به گزارش خبرگزاری شبستان، تپههای جنوب لبنان آن زمان که هنوز از بمبهای خوشهای اسراییل خبری نبود دارای چشماندازی بسیار زیبا بودند، بسیاری از ساکنان منطقه جنوب لبنان از قدیم برای فراهم کردن نیازهای اولیه خانوادههای خود وابسته به کشاورزی بودهاند اما در طول پنج سال گذشته این مزارع کشاورزی به جای اینکه مکانی برای کاشت دانهها باشند جایگا صدها هزار بمب خوشهای اسراییلی شدهاند که در سکوتی کامل منتظر گرفتن قربانی بعدی هستند.
اگرچه لبنان از زمان جنگ مدنی در سالهای بین 1975 تا 1990 میلادی و اشغال متعاقب اسراییل مینهای زمینی را به خود دیده است اما پس از جنگ 33 روزه در جولای سال 2006 میلادی که از سوی اسراییل آغاز شد با سطح بیسابقهای از بمبهای خوشهای در زمینهای خود مواجه بوده است.
بر اساس گزارش سازمان دیدهبان حقوق بشر، استفاده اسراییل از تسلیحات بیشتر از همه کشورها در همه جای جهان از زمان جنگ 1991 میلادی بوده است.
در 72 ساعت پایان جنگ 33 روزه لبنان زمانی که شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه 1701 را برای توقف فوری جنگ میان اسراییل و لبنان صادر کرد رژیم صهیونیستی بیش از چهار میلیون بمب خوشهای را به جنوب لبنان پرتاب کرد که 40 درصد از این بمبها در آن زمان منفجر نشدند و تبدیل به مینهای زمینی آماده انفجار در قلب زمینهای کشاورزی جنوب لبنان شدند.
باید گفت که 95 درصد قربانیان بمبهای خوشهای شهروندان هستند و از زمان توقف جنگ میان اسراییل و لبنان در پنج سال پیش، 408 لبنانی بر اثر انفجار این بمبها کشته و یا زخمی شدهاند که 115 نفر از آنها نوجوانان زیر 18 سال بودهاند ، اما قربانی گرفتن این بمبها هنوز به پایان نرسیده و این سلاحها هنوز هم در حال کشتن و یا معلول کردن بسیاری از شهروندان لبنانی هستند که پیشبینی میشود این فاجعه تا چندین دهه آینده نیز ادامه خواهد داشت.
بمبهای خوشهای کماکان به اقتصاد لبنان نیز لطمه وارد میکنند. با توجه به اینکه 36 درصد از زمینهای کشاورزی آلوده به بمبهای خوشهای هستند میتوان گفت که مناطق محروم جنوب لبنان صدها میلیون دلار از درآمد خود را از دست دادهاند.
به گفته پیر بو مارون، رییس مرکز عملیات مینهای منطقهای نیروهای مسلح لبنان تنها در سال 2007 میلادی لبنان حدود 126 میلیون و 800 هزار دلار از درآمد کشاورزی خود را به خاطر بمبهای خوشهای اسراییلی از دست داد.
استفاده اسراییل از تسلیحات خوشهای در لبنان تلاشهای انجام شده برای ممنوعیت بینالمللی استفاده از این سلاحها را در می ماه سال 2007 میلادی تسریع کرد، زمانی که 107 کشور برای کنوانسیون سازمان ملل متحد در خصوص تسلیحات خوشهای رأی مثبت دادند.
این کنوانسیون ، استفاده، تولید، ذخیره و انتقال همه انواع سلاحهای خوشهای را ممنوع کرده و همچنین کشورها را ملزم میکند تا نواحی آلوده به بمبهای خوشهای را در طول 10 سال پاکسازی کنند و کمکهایی را برای قربانیان این سلاحها فراهم کنند.
لبنان جزو اولین کشورهایی بود که در دسامبر سال 2008 میلادی این کنوانسیون را امضا کرد و مقامات لبنان بسیار مشتاق هستند تا نقش رهبری بینالمللی را در اجرای این کنوانسیون ایفا کنند.
بیروت در ماه گذشته میلادی میزبان دومین همایش بینالمللی کشورهای عضو کنوانسیون منع سلاحهای خوشهای بود و هیئتهایی از بیش از 110 دولت، سازمان ملل و دیگر سازمانهای بینالمللی به همراه بازماندگان کشتهشدگان حاصل از انفجار سلاحهای خوشهای در این کنفرانس شرکت کردند تا در مورد چگونگی اجرای این مواد این کنوانسیون و ملزم کردن کشورها و رژیمهایی مانند اسراییل به اجرای آن بحث و گفتوگو کنند.
بو مارون میگوید: آنچه ما میخواهیم لبنانی است که خالی از بمبهای خوشهای، مینهای زمینی و مواد منفجره جنگ باشد و لبنان باید تا سال 2016 میلادی از بمبهای خوشهای به طور کامل پاکسازی شود.
بالاخره پس از فشارهای بینالمللی رژیم صهیونیستی نقشههایی را برای نیروهای مسلح لبنان آماده کرد که نمایشدهنده مناطقی بود که بمبهای خوشهای در آنها قرار داشتند اما متأسفانه این اقدام نیز جز فریبکاری از سوی اسراییل نبود و از آنجا که نقشهها با اهدافی که اسراییلیها آنها را هدف بمبهای خوشهای قرار داده بودند، هماهنگ نبود به گفته مارون این نقشهها تنها کاغذهایی بودند که به درد انداختن در زبالهدان میخوردند.
بنا بر گزارش الکترونیک انتفاضه، به هر حال پاکسازی زمینها از بمبهای خوشهای اقدامی بسیار خطرناک است و تاکنون در پنج سال گذشته چندین تن در انجام این عملیات جان خود را از دست داده و یا زخمی شدهاند.
اکنون با وجود اینکه حمایتهای بینالمللی را ممنوعیت جهانی، استفاده از تسلیحات خوشهای افزایش پیدا کرده مخالفتهای گستردهای از سوی کشورهای تولیدکننده، تجارتکنندگان و استفادهکنندگان از بمبهای خوشهای مانند اسراییل و آمریکا که کنوانسیون منع استفاده از سلاحهای خوشهای را امضا نکردهاند، صورت میگیرد.
شایان ذکر است، رژیم صهیونیستی اخیرا یعنی در اواخر ماه آگوست سال جاری مینهای زمینی تازهای را در طول مرز بلندیهای اشغال شده جولان کاشته است که این اقدام مورد انتقادهای تند بینالمللی قرار گرفت.
پایان پیام/
نظر شما