اشتغال با طعم مجازی

خبرگزاری شبستان: حضور تکنولوژی در حمل و نقل شهری در قالب اپلیکیشن های اندرویدی علاوه بر ایجاد اشتغال برای بخشی از اقشار جامعه، سفرهای درون شهری را سهل کرده و در کاهش ترافیک و آلودگی هوا نقش موثری داشته است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، دسترسی آسان به خدمات سفر، سفر ارزان، ایمن و سریع الوصول از مولفه هایی است که در اولویت سبد خانوارها قرار دارد و برای نیل به این هدف بشر همواره به دنبال راه های ساده، در دسترس، ارزان و امن برای سفر، حمل و نقل و جابجایی به ویژه سفر درون شهری بوده است. تعدد خودروهای موجود در خانواده ها و در مواقعی به ازای هر عضو خانواده یک خودرو، خود شاید شاهدی بر این ادعا باشد.

 

ابداع و ساخت انواع وسایل نقلیه با کاربری های متفاوت، استفاده از تکنولوژی روز برای دستیابی به ابزار سفر آسان و راحت، در دسترس کردن خدمات سفر با ایجاد اپلیکیشن های جدید و به روز کردن آن ها از جمله راهکارهایی بوده است که بشر برای راحتی خیال خود و دسترسی به خدمات حمل و نقل شهری به آنها اندیشیده و بخش زیادی از آن ها را نیز اجرایی کرده است.

 

اسنپ (SNAP)، کارپینو(CARPINO)، تپسی  (TAP30) و دینگ (DING) از جمله اپلیکیشن های هوشمند درخواست تاکسی در ایران است که ابتدا در کلانشهرها برای جابجایی مسافر شکل گرفت و به مرور زمان در شهرهای کوچک نیز حضور و فعالیت خودروها را در قالب این اپلیکیشن ها می بینیم.

 

طراحی و به کارگیری اپلیکیشن های درخواست تاکسی، علاوه بر جابجایی ارزن قیمت مسافر و آسان شدن سفر درون شهری به ایجاد اشتغال برای طراحان، مجریان و رانندگان خودروها کمک قابل توجهی کرده است.

 

البته اپلیکیشن های هوشمند به درخواست تاکسی محدود نشده اند بلکه در جابجایی کالا و ارائه خدمات در بخش غذا نیز اپلیکیشن هایی نظر الو پیک و اسنپ فود نیز راه اندازی شده اند و این بخش ها را نیز دستخوش تغییرات کرده اند.

 

کاربران می توانند اپلیکیشن های هوشمند درخواست تاکسی، پیک موتوری و خدمات دیگر را بر روی گوشی های هوشمند خود نصب کنند و در هر ساعت از شبانه روز با استفاده از این اپلیکیشن ها از خدمات مربوط به این اپلیکیشن ها استفاده کنند.

 

افراد متقاضی اشتغال در قالب اپلیکیشن های هوشمند درخواست تاکسی با ارائه مدارکی از جمله کارت ملی و شناسنامه، گواهی نامه، عکس و برگه عدم سوء پیشینه به مراکز مربوط به ارائه خدمات و جذب راننده برای اسنپ، کارپینو، تپسی و دینگ مراجعه کنند و به شبکه عظیم رانندگان اینترنتی بپیوندند.

 

حسن 27 ساله، راننده جوانی که دانشجو است و شب ها به صورت پاره وقت و برای کمک هزینه تحصیلی اش در اسنپ کار می کند. وی می گوید شب هنگام، مسافران خاص خود را دارد و با توجه به اینکه باید در کلاس های دانشگاهش نیز حضور داشته باشد، شب را برای کار انتخاب کرده است. حسن معتقد است، شغل فعلی وی به صورت موقتی خوب است اما به عنوان شغل دائمی و قابل اتکا با درآمد خوب نمی توان به آن پرداخت.

 

احمد، مردی شیک پوش و حدودا 42 ساله است. می گوید پیش از تعطیلی کارخانه آبکاری، در صنعت آبکاری فعالیت می کرده است، مدتی هم در کارگاه های آبکاری کار کرده است و سرانجام تعطیلی کارگاه های مذکور و نبود کار، وی را ناگزیر به رانندگی وادار کرده است. وی می گوید از 7 صبح تا 5 بعدازظهر کار می کند و روزانه به طور متوسط 100 هزار تومان درآمد دارد که البته باید کسر استهلاک و پول بنزین و … را نیز در نظر گرفت. در مجموع راضی است و می گوید خدا را شکر آب باریکه ای است که می آید.

 

دراین میان برخی رانندگان تاکسی ها نیز به شبکه های اپلیکیشن هوشمند درخواست تاکسی پیوسته اند. یکی از این رانندگان تاکسی ها می گوید؛ چند اپلیکیشن را به صورت همزمان نصب کرده است و با هر کدام که زودتر مسافر داشته باشد، کار می کند.

 

راننده خودرو پراید که مردی حدودا 30 ساله به نظر می رسد، درخصوص فعالیت در قالب شبکه های اپلیکیشن درخواست تاکسی می گوید: «اوایل که دست زیاد نبود، روزانه یعنی از 6 صبح تا 7 بعدازظهر میانگین 200 تا 250 هزار تومان درآمد داشتم، اما با افزایش تعداد رانندگان ثبت نامی و تنوع اپلیکیشن های موجود، درآمدم کم شده است و به صرفه نیست».

 

علی راننده دیگری است که با پژو 206 سفید رنگی به ارائه خدمات به مسافران در قالب اپلیکیشن های هوشمند می پردازد. در مورد درآمد و رضایتش از کار که سوال می کنم، می گوید خدا را شکر از بیکاری بهتر است. اتومبیلش طرح دارد و از این رو می تواند تعداد مسافران بیشتری جابجا کند، می گوید موسسه ای که اپلیکیشن درخواست تاکسی ای که در آن کار می کند به ازای سفرهای درون طرح درصد کمتری از رانندگان می گیرد. البته از تاخیر پرداخت در کرایه هایی که مسافران به صورت آنلاین  می پردازند، گله مند است و می گوید این مشکل همه رانندگانی است که با این اپلیکیشن ها کار می کنند چراکه کرایه ها از سوی مرکز مورد نظر با تاخیر 24 تا 48 ساعته پرداخت می شود و اگر به تعطیلات و پایان هفته بخورد که مدت زمان بیشتر می شود برای همین رانندگان ترجیح می دهند کرایه را به صورت نقدی دریافت کنند.

 

فعالیت حدود 2500 توان یاب در قالب اپلیکیشن های هوشمند درخواست تاکسی یکی دیگر از ظرفیت هایی است که برای کم توانان زمینه اشتغال ایجاد کرده است. برخی شرکت هایی که اپلیکیشن های مذکور را پشتیبانی می کنند حتی برای خرید خودرو، تسهیلاتی در اختیار توان یابان قرار می دهند و برای اشتغال آنان کمک می کنند.

 

محمدرضا یکی از این توانیابان است که با خودرو پراید که به صورت قسطی و با کمک تسهیلات خریداری کرده است، به ارائه خدمات به مسافران می پردازد، می گوید از اینکه می توانم کاری انجام دهم و درآمدی داشته باشم خوشحال هستم. روزی حدود 10 ساعت کار می کند و از درآمدش راضی است. البته می گوید روزهایی که ترافیک زیاد باشد، تعداد سفر کمتری می تواند برود و این در میزان درآمدش تاثیر دارد. می گوید اوایل که تازه کار بودم، مدت زمان زیادی در ترافیک می ماندم اما الان دیگر در ساعت های پرترافیک کار نمی کنم.

 

حضور تکنولوژی در حمل و نقل و سفر درون شهری در قالب اپلیکیشن های طراحی شده اندرویدی علاوه بر ایجاد اشتغال برای بخش قابل توجهی از اقشار جامعه، سفرهای درون شهری را سهل کرده و در کاهش میزان تردد غیرضروری، دسترسی آسان به سیستم حمل و نقل درون شهری، کاهش میزان ترافیک و در نتیجه کاهش میزان آلودگی هوا و کاهش مصرف انرژی نقش موثری داشته اند. در این میان نباید از نقش آموزش و نظارت بر کیفیت و کمیت ارائه خدمات به مسافران غافل ماند. برای رسیدن به کیفیت مطلوب ارائه خدمات می طلبد تا مسئولان و دست اندرکاران به مقوله آموزش رانندگان، ارائه طرح و برنامه برای ارتقا کیفیت سفرهای درون شهری، نظارت بر نوع خودروهای مورد استفاده، نوع پوشش رانندگان و نظارت بر نحوه و کیفیت ارائه خدمات توجه بیشتری داشته باشند.

 

گزارش از عصمت پناهی

 

کد خبر 709897

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha