به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از شیراز، دکتر علی ناصری، رئیس کمسیون سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر شیراز امروز (23 خرداد) در نشست خبری هفته محیط زیست با اشاره به اینکه با بحران مهاجرت روستائیان به شهرها مواجه هستیم که شیراز در رتبه بالایی در مهاجرت قرار دارد، گفت: میانگین ورود مهاجرین به کلانشهرها در کشور، 2 و نیم درصد و در شیراز بالغ بر چهار درصد و این رقم در حاشیه شهر شیراز بسیار بیشتر است.
وی با اشاره به اینکه 250 هزار نفر حاشیه نشین در شیراز وجود دارد که مسائل زیست محیطی و بحران آب را تحت الشعاع قرار می دهد، اظهار داشت: خشکسالی، عدم استفاده بهینه آب در بخش کشاورزی و همچنین کمبود آب موجب از دست رفتن معیشت کشاورزان شده است.
دکتر ناصری با تاکید بر اینکه روی اکثر رودخانه های داخلی کشور سد احداث شده است و بسیاری از سد ها که کاشناسی دقیق روی آن انجام نشده باعش شده تا تالاب ها و رودخانه ها خشک شود، یادآور شد: مدیریت منابع آب کشور با مشکلات جدی از جمله تامین آب با توجه به رشد جمعیت، عدم توازن بین تامین و مصرف آب در بخش های مختلف اعم از مسائل انسانی، کشاورزی و زیست محیطی، افزایش آلودگی منابع آب و کاهش پتانسیل بهره برداری از منابع آب و همچنین پیدایش بحران های عمومی آب در مقیاس ملی و منطقه ای مواجه است.
این عضو شورای اسلامی شهر شیراز با یادآوری این مطلب که ایران یک درصد جمعیت جهان را در خود جای داده اما سهم عمده کشور از منابع آب تجدید پذیر 36 صدم درصد است، یادآور شد: ایران به سمتی می رود که اگر پیش بینی نکنیم که با کمبود و بحران آب روبرو می شود، طبق آمارهای وزارت نیرو از 130 میلیارد متر مکعب پتانسیل سالانه آب تجدید شونده، 92 درصد در بخش کشاورزی، 6 درصد در بخش آب شرب شهری و روستایی و 2 درصد در بخش صنعت مصرف می شود.
رئیس کمسیون سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر شیراز با اشاره به اینکه این درحالی است که طبق میانگین جهانی، سهم کشاورزی از پتانسیل منابع آب تجدید شونده 70 درصد، سهم مصرف آب شرب هشت درصد و سهم صنعت 22 درصد است، اظهار داشت: سالانه یک درصد به مساحت بیابان های ایران افزوده می شود و همچنین بر اساس تحقیقات انجام شده توسط مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کشور در 30 سال گذشته حدود 30 درصد بیابان های کشور اضافه شده است.
وی با اشاره به اینکه از 164 میلیون هکتار محدوده کشور است که 32 میلیون هکتار در محدوده بیابانی قرار دارند و هفت میلیون و 400 هزار هکتار در کانون بحران هستند در حال حاضر 98 درصد از نظام تولید کشاورزی در کشور و در شهر شیراز در محصولات باغی و زارعی مبتنی بر استفاده از مواد شیمیایی هستند و سموم استفاده شده بیش از حد استاندارد هست، افزود: پرداخت یارانه به سموم باعث شده است که کشاورزان رغبت چندانی به سایر روش های مقابله با آفات نداشته باشند.
دکتر ناصری با تاکید بر اینکه سرانه فضای سبز شیراز نزدیک به هفت متر مربع به ازای هر نفر بوده که با احتساب ارتفاعات پیرامونی 21 و 66 صدم متر مربع و متوسط سرانه فضای سبز کشور هست که بین هفت تا 12 متر مربع برای هر نفر است، اضافه کرد: میزان پسماندهای ورودی به سایت دفن زباله برمشور، یک هزار و یکصد تن در روز بوده که به طور خاص 944 تن زباله خانگی و هفت تن پسماند بیمارستانی و عفونی است.
وی با یادآوری این مطلب که 700 تن زباله روزانه در شیراز تفکیک می شود، افزود: میزان پسماندهای دفن شده حدود 400 تن در روز است، هزینه جمع آوری زباله در سال 342 میلیارد ریال، هزینه حمل زباله 72 میلیارد ریال و هزینه دفع آن 114 میلیارد ریال است که در مجموع 528 میلیارد ریال برای زباله سالانه جمع آوری می شود که به شکل روزانه یک میلیارد و 446 میلیون و 575 هزار و 342 ریال برای جمع، تفکیک، حمل و دفن زباله هزینه می شود.
وی با اشاره به اینکه 19 درصد زباله های ورودی به سایت، پلاستیک و محصولات پلاستیکی است، اظهار داشت: تصفیه خانه شماره 2 اسفند ماه سال جاری افتتاح می شود و از سه هزار و 200 کیلومتر، حدود 2 هزار و یکصد کیلومتر در شیراز فاضلاب شهری کشیده شده و یک هزار و 200 کیلومتر باقی مانده که 150 کیلومتر آن مربوط به شهر صدرا است.
ناصری اضافه کرد: خط دوم آبرسانی سد درودزن اگر تمام شود می توانیم چهار مترمکعب در ثانیه آب شرب برای مردم تامین کنیم اما فعلا یک و یک دهم مترمکعب وارد می شود، میزان مصرف آب مردم شیراز در تابستان 6 و نیم مترمکعب در ثانیه است.
بر اساس این گزارش در ادامه سیروس پاک فطرت، عضو دیگر شورای اسلامی شهر شیراز با اشاره به اینکه تابستان، تابستان سختی خواهد بود و 14 تا 17 شهر استان در وضعیت فارس حاد آبی قرار دارند، یادآور شد: حفر چاه های جدید و تجهیز آن با وضعیت فعلی باعث تشدید بحران می شود.
وی بر لزوم فرهنگ سازی در خصوص استفاده از آب تاکید و خاطر نشان کرد: مردم خودشان باید بخواهند تا کم مصرف کنند، فرهنگ سازی باید بیشتر شکل گیرد و باید در خصوص آب و مصرف پلاستیک فرهنگ سازی شود و تغییر الگوی مصرف از پلاستیک به کیسه های پارچه ای را شاهد باشیم.
دکتر قاسم مقیمی، نایب رئیس کمسیون محیط زیست و سلامت شورای شهر شیراز با اشاره به اینکه محیط زیست میراثی است که از نسل های قبل به دست ما رسیده و ما هم باید آن را به دست دیگران بسپاریم، اظهار داشت: از فقر آموزش زیست محیطی رنج می بریم و برای حفظ محیط زیست باید نسخه فرهنگی نوشت.
این عضو شورای اسلامی شهر شیراز با تاکید بر اینکه جامعه پایدار در حفظ محیط زیست، پایدار می ماند، افزود: باید محیط زیست به سبد زندگی افراد اضافه شود و تمام تلاش باید برای حفظ محیط زیست باشد.
نظر شما