شاخص نرخ فرزندآوری در هرمزگان سیر نزولی دارد

خبرگزاری شبستان: مدیر کل ثبت احوال هرمزگان گفت: هر چند شاخص نرخ فرزندآوری و جایگزینی جمعیت در هرمزگان بالاتر از میانگین کشوری است، اما این شاخص در استان سیر نزولی دارد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، مهندس فرزاد افشاری‌نژاد امروز در نشستی خبری با اشاره به روز سی‌ام اردی‌بهشت ماه روز ملی جمعیت اظهار داشت: این مناسبت به یمن ابلاغ سیاست‌هاس کلی جمیعتی از سوی مقام معظم رهبری که در سی‌ام اردی‌بهشت 1393 به روسای قوای سه گانه صورت گرفت، با پیشنهاد سازمان ثبت احوال و تصویب شورای انقلاب فرهنگی در تقویم رسمی کشور به ثبت رسیده است که هر ساله از این مقطع برای بازگویی و بازبینی چالش‌ها و ظرفیت‌های جمعیتی استفاده می‌شود.

 

وی افزود: در متن ابلاغی مقام معظم رهبری به مباحثی همانند، رفع موانع ازدواج، تحکیم خانواده، سبک زندگی اسلامی- ایرانی، ارتقای امید به زندگی، تکریم سالمندان، توانمندسازی جمعیتِ در سن کار، باز توزیع فضایی و جغرافیایی جمعیت، حفظ و جذب جمعیت در روستاها و مناطق مرزی، مدیریت مهاجرت، رصد مستمر سیاست‌های جمعیتی در ابعاد کمّی و کیفی و افزایش نرخ باروری به بیش از سطح جانشینی تاکید شده است.

 

مدیر کل ثبت احوال هرمزگان همچنین به بحران پیری جمعیت و پیامدهای سالمندی جمعیت اشاره و افزود: به نظر می‌رسد در سال‌های گذشته «افزایش هزینه‌های باروری»، «افزایش نیاز به اشتغال در زنان» و «تغیر سبک زندگی» از جمله مسائلی هستند که خانواده‌ها را به سمت کم جمعیت تر شدن سوق داده است.

 

مهندس افشاری‌نژاد افزود: ايران در حال حاضر جز 10 کشوري است که به سرعت به سمت کهنسالي در حال حرکت است و از اين جهت در جايگاه ششم جهان قرار دارد. به گونه اي كه در 20 سال آينده، وارد مرحله اول سالمندی جمعيتی خواهد شد.

 

وی از عدم رشد و توسعة اقتصادي، پيري و بي نشاطي جمعيت، آسيب هاي اخلاقي و تربيتي و انقطاع نسل بشر به  عنوان پیامدهای کاهش جمعیت یاد کرد و افزود: در حال حاضر جمعیت بالای 65 سال کشور در حدود 4 میلیون و 871  هزار نفر است که این تعداد چیزی در حدود شش درصد جمعیت کشور را تشکیل می‌دهد.

 

وی ادامه داد: براساس آمار سرشماری سال 1395 استان گیلان با 8.9 درصد جمعیت بالای 65 سال پیرترین استان و استان سیستان و بلوچستان و پس از آن هرمزگان با 3.2 و 3.9 درصد، دارای کمترین تعداد سالمندان بالای 65 می‌باشند.

 

مدیر کل ثبت احوال هرمزگان همچنین یادآور شد: استان سیستان و بلوچستان با برخورداری از 38.3 درصد جمعیت 0تا14 و هرمزگان با 29.8 درصد، جوان‌ترین استان‌های کشور و گیلان با 17.8 درصد و مازندران با 19.5 درصد پیرترین استان‌های کشور هستند.

 

مهندس افشاری‌نژاد تاکید کرد: پتانسیل جوانی جمعیت استان هرمزگان می تواند به عنوان یک ابزار اساسی و مهم جهت توسعه استان باشد و این مهم با برنامه ریزی دقیق، توانمندسازی و آموزش نسل جوان، جهت دهی به آنها و فراهم آوردن زیرساخت های مناسب از سوی دولت و حکومت تسهیل و تسریع خواهد شد.

 

وی افزود: براساس سناریوی متوسط رشد جمعیت، پیش بینی می شود که جمعیت کشور در سال 1430 به  94 میلیون نفر برسد که 18.7 میلیون نفر از این افراد را جمعیت بالای 64 سال تشکیل می‌دهند؛ یعنی نزدیک به 20 درصد از کل جمعیت کشور در آن زمان بالای این سن خواهند بود.

 

مهندس افشاری‌نژاد با بیان اینکه در حال حاضر نرخ باروری در کشور برابر با 1.24 و نرخ جایگزین جمعیت برابر با 1.6 است، افزود: نرخ جایگزینی جمعیت به این معنی است که اگر به ازاء هر زن در کشور 1.6 فرزندآوری اتفاق بیفتد، ‌جمعیت افزایش پیدا نمی‌کند و کاهش نیز نخواهد داشت.

 

وی افزود: هرچند نرخ جایگزینی برای استان هرمزگان 2.3 فرزند برآورد شده، و رشد مثبت را نشان می دهد ولی این موضوع نباید موجب عدم توجه به روند مثبت جمعیت گردد. هر چند این شاخص بالاتر از میانگین کشوری است ولی در روند رو به نزول قرار دارد.

 
 
 
 
کد خبر 706688

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha