کیخسرو چنگلوایی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان، امروز (22 خرداد) در نشست خبری به مناسبت هفته جهاد کشاورزی اظهار کرد: خوزستان با 16 میلیون تن تولید محصولات کشاورزی در رتبه نخست کشور قرار دارد و حدود 13.5 درصد از کل محصولات کشاورزی کشور در خوزستان تولید می شود.
وی با بیان اینکه برخی محصولات کشاورزی نظیر ذرت، گندم، شکر و خرما نقش محوری در کشور دارند و استان خوزستان تامین کننده شکر مورد نیاز 31 میلیون نفر است، افزود: ارزش تولیدات خام، فرآوری شده و صنایع تبدیلی و تکمیلی محصولات کشاورزی خوزستان پارسال بالغ بر 250هزار میلیارد ریال بوده است.
چنگلوایی با اشاره به اهمیت استان خوزستان در تامین امنیت غذایی کشور، اذعان داشت: خوزستان نقش مهمی در تامین امنیت غذایی کشور دارد و با اجرای کامل طرح 550 هزار هکتاری تولیدات کشاورزی خوزستان به 27 میلیون تن می رسد.
وی در خصوص طرح 550 هزار هکتاری استان خوزستان بیان کرد: فار نخست این طرح تکمیل شده است و حدود 189هزار هکتار از 229 هزار هکتار گام دوم این طرح هم اکنون زیر کشت است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان به تسهیلات اشتغالزایی اشاره و خاطر نشان کرد: از محل صندوق توسعه ملی 1.5 میلیارد دلار با کارمزد 6 و 4 درصد در زمینه اشتغالزایی برای کل کشور در نظر گرفته شده، وبانکها نیز برای پرداخت تسهیلات در این راستا موظف شدهاند.
وی با بیان اینکه سهم استان خوزستان از این مبلغ حدود 338 میلیارد تومان است، ادامه داد: سهم جهادکشاورزی خوزستان از تسهیلات اشتغالزایی 151 میلیارد تومان برآورد شده اما آنچه که تاکنون به استان علاوه بر سهم بانکها اختصاص داده شده از 338 میلیارد تومان 170 میلیارد تومان است که سهم جهاد کشاورزی در این صورت 76.5 میلیارد تومان میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان چنگلوایی تصریح کرد: 964 طرح مرتبط با مباحث اشتغالزایی با 420 میلیارد تومان اعتبار معرفی کردیم که تصویب شدهاند و در واقع آنچه که در این زمینه تصویب شده 5.5 برابر سهمی است که برای جهاد کشاورزی خوزستان در نظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه اجرای این طرح ها زمینه اشتغال 4 هزار نفر را فراهم می کند، اذعان داشت: همچنین 67 پروژه در زمینه طرحهای سرمایهگذاری توسط بخش خصوصی با اعتباری بالغ بر 386 میلیارد تومان در حال اجرا است که در این زمینه اعتبارات دولتی مورد استفاده قرار نگرفته و برای 2 هزار نفر اشتغالزایی ایجاد کرده است.
چنگلوایی از برنامه ریزی برای شهرک های کشاورزی در خوزستان خبر داد و اظهار داشت: توسعه متوازن و توجه به زنجیره تولید از دیگر مسایلی است که در بخش کشاورزی مورد توجه است و در حال شکل گیری در استان است.
وی ادامه داد: همچنین در بحث عرضه محصولات کشاورزی در قالب بورس، خوزستان به عنوان استان پایلوت فعالیت کرده و عملکرد خوبی در این زمینه داشته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با ارائه برخی آمار تولید محصولات کشاورزی در استان ادامه داد: در بحث فروش ذرت و جو این کار انجام گرفته و نتیجه نیز بسیار خوب بوده همچنین در سال 92 کل شکر تولیدی استان حدود 15هزار تن بود اما این عدد در پایان سال 96 به حدود 84 هزار تن رسید.
وی گفت: در زمینه تولید گوشت و مرغ رشد حدود 33 درصدی را از سال 92 تا 96 شاهد هستیم. همچنین در بحث تولید و استحصال آبزیان نیز رشد 41 درصدی رقم خورده است.
چنگلوایی بیان کرد: یکی دیگر از اقداماتی که در سطح ملی و استانی در حال پیگیری است و به نوعی به کاهش مصرف آب، ارتقای راندمان آبیاری و پایداری تولید کمک می کند، بحث اصلاح الگوی کشت است که در این زمینه نیز استان خوزستان جز استان های پیش قدم است.
وی خاطر نشان کرد: مصداق عینی این موضوع بحث کشت چغندر قند در استان است که در سال 92 هیچ کشتی در این زمینه انجام نمی گرفت اما اکنون این کشت در 12 هزار هکتار از اراضی استان صورت می گیرد و سطح زیر کشت این محصول را به 80 هزار هکتار می رسانیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان همچنین از اصلاح سیستم آبیاری خبر داد و گفت: اصلاح روش های آبیاری و توجه ویژه به توسعه سیستم های نوین آبیاری تحت فشار در برنامه است به طوری که در سال گذشته چیزی حدود 7 هزار هکتار از اراضی را از طریق آبیاری تحت فشار آبیاری کردیم و این مساله در حالی است که متوسط 30 سال گذشته 1350 هکتار بوده است
وی تصریح کرد: حال برنامه ریزی هستیم که امسال در صورت تامین اعتبار بتوانیم حدود 40 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان را از طریق آبیاری تحت فشار، آبیاری کنیم. همچنین احداث شبکه های فرعی، بهسازی انهار عمومی، تجهیز و نوسازی، بخشی دیگر از فعالیت های سازمان در راستای بهره وری بیشتر از آب است.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به وضعیت بحرانی نخیلات شهرهای جنوبی خوزستان به ویژه شادگان اظهار کرد: حدود 36 هزار هکتار از طرح احیای زمین های خوزستان به نخیلات آبادان، خرمشهر و شادگان اختصاص یافته است.
چنگلوایی خاطر نشان کرد: : 12 هزار هکتار نخل در شادگان وجود دارد اما ما در شادگان با بحران آب مواجه هستیم بر این اساس بنا بر آخرین اقدامات 70 میلیارد تومان برای انتقال آب از کارون به جراحی در نظر گرفته شده که آئین کلنگزنی این اقدام در هفته آینده به واسطه موسسه جهاد نصر انجام میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با اشاره به وضعیت خشکسالی و ممنوعیت کشت گفت: سال زارعی 96-97 یکی از بی سابقه ترین خشکسالی های 60سال گذشته بوده به طوری که 96 درصد از مساحت خوزستان در خشکسالی بسیار شدید و 4 درصد از مساحت استان در خشکسالی شدید است.
وی با بیان اینکه حوضه مارون و زهره و خیرآباد 40 هزار هکتار از اراضی کشت شده گندم حتی آب اول را نیز دریافت نکردند و کشت های انجام گرفته به طور کامل خشک شدند، تصریح کرد: سال گذشته و پس از 50 سال در حوضه سد دز برای اولین بار آب نوبت بندی شد.
چنگلوایی خاطر نشان کرد: با توجه به وضعیت خشکسالی و کم آبی و همچنین پس از بررسی و رایزنی های فراوان در بحث کشت پاییزه از ممنوعیت مطلق کشت تابستانه به کشت 170هزار هکتار رسیده ایم.
وی تاکید کرد: این 170هزار هکتاری که برای کشت تابستانه در نظر گرفته شده به جز سطح باغات، نیشکر و کشت گیاهان دائمی است که با در نظر گرفتن سطح زیر کشت همه این محصولات این عدد به 335 هزار هکتار می رسد.
وی اذعان داشت: محدودیت کشت برنج خلق الساعه نیست و چندین سال است که بحث اصلاح الگوی کشت برنج در همه ایران و خوزستان در حال پیگیری است و زمانی در استان حدود 100هزار هکتار برنج کشت می شد اما سال گذشته این عدد به حدود 47 هزار هکتار رسید.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان اظهار کرد: در حال حاضر حدود 30هزار هکتار از کشت برنج استان به صورت خشکه کاری کشت می شود و روش های گذشته که بسیار آب بر بوده اند منسوخ شده است و این مسایل باعث شده تا حداقل 40درصد در مصرف آب شلتوک صرفه جویی داشته باشیم.
نظر شما