به گزارش خبرگزاری شبستان،مجید سرسنگی، مدیر عامل خانه هنرمندان در مراسم رونمایی از «پوئم سمفونیهای خرمشهر و حلبچه»که روز سه شنبه در تالار استاد جلیل شهناز خانه هنرمندان برگزار شد، ضمن گرامیداشت هفته دفاع مقدس اظهار داشت: باید تلاش کنیم تا گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان دفاع مقدس به ایام و هفته ای خاص محدود نشود و در طول سال قدردان آنان باشیم. جنگ هشت ساله دفاع مقدس، در دوران کنونی و آتی می تواند به عنوان منبعی برای غنی سازی فرهنگ و هنر این کشور مورد استفاده قرار گیرد. این امر باید دست مایه ای برای هنرمندان باشد تا آثاری را خلق کنند که بیانگر احساسات، زیبایی و ارزش هایی که این جنگ آنها را به وجود آورد، در صحنه های مختلف هنری باشد.
مدیرعامل خانه هنرمندان افزود: با گذشت بیش از سی سال از انقلاب اسلامی و سیاست های فرهنگی که تجربه شده، به نظر می رسد در شرایط کنونی سپردن تصدی گری های هنری به بخش خصوصی که از دل خود جامعه هنری برمی خیزد، می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات فعلی فرهنگ و هنر کشور باشد.
سرسنگی با اشاره به اینکه کاهش تصدیگری دولت در بخش فرهنگ و هنر میتواند آثار ارزشمندی را به همراه بیاورد خاطرنشان کرد: از بنگاههای اقتصادی میخواهم که حمایت جدیتری از فعالیتهای فرهنگی و هنری به عمل آورند و سرمایهگذاریهای لازم را در این حوزه انجام دهند.
مدیرعامل خانه هنرمندان ایران خاطرنشان کرد: امیدواریم که حوزه فرهنگ و هنر و اقتصاد تعامل بیشتری را با یکدیگر صورت دهند.
کامکار: هر چه درتوان داشتم برای ساخت این اثر گذاشتم
در ادامه این مراسم هوشنگ کامکار، خالق پوئم سمفونی های خرمشهر و حلبچه گفت: به عنوان یک موسیقی دان ایرانی در قبال فجایعی مانند جنگ در خرمشهر و بمباران حلبچه که به جرات می توان آنها را وقایع جهانی نامید، احساس مسئولیت کردم و با هر آن چه درتوان موسیقیایی داشتم برای زنده نگه داشتن خاطره آنها در دل نه تنها ایرانیان بلکه جهانیان آثاری به صورت پوئم سمفونی ساختم.
این هنرمند افزود: داستان اشغال خرمشهر و شجاعت دلیرمردان جنوب برای دفاع از میهن، ناموس و آرمان های خود بر کسی پوشیده نیست. فاجعه حلبچه نیز به راستی دردناک ترین تراژدی در تاریخ انسان و واقعه دهشتناک جهانی به شمار می آید که دل هر انسان شرافتمندی را به درد می آورد که متاسفانه در ماندگاری و ثبت این نسل کشی چندان اقدام جدی از سوی هنرمندان داخل و خارج نشده است. نوشتن «پوئم سمفونی خرمشهر و حلبچه» در این راستا و به منظور ثبت گوشه ای از این فداکاری ها و رنج ها در اسفندماه 1389 به پایان رسید.
وی افزود: پوئم سمفونی خرمشهر به سبک موسیقی ملی ایران برای ارکستر سمفونیک سازهای نی، عود و دف، گروه کر و آواز سلو براساس ملودی های محلی و نوحه های جنوب تصنیف شده است و پوئم سمفونی حلبچه در چند قسمت تصنیف شده است که به همدیگر متصل هستند. قسمت اول طرح نقشه و توطئه است، قسمت دوم بمباران شیمیایی و قسمت سوم که در وسط قرار دارد سوگواری و مرثیه است که در آخرین قسمت آزادی و امید را تداعی می کند. ضمن اینکه فولکلریک کردی به صورت گوناگون و تغییر یافته در تمام قسمت ها احاطه دارند.
زمانی: پیوند اقتصاد و فرهنگ؛ هدف بانک گردشگری است
در ادامه مراسم، زمانی مدیرعامل بانک گردشگری بیان کرد: همکاری و حمایت از پوئم سمفونیهای خرمشهر و حلبچه هوشنگ کامکار به نشانه همدردی و یاد دفاع مقدس است. امیدواریم این آلبوم و برنامههایی که در آینده داریم موجب توسعه شهرهای خرمشهر و حلبچه شود.
منوچهر زمانی افزود: پیوند اقتصاد و فرهنگ یک تئوری و یک هدف برای بانک گردشگری محسوب میشود در روح و ذات بانک گردشگری شاکله فرهنگ وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: همکاری با کامکار یک طلیعه نویدبخش برای بانک ما بوده است زیرا شنیدن این آلبوم موجب یادآوری و زنده شدن حماسههای مردان خدا میشود.
سریر: کامکار به معرفتی رسیده که میتواند آثارش را ماندگار کند
محمد سریر، رییس هیات مدیره خانه موسیقی نیز ضمن تبریک به هوشنگ کامکار به دلیل خلق این اثر ماندگار عنوان کرد: ساخت چنین اثری برای یک آهنگساز، تصویری ارزشمند از وی در بین مردم و موسیقیدانان ایجاد می کند که باید در جهت حفظ آن کوشا باشد. خلق آثاری که از جان، دل و احساس گروه سرچشمه گرفته به طور حتم تاثیر عمیقی بر روی شنوندگان خواهد گذاشت.
وی افزود: پوئم سفونیک سوژههای مثل شعر یا داستان است که دستمایه اولیه برای آهنگساز محسوب میشود. ورود به این حوزهها خطرناک است و باید به آقای کامکار تبریک بگویم زیرا توانسته اثری آموزنده و ناب را در این حوزه تولید کند.
وی بیان داشت: بعد از انقلاب مشروطیت معدود آثاری هستند که خودجوش و نادر توأم با تأثیرگذاری زیاد از دل یک گروه درآمده باشد. خوشبختانه پوئم سمفونیکهای خرمشهر و حلبچه جزو این معدود آثار است.
عضو هیئت مدیره خانه موسیقی تصریح کرد: نی ساز سرکشی است که کمتر آهنگسازی در ارکستر خود به سراغ آن میرود. جایگاه نی در موسیقی ما بسیار پراهمیت است زیرا قدرت نفوذش در بین عام مردم بیشتر است. بنابراین کمتر آهنگسازی از نی به دلیل کمتنوع بودنش در آثارش استفاده میکند.
سریر افزود: کامکار به معرفتی رسیده که میتواند وجه بیانی آثار خود را به شکلی تولید کند که آن اثر ماندگار شود.
علیزاده: برای هنر ایران اینقدر آییننامه ننویسید
در ادامه این مراسم حسین علیزاده، آهنگساز برجسته کشورمان گفت: به نظرم تولید و حمایت از ساخت این موسیقی توسط یک بخش خصوصی یک اتفاق جالب و مدرن محسوب میشود.
وی افزود: هنر ایران به ویژه موسیقی فارغ از مسائل سیاسی و... همیشه مشکل اقتصادی داشته است متأسفانه ما سرمایهداران را به عنوان بازاریان میشناسیم. سرمایهدارهایی که همیشه از جریاناتی حمایت میکردند که مخالف موسیقی بوده است. بنده مبلغ بانک گردشگری نیستم اما این کار بینظیر بوده است.
وی در توصیف هوشنگ کامکار گفت: عشق است که میتواند در آثار کامکار عشق را بیان کند.
این موسیقیدان افزود: در کشور ما موسیقی مشکلات زیادی داشته و دارد و خیلی کم هستند هنرمندانی که آثاری را خلق کنند که بیانگر این باشد که حاصل کار یک هنرمند آزاد است.
علیزاده با اشاره به اینکه برای هنر ایران آییننامههای زیادی نوشته میشود، گفت: برای هنر ایران اینقدر آییننامه ننویسید هنرمندی کسی است که در جامعه مقدس محسوب شود. نباید برای آن آییننامهای نوشت آنهم توسط کسانی که از هنر نمیدانند.
وی تصریح کرد: ما در حال حاضر عقدههای خودکمبینی نسبت به سمفونیک داریم. اما کامکار سالهاست آشنایی نسبت به آن دارد هرچند که او از این قضیه رنج میبرد که از واژه سمفونی به صورت رایج و محاوره و بیهوده استفاده میشود.
علیزاده در خصوص آثاری که در وصف حماسههای خرمشهر و دیگر شهرها ساخته شده است، گفت: برای خرمشهر و دیگر شهرهای حماسهای آثار زیادی تولید شده اما متأسفانه مردم آن مناطق نمیتوانند با شنیدن آنها ارتباطی را با آن آثار برقرار کنند زیرا کارها سفارشی بوده است.
بنا به گزارش روابط عمومی خانه هنرمندان ایران، وی خاطرنشان کرد: اثر کامکار از نظر محتوایی با توجه به استفاده از برخی عناصر از دل مردم برخواسته و میتواند با آنها ارتباط برقرار کند. باید به کامکار تبریک گفت که چنین اثری خلق کرده است که میتوان در مورد آن گفت یک هنرمند آن را با حس خود به وجود آورده است. پوئم سنفونیهای خرمشهر و حلبچه آثاری ماندگار از هوشنگ کامکار خواهد ماند زیرا سفارشی نبوده است.
گفتنی است، در پایان این مراسم ضمن رونمایی از پوئم سمفونیهای خرمشهر و حلبچه به آهنگسازی هوشنگ کامکار از عوامل تهیه کننده این اثر تقدیر به عمل آمد.
پایان پیام/
نظر شما