اصل اول؛ التزام به تعهدات/برجام معیوب شده را قبول نداریم/آماده سازی زیرساخت ایجاد چند صد هزار سو در نطنز/همزمانی تحریم و برجام غیرممکن است

خبرگزاری شبستان: رییس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه همزمانی تحریم و برجام غیرممکن است، گفت: ما نمی پذیریم که برجام بخواهد مجدداً مورد مذاکرات دوباره قرار گیرد، بنابراین برجام معیوب شده را قبول نداریم.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از صدا و سیما، علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی در کنفرانسی خبری یک روز بعد از دستور مقام معظم رهبری مبنی بر  اینکه سازمان انرژی اتمی سریعاً مقدمات رسیدن به ۱۹۰ هزار سو را در چارچوب برجام فراهم کند، گفت: در این میان چند اصل وجود دارد که باید مدنظر قرار دهیم؛ اصل اول التزام به تعهدات است. رهبر معظم انقلاب همواره فرموده اند که جمهوری اسلامی ایران اگر تعهدی را پذیرفت قطعاً​ ملتزم به آن خواهد بود، این یک اصل اخلاقی ،دینی و سیاسی است و لذا این اصل برای ما مدنظر بوده است.

 

صالحی گفت: ما قبل از برجام توافقنامه پادمانی را مدنظر قرار می دادیم بعد از برجام هم پروتکل وهم ملاحظات برجامی اضافه شد. ما بعد از برجام هم در چارچوب عمل می کردیم هم توافقنامه پادمانی و هم پروتکل الحاقی وهم ملاحظات برجامی را مد نظر داشتیم.

 

رئیس سازمان انرژی اتمی تأکید کرد: در اصل دوم فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران همانطور که از سوی مسئولان ارشد نظام اعلام شده صلح آمیز است و مبنای آن فتوای مقام معظم رهبری است که هرگونه تولید ،​انباشت و بکارگیری سلاح های کشتار جمعی برای ما حرام است و ما خود را ملتزم می دانیم و هیچگاه منحرف نشده و نخواهیم شد.

 

وی در تبیین اصل سوم به اهمیت صنعت هسته ای برای کشور اشاره کرد و گفت: ما دو هدف عمده را دنبال می کنیم؛ اول تأمین برق هسته ای و دوم تأمین سوخت نیروگاه های هسته ای و صنعت هسته ای از این باب مدنظر است. چون در سبد تولید انرژی با توجیحات اقتصادی همراه است.

 

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: طبق تاکیدات مقام معظم رهبری ما نمی توانیم هم برجام را داشته باشیم و هم شاهد تحریم باشیم بنابراین تمام اقدامات ما در چهارچوب اصول چهارگانه تعیین شده پیش خواهد رفت.

 

صالحی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر فعالیت در زمینه صنعت و فناوری هسته ای پس از انقلاب اسلامی افزود: ما همیشه از حمایت های مقام معظم رهبری در این زمینه پس از انقلاب تاکنون برخوردار بوده ایم.

 

وی با بیان اینکه فناوری هسته ای ذاتا یک فناوری دوگانه است گفت: فناوری هسته ای ظرفیتی است که در هر کشوری که ایجاد می شود از جمله ایران از نظر افکار عمومی دارای ظرفیتی دوگانه است و استفاده های دوگانه از آن می شود چه استفاده های غیرصلح آمیز و چه استفاده های صلح آمیز که ما البته به دنبال استفاده صلح آمیز از آن هستیم.

 

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: متاسفانه غرب سعی می کند همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند این است که این فناوری و این صنعت را که برای کشورما از اهمیت زیادی برخوردار است ،تبدیل به یک نقطه ضعف کند که این نکته مهمی است.

 

صالحی با بیان اینکه این فناوری قابلیت استفاده در زمینه های سلامت، صنعت، کشاورزی و در تولید برق است ادامه داد: این ظرفیت با ارزشی است که اگر کشوری از این ظرفیت برخوردار باشد قبل و بیش از هر چیزی از یک استاندارد بالای صنعتی برخوردار خواهد شد برای اینکه صنعت هسته ای صنعتی مبتنی بر استانداردهای بسیار سخت گیرانه است .

 

 رئیس سازمان انرژی هسته ای با اشاره به سخنان دیروز مقام معظم رهبری گفت : ​بر این اساس ما «برجام» را آنگونه که هست قبول داریم ولی برجام معیوب شده را قبول نداریم. ما نمی پذیریم که برجام بخواهد مجدداً مورد مذاکرات دوباره قرار گیرد، بنابراین برجام معیوب شده را قبول نداریم.

 

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: ​طرف مقابل نمی خواهد ما برخوردار از این ظرفیت و عامل قوت باشیم و در افکار عمومی به گونه ای کار می کند که بگوید ایران که کشوری نفت خیز است برای چه بدنبال نیروگاه های هسته ای است؟ این درحالی است که در حوزه خلیج فارس ،کشوری وجود دارد که بیش از دو سه میلیون نفر جمعیت ندارد و به اندازه ایران نفت صادر می کند و همین الان درحال ساخت 4 نیروگاه هسته ای است.

 

صالحی اضافه کرد:​ یعنی آنها نسبت سرانه نفت شان به نسبت ایران خیلی خیلی زیاد است و درحال ساخت 4 نیروگاه هسته ای هستند و ما که کشوری 82 میلیون نفری هستیم یقیناً این موضوع توجیه ناپذیر است که بگویند برای چه ایران به دنبال نیروگاه هسته است؟.

 

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت:​ در واقع آنها به دنبال ساختن افکار عمومی هستند که نسبت به این صنعت و فناوری سست کنند و متأسفانه برخی ها در تحلیل هایشان این مطلب را در داخل بازتاب می دهند. بهتر است به گفتمان علمی در این باره رجوع شود زیرا مسائل علمی و فنی موضوعی نیست که هر کسی بتواند راحت وارد آن عرصه شود و اظهارنظر کند.

 

صالحی گفت: ما نباید بگذاریم این نقطه قوت جمهوری اسلامی ایران و این دستاورد عظیم را که موجب افتخار و اقتدار و عزت کشور است تبدیل به نقطه ضعف در افکار عمومی شود بخصوص رسانه ها در این زمینه مسئولیت سنگینی دارند.

 

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به آمادگیهای لازم برای توسعه فعالیت های هسته ای گفت: تاسیسات برقی نطنز برای چندصد هزار سو و همچنین واحد اختلاطی این کارخانه آماده فعالیت هستند .

 

صالحی افزود: از ابتدای دولت یازدهم وقتی مباحث هسته ای آغاز شد سازمان انرژی اتمی با توجه به تجارب قبلی همواره این موضوع را مد نظر داد که این امکان وجود دارد که مباحث به نتیجه نرسد و یا اگر هم به نتیجه رسید و طرف مقابل بدعهدی کند سازمان به ضرورت باید به گونه ای اقدام می کرد که زمان را از دست ندهد .

 

وی گفت: به عبارتی در طول گفتگوهایی که انجام شد رهبر معظم انقلاب هم بارها فرمودند به طرف مقابل نمی توان اعتماد کرد ما نیز استنباط کردیم که پلهای پشت سرمان را نه اینکه نباید خراب کنیم بلکه باید پلهای دیگری هم ایجاد کنیم تا در صورت برگشت زمان را از دست ندهیم.

 

رئیس سازمان انرژی اتمی خاطر نشان کرد : یعنی اگر طرف مقابل بد عهدی کردند و ما خواستیم برگردیم ، برگشت ما به وضعیت قبل برجام نباشد بلکه به جایگاهی بالاتر از قبل برجام برسیم . در چارچوب اصولی که گفته شد سازمان انرژی اتمی به توصیه رهبر معظم انقلاب و حمایت رئیس جمهور و از آغاز دولت فعالیت های زیر ساختی وسیعی را آغاز کرده است .

 

رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: عملیات ساخت زیر ساخت های فراوانی را شروع کرده ایم که اگر این کارها در شرایط عادی انجام می شد این زیر ساختها باید سالها بعد آماده می شد اما سربازان شما در این سازمان به طور شبانه روزی و بدون سرو صدا این کار را درچارچوب مقررات انجام دادند به عنوان مثال زیرساخت تاسیسات برقی نطنز که زیرساخت برق آن برای شرایط بلند مدت آماده نبود با سرعت و هزینه فراوان آماده سازی شد و الان این تاسیسات برقی برای پشتیبانی از چند صد هزار سو آماده است .

 

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به رونمایی از واحد اختلاطی نطنز در 20 فروردین تاکید کرد: این نیز واحد عظیمی بود که در نطنز و در چارچوب پادمانی انجام شد ولی اعلام عمومی نشد. این زیر ساخت برای ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته است که باید تاسیسات آن فراهم می شد و در آن بهترین تجهیزات اندازه گیری ، کنترلی و مکانی برای مونتاژ سانتریفیوژهای جدید فراهم شده است که البته هنوز به کار نگرفته ایم .

 

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود : بنا به فرمان رهبر مقام معظم انقلاب و دستور رئیس جمهور برای بکارگیری این زیرساخت بسیار افتخار آفرین و مهم کار را آغاز کرده ایم و امیدوارم بتوانیم به زودی در آن مکان از طریق تلویزیون این توانمندی را به اطلاع مردم برسانیم .

 

 رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: مرکز جدید سانتریفیوژ بسیار پیشرفته حداکثر در ماه های آینده تکمیل خواهد شد. ما اگر قبلا می خواستیم این مرکز طبق روال عادی پیش می رفت حدود 7 سال طول می کشید اما اکنون در مرحله تکمیل آن در هفته ها و حداکثر ماه های آینده هستیم. به دشمنان ملت ایران می گویم ، ما را نیازمائید چرا که آزموده را آزمودن خطاست و در 40 سال این مهم اثبات شده است.

 

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: اگر قرار باشد« برجام » به هم بریزد، در حوزه های وسیعی قدم برمی داریم به گونه ای که دیگر شرایط جدیدی خواهیم داشت هرچند امیدواریم این اتفاق نیفتد چون که ما «برجام » را در جهت منافع کشور، منطقه و جامعه جهانی می دانیم.

 

صالحی تاکید کرد: برجام از عوامل حمایتی مهم از «ان پی تی» است و در صورت بهم خوردن ، دیگر خیلی چیزها عوض می شود که امیدواریم آن اتفاق نیفتد ، هرچند سازمان انرژی اتمی خود را برای همه شرایط آماده کرده است.

 

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: ​ما ظرفیت های گوناگونی را برای توسعه هسته ای ایجاد کرده ایم و ظرفیت تسلوپ را برای سوخت های مدنظر گرفته ایم که در شرایط واقعی بتواند در مدار قرار بگیرد.

 

صالحی در نشست خبری ادامه داد: ​هفته پیش هیئت نظارت بر برجام جلسه ای داشت و شرایط برجام را رصد کرد و توصیه هایی بعد از جلسه به نهادهای مختلف ازجمله سازمان انرژی اتمی و وزارت خارجه داده شد. سناریوهای مختلفی برای شرایط مختلف درنظر قرار داده بودیم و پیشنهادهای مکتوبی را نیز به مسئولان کشوری داده ایم.

 

وی گفت: در جلسه آخر برجام تصمیماتی گرفته شد و به رئیس جمهور ابلاغ شد که در چارچوب برجام چه اقداماتی می تواند انجام شود. این اقدامات به استحضار مقام معظم رهبری نیز رسید و بعد از تأیید ایشان به ریاست جمهوری ابلاغ شد.

 

صالحی گفت: نامه دیروز به آژانس بین المللی انرژی اتمی فرستادیم و به گفته سفیر ایران در وین این نامه هم اکنون تحویل این آژانس شده است و اقدامات لازم روی زمین مانده را از امروز آغاز کردیم و اگر شرایط ایجاد کند آن را شروع خواهیم کرد. فردا شب از سایت نطنز گزارشی از مرکز تولید سانتریفیوژهای جدید را از طریق صداوسیما خواهم داد.

 

صالحی تصریح کرد: ​همانطوری که به رهبری و ریاست جمهوری اعلام کرده ایم نامه نگاری های لازم را تاکنون به موقع و سروقت داشته ایم و هیچگونه فوت وقتی را برای این امر نداشتیم.

 

 رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: قدمهایی که ما بر می داریم در جهت برجام است مثلا تولید یو اف شش از کیک زرد یکی از همین اقدامات است. ما کارخانه تبدیل اورانیوم را داریم و چون اورانیوم طبیعی نداشتیم این کارخانه سالها تعطیل بود ما بعد از برجام 400 تن به ذخایر اورانیوم اضافه کردیم و می توانیم در حال حاضر ذخایر یو اف شش را بالا ببریم و کارخانه تبدیل اورانیوم را که ده سال بود که تعطیل بود را بازسازی و نوسازی کنیم و دوباره کار را آغاز می کنیم. اقدامات ما برخلاف برجام نیست .

 

صالحی در پاسخ به سوال دیگری گفت: وقتی رهبر معظم انقلاب حرکت به سمت 190 هزار سو را دستور فرمودند یعنی اینکه ما زیرساخت ها را آماده کنیم در چارچوب برجام. ما قطعا اگر بخواهیم سانتریفیوژهای جدید را بسازیم به سمت سانتریفیوژهای آی آر تو ام و آی آر چهار و آی آر شش حرکت می کنیم البته سانتریفیوژهای آی آر هشت در دست تست و آزمایش است.

 

صالحی تاکید کرد: اگر برجام فرو بریزد و ما سانتریفیوژهای جدید را مونتاژ خواهیم کرد اما در حال حاضر دستور مقام معظم رهبری این است که در چارچوب برجام حرکت کنیم و زیرساخت ها را آماده کنیم .

کد خبر 709467

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha