به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری سوره مهر، جنگ ها همیشه قهرمانان و قربانیانی در پی دارد که بعد از اتمام آن بازماندگان به ستایش قهرمانان خود و گرامی داشت یاد و خاطره قربانیان می پردازند. هرکشوری برای یادآوری رشادت های قهرمانان و گرامی داشت یاد قربانیان یادمان هایی در شهر ایجاد می کنند. «گل های سرخ سارایوو» پژوهشی است درباره یادمان های مانده در سطح شهر سارایوو و برخی نقاط دیگر جهان که توسط دکتر عذرا یونسوویچ نوشته شده و با کوشش محمد کریمی به فارسی برگردانده شده است.
محمد کریمی مترجم این اثر درباره عنوان و موضوع کتاب عنوان داشت: این کتاب یک کار پژوهشی است که به عنوان پایان نامه انجام گرفته که یادمان های نسل کشی مسلمانان در بوسنی را بررسی می کند. که از طرف مرکز مطالعات پایداری بوسنی به مرتضی سرهنگی داده شده بود که با مشورت او تصمیم گرفتم این اثر را ترجمه کنم.
وی همچنین درباره عنوان اثر افزود: عنوان این کتاب نیز به چاله هایی در سطح شهر باز می گردد که با ابتکار اهالی فرهنگ با رنگ سرخ پر شده اند و نمایی شبیه به گل در سطح خیابان های سارایوو ایجاد کرده است. این چاله ها بعد از جنگ بر اثر تله های انفجاری و بمب ها عمل نکرده در تمام سطح شهر ایجاد شده بود. هدف از این یاد مان، نشان دادن یکی از یادگاریهای جنگ با امید تکرار نشدن آن است.
مترجم این اثر همچنین در مورد یادمان هایی که از این جنگ به یادگار مانده و محوریت اصلی این کتاب را تشکیل میدهد اضافه کرد: در سطح شهر سارایوو یادمان های دیگری نیز به چشم میخورد که خانم یونسوییچ به آنها نیز پرداخته است. نویسنده همچنین به مقایسه این یادمان با دیگر یادمانهای بوسنی و دیگر کشورها نیز پرداخته است. به عنوان نمونه، در این کتاب مقایسهای با یادمانهای جنگ جهانی دوم در مجارستان و حاکمیت سوسیالیست در اروپای شرقی نیز صورت گرفته است. یادمان گل سرخ هیچ توضیحی ندارد و نویسنده تلاش دارد تا در این اثر پژوهشی تأثیر آن را بر ذهن اقشار مختلف مردم این شهر اعم از مسلمان، کروات و صرب بپردازد.
در بخشی از کتاب آمده است : " 25 سال قبل و بلافاصله پس از مرگ دو زن جوان در تظاهراتی آرام در سارایوو، اتحادیه اروپا و آمریکا، بوسنی و هرزگوین را به عنوان کشوری مستقل به رسمیت شناختند. در پی اعلام استقلال بوسنی و هرزگوین صربها هزاران نیروی نظامی را روانه سارایوو کردند و این شهر را به محاصره درآوردند. محاصرهای که بیش از 11541 نفر کشته به جا گذاشت. محاصره سارایوو که حدود چهار سال طول کشید، طولانیترین محاصره یک پایتخت در تاریخ مدرن به شمار میرود.
چند هفته پس از آغاز محاصره سارایوو فرود آمدن خمپارههای ارتش صرب در محلی شلوغ در مرکز این شهر جان 20 غیرنظامی را گرفت. شلیک تکتیراندازان صرب به شهروندان سارایوو سرآغاز جنگ بوسنی شناخته میشود. تکتیراندازان صرب دیگر کابوس شهروندان سارایوو بودند که از لابهلای ساختمانها بزرگسالان و کودکان را هدف قرار میدادند. تنها در جریان یکی از کشتارها در ششم فوریه 1994 در یکی از میدانهای اصلی سارایوو 68 تن جان خود را از دست دادند. پس از آنکه 37 نفر در حملهای مشابه در اوت 1995 کشته شدند، نیروهای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) علیه مهاجمان وارد عمل شدند و سرانجام محاصره این شهر شکسته شد. تا سال 1996 نیز یک کریدور هوایی بینالمللی به ساکنان پایتخت بوسنی و هرزگوین کمکهای انساندوستانه میرساند. این کریدور در ژانویه 1996 و پس از انجام حدود 13 هزار پرواز به کار خود پایان داد."
نظر شما