آیین سنتی برای باران/ قزوینی ها به پنجاه بدر می روند

خبرگزاری شبستان: در ۱۹ اردیبهشت ماه برابر با پنجاهمین روز سال، آیین سنتی پنجاه بدر که آیین باران خواهی است، در قزوین برگزار می شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، مراسم پنجاه بدر آیینی سنتی در قزوین است که هر سال در پنجاهمین روز از فصل بهار برگزار می شود، این آیین سنتی که از آن با عنوان مراسم باران خواهی هم یاد می شود، در سال های اخیر تغییر کرده و مراسمی شبیه به 13 بدر شده است و مردم قزوین در این روز ساعاتی را در کنار خانواده، در دامان طبیعت می گذرانند.

 

مراسم سنتی پنجاه بدر، آیینی برای طلب باران و یا شکرگذاری به پاس بارش های باران است که در گذشته قزوینی ها در این روز برای نزول باران دعا کرده و یا با خواندن نماز باران از خداوند متعال سالی پر از باران و نعمت را طلب می کردند.

 

آیین پنجاه بدر هر ساله با آداب و سنت های خاص خود در مصلای قزوین برگزار می شود و حتی مردمانی که از دیگر شهرها هم در قزوین ساکن شده اند در این مراسم شرکت می کنند.

پژوهشگر فرهنگ عامه و عضو انجمن فرهنگ قزوین (افق) در خصوص آیین سنتی پنجاه بدر در گفتگو با خبرنگار شبستان در قزوین بیان کرد: آیین پنجاه بدر، آیین باران خواهی است و پیشینه این مراسم به قبل از اسلام بازمی گردد و به طور تقریبی در بیشتر نقاط ایران این مراسم برگزار می شده است و وجود معابد آناهیتا در شهرهای مختلف دلیل بر این ادعاست.

 

علی اصغر گمرک چی افزود: در واقع این آیین نوعی نیایش است که قبل از اسلام نیایش خاص خود را داشت و بعد از اسلام به صورت نماز باران و نیایش باران خواهی انجام شد.

 

وی عنوان کرد: در شهرهای مختلف هر زمان باران نمی آمد؛ مردم برای طلب باران نیایش کرده و نزول باران را از خداوند متعال خواستار می شدند ولی در قزوین روز خاصی برای این مراسم در نظر گرفته شده بود که پنجاهمین روز از سال جدید است و با توجه به اینکه قزوین از شهرهای کم آب بوده و بیشتر کشت زمین قزوینی ها هم به صورت دیم بوده است در پنجاهمین روز از سال که ایامی است که می خواستند محصول شان به بار نیشند، این مراسم را اجرا کرده و برای پربار شدن محصول شان طلب باران می کردند.

 

وی تأکید کرد: اگر در این ایام باران نیامده بود مردم در این مراسم برای باران خواهی نیایش می کردند ولی اگر بارش باران صورت گرفته بود مردم برای شکرگذاری در این مراسم شرکت می کردند.

 

پژوهشگر فرهنگ عامه و عضو انجمن فرهنگ قزوین (افق) اعلام کرد: البته امروزه این مراسم تغییر یافته و مردم بعد از ظهر روز پنجاه بدر به دامان طبیعت می روند و در واقع مراسمی شبیه به سیزده بدر را شاهد هستیم، متأسفانه برخی در این روز به محیط زیست هم صدمه می زنند و به شاخ و برگ درختان آسیب وارد می کنند و چقدر خوب است که این آیین را حفظ کنیم و به طبیعت آسیب نزدیم.

 

وی در ادامه اظهار کرد: در گذشته قزوین دارای ۲ مصلا بود و در روز پنجاه بدر معتمدین شهر و مردم در این مصلاها برای طلب باران و یا شکرگذاری و شرکت در آیین نیایش باران حضور می یافتند ولی امروز تنها یک مصلا باقی مانده است که برخی از مردم در روز پنجاه بدر در این مصلا که در جنوب شهر قزوین واقع شده است، حضور می یابند.

 

گمرک چی یادآور شد: البته در سال های اخیر مردم به بهانه پنجاه بدر  علاوه بر مصلا به پارک ها هم می روند و این آیین سنتی تغییر یافته است و غذاهایی نظیر دیماج و آش رشته را تهیه کرده و صرف می کنند در حالی که این مراسم، مراسم باران خواهی است و چقدر مطلوب است که ما بتوانیم این آیین ها را حفظ کنیم و فلسفه این مراسم ها را فراموش نکنیم.

 

کد خبر 704212

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha