خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ ایران با در اختیار داشتن بیش از ۸۵ درصدی تولید جهانی، اولین تولیدکننده زعفران در دنیا است. طبق اعلام رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در سال گذشته بالغ بر 54 تن زعفران خشک به همت 36 هزار نفر بهره بردار این محصول استراتژیک، از 15 هکتار مزارع زعفران استان برداشت شده است.
علیرغم تولید با کیفیت ترین زعفران در استان خراسان جنوبی و شهرستان قاینات و شناخته شدن زعفران قاینات به عنوان برند برتر این محصول؛ اما از لحاظ کمیّت به عنوان دومین تولید کننده بعد از خراسان رضوی شناخته می شویم.
بیش از چهار هزار و 492 هکتار از مجموع سطح زیر کشت زعفران در خراسان جنوبی به قاینات اختصاص دارد که طبق اعلام مسئولان حدود 17،5 تن زعفران در این شهرستان برداشت شده است.
اما طرح توافقی خرید توافقی زعفران کشاورزان با هدف حمایت از زعفران کاران و به هم ریختن بساط دلالان و واسطه ها از اوائل آبان ماه سال قبل آغاز شد و با اعلام عصمتی پور معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان، این طرح تا پایان بهمن ماه تمدید شد.
درحالی وزارت جهادکشاورزی از رضایت کشاورزان از اجرای طرح توافقی خرید زعفران خبر می دهد که کشاورزان خراسان جنوبی همچنان معتقدند سود این طرح، به جیب دلالان رفته است و تاکید دارند که این طرح کارشناسی شده نیست.
این موضوع باعث شده است زعفران کاران خراسان جنوبی تاکید کنند که طرح توافقی خرید زعفران به نام کشاورزان و به کام دلالان است.
رنج زعفران کاران از بی آبی
براتی نماینده زعفران کاران خراسان جنوبی هم به خبرنگار شبستان از بیرجند گفت: یکی از تولیدکنندگان عمده زعفران در استان هستم که از زعفران های خود را در طرح توافقی زعفران به دولت تحویل ندادم.
وی با تاکید بر اینکه زعفران کاران خراسان جنوبی از بی آبی در رنج هستند، افزود: این بی آبی به محصول استراتژیک استان ضرر زیادی می رساند و باعث افت محصول ما در هکتار می شود.
براتی ادامه داد: در هر سال حدود ۳۰ تن زعفران برداشت می کنم که در صورت کمک دولت به آبرسانی به مزارع زعفران، امکان افزایش تولید این محصول وجود دارد.
بخش خصوصی کنار زده شد
محسن احتشام رئیس شورای ملی زعفران ایران در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند اظهار داشت: طرح خرید توافقی زعفران که به همت سازمان تعاون روستایی اجرا شد با هدف حمایت از کشاورزان و زعفران کاران و جلوگیری از افت قیمت این محصول استراتژیک و ایجاد انگیزه در زعفران کاران برای کشت زعفران در سالهای آتی انجام شده است.
رئیس اتاق بازرگانی بیرجند با تاکید بر اینکه شورای ملی زعفران همیشه مدافع حقوق کشاورزان است و از سوی دیگر تلاش می کند که این محصول استراتژیک با کیفیت و قیمت مناسب به دست مصرف کننده برسد، گفت: باید تلاش کرد که هر طرحی که اجرایی می شود در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی، درآمدزایی بیشتر از این محصول استراتژیک و اشتغال مولد باشد تا بتوانیم به سمت برندسازی و جایگاه یابی اقدام کنیم.
وی گفت: ۸۵ درصد زعفران ایران صادراتی است اما فرایند صادرات زعفران در ایران ضعف دارد و می طلبد که امروز زعفران ایران در بازارهای جهانی با قیمت بالاتری به فروش برسد و ارز بیشتری را عاید کشور بکند.
وی با تاکید بر مدیریت فرایند صادرات زعفران گفت: باید به سمت زنجیره ارزش افزوده زعفران حرکت کنیم و در کنار برطرف کردن اشکالات کاشت، داشت و برداشت زعفران، به بسته بندی و برندسازی این محصول که در سالهای اخیر اقداماتی خوبی انجام شده است توجه کنیم.
کشاورزان محروم از سود طرح خرید توافقی زعفران
احتشام با بیان اینکه متناسب با افزایش سطح زیر کشت زعفران باید به بازارهای جهانی که این محصول به آنجا صادر می شود نیز افزایش یابد، افزود: باید متناسب با مفاهیم علم بازاریابی حرکت کنیم و مزیت نسبی را به رقابتی تبدیل کنیم.
رئیس شورای ملی زعفران ایران با اشاره به اینکه ۷۵ درصد زعفران تولید شده در خراسان جنوبی از نوع دسته (دخترپیچ) است، گفت: اما متاسفانه در طرح خرید توافقی زعفران این مهم لحاظ نشد و دلالان و واسطه ها به طور مستقیم، زعفران را به طور مثقال از کشاورزان خریداری و با تبدیل آن به سرگل، آن را به سازمان تعاون روستایی فروختند که کشاورز از سود آن بی بهره ماند.
وی گفت: دولت اگر اجرای این طرح را به بخش خصوصی و صادرکنندگان واگذار می کرد، اطمینان کامل می دادیم که سود اصلی به جیب کشاورزان واریز می شد.
احتشام با اشاره به اینکه ۹۵ درصد زعفران دنیا در کشور ایران تولید می شود، اظهار داشت: اما متاسفانه خریداران زعفران ایران در خارج از کشور، قیمت این محصول را تعیین می کنند.
خرید توافقی زعفران تا پایان بهمن
مهدی عصمتی پور، معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند اظهار داشت: طرح خرید توافقی زعفران از ۱۴ دی ماه سال قبل در خراسان جنوبی آغاز و تا پایان بهمن ادامه یافت.
عصمتی پور با بیان اینکه ۴۰ درصد از هزینه خرید زعفران در طرح خرید توافقی زعفران، به صورت نقد پرداخت و ۶۰ درصد دیگر طی دو یا سه ماه بعد از خرید به حساب کشاورزان واریز شده است، افزود: در زمانی که خرید زعفران در استان آغاز شد، کاهش قیمت در این محصول استراتژیک را نداشتیم بلکه شاهد افزایش هزار و یا دو هزار تومانی در هر مثقال بوده ایم که این افزایش در زعفران نگین، بیشتر مشهود بود.
وی تصریح کرد: در طرح خرید توافقی قیمت زعفران های پوشال درجه دو تا نگین از 4 میلیون و 300 هزار تومان تا 5 میلیون و ۴۰۰ هزار تومان متغیر بود که در چهار مرکز خرید بیرجند، قاین، فردوس و سرایان کار خرید زعفران از مردم انجام شد.
وی اظهار داشت: برای حذف دست واسطه ها و دلالان،خرید طلای سرخ در طرح توافقی خرید زعفران از افرادی انجام شد که معرفی نامه از مراکز خدمات جهاد کشاورزی و یا مدیریت جهاد کشاورزی هر شهرستان ارائه می دادند؛ در واقع زعفران از کشاورزانی خریداری می شود که یک سطح زیر کشت از این محصوص داشته باشند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی تصریح کرد: برخی از زعفران کاران استان نیز، با جمع آوری محصول دیگر کشاورزان، به این طرح ورود کردند.
وی با اشاره به اینکه خراسان جنوبی، دومین استان از نظر سطح کشت طلای سرخ در ایران است، گفت: اما از نظر کیفیت، زعفران خراسان جنوبی نه تنها در کشور، بلکه در جهان زبانزد است و می طلبد که این طلای سرخ، با برند خراسان جنوبی صادر شود.
عصمتی پور با تاکید بر اینکه زعفران خراسان جنوبی از نظر کیفیت بسیار عالی است، گفت: در دنیا بهترین قدرت رنگ دهی برای زعفران ۲۰۰ در نظر گرفته می شود اما این موضوع در طلای سرخ خراسان جنوبی بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ است که نتیجه شرایط آب و هوایی و سخت کوشی کشاورزان عزیز است.
رایزنی مسئولان استان برای خرید توافقی زعفران «دسته» از کشاورزان
غلامرضا قربانی مدیر سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی هم در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند اظهار داشت: چهار رقم زعفران از کشاورزان استان در طرح خرید توافقی خریداری شد
وی ورود مستقیم دلالان در طرح خرید توافقی زعفران را تایید نکرد و با بیان اینکه دولت با هدف حمایت از زعفران کاران، بعد از ۱۲ سال (از سال ۸۴ تا امسال این طرح اجرایی نشده است) اقدام به اجرای این طرح در سال گذشته کرده است، افزود: در برخی از موارد، به دلیل خرده مالک بودن کشاورزان استان، یک نفر به نمایندگی از دیگران، زعفران را به تعاون روستایی می فروشد.
گزارش: زینب رمضانی
نظر شما