آثار مورخان مسلمانان در مورد نقش شیعه در علوم خواهد بود.
کمیته های تخصصی کنگره شامل، کمیته قرآن، کمیته علوم حدیث، کمیته فقه و اصول فقه، کمیته کلام، کمیته علوم عقلی، کمیته اخلاق تربیت و عرفان، کمیته علوم انسانی، کمیته علوم ادبی، کمیته تاریخ تمدن و جغرافیا، کمیته علوم طبیعی، کمیته مستشرقان، کمیته مطالعات منطقه ای، کمیته احیای آثار و کمیته بانوان است.
محورهای این همایش شامل علوم محوری در کنگره، خطوط اساسی شامل سرچشمه های هر دانش در سنت اهل بیت(ع) و نقش عالمان شیعه در پیدایش و گسترش هر محور و همچنین محورهای خاص شامل قرآن، حدیث، فقه و اصول، کلام اسلامی، تاریخ تمدن و جغرافیا، علوم عقلی، اخلاق تربیت و عرفان، علوم طبیعی، علوم ادبی، مستشرقان، علوم انسانی، مطالعات منطقه ای، احیای آثار و... خواهد بود.
به این همایش 20 جلد کتاب های موضوعی درباره شخصیت ها، کتاب ها و فعالیت های علمی در هر حوزه تخصصی علوم اسلامی تحت عنوان موسوعه موضوعی گردآوری شده و بیش از 200 مقاله در حوزه علوم اسلامی نیز توسط صاحب نظرات هر حوزه نگارش می شود.
برای برگزاری کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی، پیش نشست هایی در کشور عراق، لبنان، پاکستان، هند، افغانستان، آذربایجان و... برگزار شده است.
همچنین پیش نشست هایی نیز در داخل کشور در شهرهای مشهد مقدس، اصفهان، تبریز، شیراز، اهداز، رشت، ساری، اردبیل، تهران و قم نیز برگزار شده است.
پیش نشست ها با موضوعاتی از قبیل نقش دانشمندان شیعه در گسترش علوم اسلامی، تاثیر کلام شیعه بر مذاهب کلامی، نقش صحابیان شیعی پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) در پایه گزاری و گسترش دانش تفسیر، نقش اهل بیت(ع) در پیدایش علوم اسلامی، نقش اهل بیت(ع) عالمان و دانشمندان شیعه در گسترش علوم اسلامی و شیعه پایه گذار علوم اسلامی برگزار شد.
آیت الله مکارم شیرازی از مراجع عظام تقلید در خصوص برگزاری کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی گفت: یقین داشته باشید که این کنگره، محصولی خواهد داشت که مطلوب امام زمان(عج) بوده و من تاکنون کاری اینگونه عظیم در مورد شیعه سراغ ندارم.
وی در مورد هدف و انگیزه از برگزاری چنین کنگره ای گفت: ما دیدیم که شیعه ستیزی به حد اعلا رسیده و گفتیم عملا ثابت کنیم که خدماتی که ما به پیشرفت علوم اسلامی کردیم از دیگران بیشتر است و مدارک خوبی برای این قضیه در دست داریم و این ها تا به حال کمتر ارائه شده است.
همچنین آیت الله مقتدایی رئیس شورای عالی حوزه های علمیه و نائب رئیس جامعه مدرسین نیز در این خصوص گفت: ما هم از تشکیل چنین کنگره ای تشکر می کنیم، امیدواریم این ابداع آیت الله مکارم شیرازی شیعه را در سطح جهان سربلند کند و به دیگران ثابت شود که شیعه در تمام زمینه ها پیشرو بوده و هست و عملا هم نشان داده شود.
آیت الله اعرافی مدیری حوزه های علمیه نیز گفت: باید از آیت الله مکارم شیرازی به منظور ابداع راه اندازی چنین کنگره ای تشکر کنیم و امیدواریم که با برگزاری این کنگره آینده درخشانی در پیش رو باشد.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمدعلی رضایی اصفهانی دبیر کنگره نیز طی یادداشتی عنوان کرد: سرچشمه علوم اسلامی پیامبر(ص) - و اهل بیت (علیهم السلام) بودند. آنگاه شیعیان از زمان پیامبر - به عنوان پییروان امیرالمؤمنین (علیه السلام) شناخته شدند . آنان که پیروان امامان اهل بیت (علیهم السلام) بودند و در این مسیر دانشمندان و آثار زیادی در حوزه های علوم اسلامی به جهان تقدیم کردند. که در پیدایش و گسترش علوم اسلامی نقش آفرینی نمودند.
در طول تاریخ شیعه برخی عالمان بزرگ شیعه تلاش کردند که این شخصیت ها و آثار را به جهانیان معرفی کنند. از این رو کتابهای مهمی مثل تأسیس الشیعه، الذریعه، اعیان الشیعه و ... شکل گرفت. در عصر حاضر نیز مرجع عالیقدر جهان شیعه حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (دامت برکاته) تصمیم گرفته اند که با برپایی "کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی" این امر مهم را سامانی جدید دهند و آثاری کامل تر و نوآمد در این زمینه به جهانیان عرضه کنند.
از همه اساتید حوزه و دانشگاه و طلاب و دانشجویان فرهیخته انتظار می رود که با ارسال مقالات برای این کنگره گامی در جهت خدمت به اسلام بردارند.
امید است خدای متعال این خدمت اسلامی را از همگان بپذیرد و مورد عنایت حضرت بقية الله الاعظم(عج) قرار گیرد.
نظر شما